Бюро по труда - тема 8

• 16 171
  • 506
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Младежа може да се регистрира за да му търсят работа. Може да го изпратят на курсове и обучение. Има и разни програми за работодатели - ако наемат човек до 29 г. от БТ им изплащат нещо/осигуровки и % от заплатата/ за определен период. Не съм запозната, но дете на близка така го пратиха да се регистрира и после го наеха в роднинска фирма.
В НОИ и да пробва - ще му откажат.

# 451
До 29 години е.

# 452
Здравейте 🍀 ,

Бях регистрирана в Дирекция „Бюро по труда“ на 23.06.2025 г. като търсещо работа лице. В кратък срок успях да си намеря работа и считано от 07.07.2025 г. започвам работа по трудов договор. В тази връзка желая да бъде прекратена регистрацията ми в Бюрото по труда, както и да бъдат уведомени съответните институции (включително НОИ) относно настъпилата промяна в обстоятелствата.

Моля да ме уведомите възможно ли е подаването на уведомлението и заявлението за прекратяване на регистрацията да се извърши електронно, или е необходимо да се явя лично на място.

Също така бих искала да попитам дали ще имам някакви задължения към НОИ във връзка с полученото обезщетение за безработица и предсрочното започване на работа.

Благодаря Ви предварително!

# 453
Кристална сълза От тук за Бюрото по труда https://egov.bg/wps/portal/egov/dostavchitsi+na+uslugi/izpalnite … ii/uslugi-731/834
А от тук към НОИ
https://eportal.nssi.bg/katalog-na-uslugite

# 454
  • Somewhere far away
Днес ми казаха някаква глупост- да та си имате предвид и да не вярвате много много на хората. Казаха ми супер убедено, че имаш право на платена борса чак след три години. което не е вярно. вярното е една година осигурителен стаж.

# 455
Да, така написано звучи невярно, но може би са имали предвид 3 години след предишно отпуснато обезщетение /за пълна сума/. Гадая раз бира се, така с половинчати детайли не става напълно ясно.

# 456
Повечето хора говорят само за "пълно" обезщетение, те всъщност и не всички знаят че това минималното е под по-малко условия.
Често са и приказки че може след 2 години, като имат предвид 2 години след като 1 година човек е получавал и е свършило... Но това само те си го знаят и според тях са го казали правилно. А то не е ясно колко време е получавано, така че не винаги е едно и също.
Но поне за тия неща има толкова ясно обяснено всичко на сайта и лесно се намира а не е забутано някъде. Не е нужно информацията да е тип ЕЖК.

# 457
Има разлика минимално и максимално, за максималното обезщетение като време и пари са трите години, а минималното е 4 месеца по 18 лева на работен ден.

# 458
Да, за минимално не се гледат 3 години. Но и то също стартира 3 години докато може да се взема пълно обезщетение, та не са и съвсем без връзка двете.

# 459
Т.е при максимално обезщетение, регистрирано април 2025 и прекратено юли 2025 поради намиране на работа, ще имам право да се регистрирам отново юли 2028 евентуално, нали така?

# 460
  • София
tooclose, прочети бавно и внимателно първия пост на темата.
Ще си изясниш въпросите. Ако пак нещо не разбираш - попитай или тук, или в сайта на АЗ.

# 461
Здравейте,  да попитам тези от вас които са изкарали някакъв курс към бюрото със стипендия,  дали е разрешено системното закъснение с 1/2-1 час? Става въпрос за човек който всеки ден ще пътува от друго населено място. Не е питал в бюрото, да не би да не го включат.
Курса е 6 месеца за графичен дизайн.  По колко часа  дневно са шестмесечните курсове ако някой може да ме ориентира?

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 14:43 от liiya

# 462
  • София
Дали ще разрешат системно закъснение - няма ние тук как да отговорим. Като го включат  в курс да обясни на преподавателя, че пътува. От последния зависи. Най-много да го отпише, няма да му ударят 50 тояги на голо - гаранция.
И изобщо такива елементарни въпроси "за една прЕателка" защо изобщо се задават?

# 463
Aisha, ако се включвате само за да се заядете, тогава по-добре не се включвайте, защото в отговора ви нямаше отговор а само заяждане.
И въпроса ми не е за "една прЕателка".

# 464
Ами ние тук можем по един боб да хвърлим освен... Иначе не виждам как можем да отговорим на такъв въпрос.
Който отбелязва пристъствието на хората, той може да каже дали би направил компромис. На друг курс ще е друг човек. Някъде общо за всички курсове и за всички хора не се сещам какво можем измисли.

Общи условия

Активация на акаунт