Бюро по труда - тема 8

• 16 230
  • 506
  •   1
Отговори
# 435
Добре, аз мога да опитам и онлайн, но може ли да се отпиша, ако не са ми дали още договор?

# 436
Може. То си го има в системата, няма нужда и на хартия.

# 437
Ти по принцип имаш право да се отпишеш дори и да не ди започнала работа а просто понеже така си решила.
Но това че още нямаш договора си, предполагам ти е ясно че никак не звучи добре.

# 438
И при мен се е случвало забавяне докато стигне до мен договорът на хартия по разни причини /управител в чужбина и прочие/, но още от ден 1 си беше обявен в НАП /проверено с ПИК на НАП/. Ако има ПИК може да провери поне регистриран ли е там.

# 439
Регистриран ще е, щом в БТ имат информация че е започнала работа.

# 440
Скрит текст:
Може и онлайн да се опишеш от борсата. Тази или миналата тема бях пуснала линк.
Да, абсолютно, много е удобно онлайн с ПИК. Но това не важи ли само ако първоначално си И подал документите онлайн?
Няма значение как си се регистрирал, онлайн или офлайн. 2019 година се записах на място в Бюрото по труда и се отрегистрирах онлайн, когато започнах работа. Предполагам няма промяна. Според мен няма логика да има значение как си се регистрирал, за отписването.

# 441
Може ли да ми кажете къде проверявате състоянието на Трудовия договор в сайта на НАП? Имам ПИК код, но не съм сигурна къде точно да гледам. Имам доверие на работодателя, но все пак да видя в НАП какво ще излезе.

# 442
Здравейте!
Искам да попитам за моя близка приятелка, безработна.
Записана е в агенцията по заетостта, има висше икономическо образование.
Викат я като касиер, като складов работник. Беше си намерила сама добра работа като специалист доставки, съкратиха я, пак остана на борсата.
Тя няма шофьорска книжка, търси си активно работа. Предложих да ѝ помогнем с изкарването на курс, отварят се повече възможности, но явно от гордост отказа.
Дали в Агенцията по заетостта има активни ваучери за шофьорски курсове, помня нещо такова преди години.
Искам да ѝ помогна. Не е мързелива, просто преживя много и има нужда от подкрепа.

# 443
tooclose
НАП Портал>Услуги>Справки>Предоставяне на справка за актуално състояние от единен електронен трудов запис

# 444
Много благодаря, намерих го. Вписан ми е договорът. Утре ще ходя да се отпиша от борсата.

# 445
  • БГ
Под каква форма точно БТ предлагат/изпращат кандидатите.
Дават ви насочващо писмо и следва да се върне това писмо , че сте отказали или че не са ви одобрили наели?
Има ли от вас, някой на който са му се обаждали директно работодатели/ контакта им е даден от БТ/ без кандидата въобще да е уведомен, че му се раздават личните данни ей така?

# 446
Предимно дават насочващо писмо, на мен са ми се обаждали и по телефона - от БТ а не от работодател, поискаха да отида на място за някаква оферта. Показаха ми даже две тогава, незнайно защо като дори и на отговарях на изискванията, освен и че бяха за съседен град... Явно наистина не е имало кого да пратят, а бяха по някаква програма. Нищо не ми дадоха черно на бяло де, не се наложи да им отказвам "официално". Но по принцип трябва да се регистрира отказът, ако откажеш. Затова бяха и съветите по-горе как да се заобиколи това. То не е и както някой си мисли че е да се мами системата, а по-често е да се отклонят откровено неадекватни оферти.

# 447
  • БГ
О далеч съм от мисълта да се мами системата.
Ако имаш право на обезщетение, т.е не си на минимума, колкото да оцелееш, не намирам нередно да си се получи цялото обезщетение. В крайна сметка вноски за фонд безработица са платенни, т.е държавата не отпуска помощ. Взела си е вноските. Сега с работата в чужбина и обезщетение малко по така стоят нещата, но нали членуваме в ЕС, както за всички, така и за нас.

Преди имаше програми, че може да си получиш обезщетението на куп, ако откриеш малка фирма, т.е стане самонаето лице, но май вече няма такива.

# 448
Момичета , току що завършил професионална гимназия младеж има ли право на обезщетение  ако се регистрира в Бюрото по труда. Чува се нещо и за някаква еднократна помощ , но информация в нета не намирам. Иска ми се да отиде малко подготвен Simple Smile

# 449
Няма такова нещо. Трябва да има минимум 12 месеца стаж през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването, за да му изплатят обезщетение.

Общи условия

Активация на акаунт