Бюро по труда - тема 8

• 16 169
  • 506
  •   1
Отговори
# 480
Явно съм се объркала с този срок от 7 дни за времето след което се губи от обезщетението, извинявам се. Ще допиша това и в горното за да не подведа някого, но и да не виси дискусията ако пък го преправя.

# 481
Здравейте! При положение, че получавам обезщетение от БТ, как стои въпросът с евентуален договор на 4 часа -спира ли обезщетението, или се редуцира на половина за оставащия период? Такава информация прочетох от преди няколко години, затова въобще го обсъждам като хипотеза...

# 482
Здравейте! При положение, че получавам обезщетение от БТ, как стои въпросът с евентуален договор на 4 часа -спира ли обезщетението, или се редуцира на половина за оставащия период? Такава информация прочетох от преди няколко години, затова въобще го обсъждам като хипотеза...
Спира обезщетението ако сумата е над МРЗ и вие сте длъжна да уведомите БТ, че сте подписали договор. В противен случай ще връщате суми.
Изключение е договор по чл.114 от КТ - за сезонна работа.

# 483
Благодаря  за отговора! Сумата не е по-голяма от МРЗ, може би дори е наполовина. В такъв случай?

# 484
  • БГ
При трудов договор, дори на 4 часа  и под МРЗ обезщетението следва да спре. Уведомявате БТ и спирате регистрацията в срок, за да може да си я продължите, ако в следващите 12 месеца останете отово без работа. При ГД също, но той не следва да е обвързан с работно време и място, че може да се тълкува като прикрит трудов.

# 485
На граждански договор може да се работи, без да се спира регистрацията в БТ и съответно обезщетението.

# 486
Благодаря на всички за отговорите!

# 487
  • София
П.С. Първата дата за подпис, която ще ти дадат, вероятно ще е след 2 месеца от регистрацията. Така процедират напоследък. И не се ходи ежемесечно, а на два месеца.
Имам  въпрос (той отговорът е малко като "хвърляне на боб", но все пак) - на макс обезщетение съм за 12 месеца. Отначалото до тук съм през 2 месеца за подпис. Имам още 5 месеца и малко, тоест горе долу по средата съм. Та, питането е дали ще продължат да ме викат през 2 месеца или ще решат да зачестят и да ме викат вече на 1? Както казах, приемам всякакви предположения, имам силното желание да омая служителката, за да продължим да се виждаме през 2 месеца, но не знам какъв номер да извадя от ръкава този път (предните пъти беше версията, че карам дълги курсове, за тоя път не съм го намислила, а датата ми е тази седмица). И преди да ми четете морал, аз тия пари съм ги платила стократно на държавата, така, че ще си изкарам борсата докрая, за това спестете останалото и по същество, дайте предложения. Мерси.

# 488
Аз доскоро бях на борса, викаха ме през 2 месеца, та дори и ме питаха как искам.

# 489
  • София
Аз доскоро бях на борса, викаха ме през 2 месеца, та дори и ме питаха как искам.
През целия период до края ли? Щото аз чух, че накрая вече зачестявали с повикването. А и всеки път ме изпитват и препитват, все едно лично те ми ги подаряват тия пари (то големите пари, ама айде). За това питам. Аз даже обмислям да ида в друго бюро преди датата си, да се разпиша, за да видя дали няма да нацеля по-разбрани жени зад бюра. Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 00:15 от Терионозавър

# 490
През целия период за през 2 месеца. Те си питат данните ти, нека питат, това им е в задълженията. Работа не ми намериха. Предложиха ми технически сътрудник на нотариус, което бих приела, но нотариусът искаше бързо 10-пръстно писане на компютър, пък аз съм инженер и пиша, но не с голяма скорост.

# 491
Когато бях точно на половината време, ме извикаха за след два месеца. Всеки път питат "как върви търсенето на работа". Мисля, че са длъжни. Не знам дали си записват какъв отговор давам, не съм забелязала да тракат по клавиатурата. Понеже явно трябва да отчитат, че са свършили нещо, всеки път ми записват в картата каква насока са ми дали - я за обученията, я за платформата им, такива глупости. Ако усещаш, че жената е много напориста и ти е неприятно, можеш да отидеш в друго бюро наистина.

Между другото, искам да попитам хората, които си търсят активно или не толкова активо работа, какви са ви впечатленията от пазара на труда?

Аз виждам едни и същи обяви от години (не преувеличавам), а заплатите ми се струват такива, с които не може да се преживява.

# 492
За мен впечатленията от пазара на труда са негативни. Търсят млади хора. Също някои обяви се въртят поне от 1 година. Заплати не съм гледала, те не са ми водещи за момента.

# 493
Естествено че им е работа да дават насоки и консултации тези служители, този "подпис" на който толкова им тежи на хората да ходят че да си получат обезщетението поне на теория би трябнало да е и по-продуктивна среща. Друг е въпросът доколко наистина там могат да помогнат. Но определено безработният не си е в правото да иска никой да не го закача съвсем за нищо а пък да си получава пари че не работи. Че някои май така си го представят, а то си върви с условия. Трябва поне привидно да е търсещ работа човекът, такъв който не си търси се води че не иска да работи и няма за какво да го обезщетяват.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 18:49 от natka

# 494
Ако човекът не е отишъл на датата си за подпис в БТ ,а иде на другият ден / тъй като е бил придружител на роднина в болницата / ,без парично обезщетение е  ,дали  ще го санкционират веднага ? Днес в суматохата в болницата в друг град е изключил ,за датата си .

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 17:34 от Еlpida

Общи условия

Активация на акаунт