Бюро по труда - тема 8

• 16 451
  • 507
  •   1
Отговори
# 420
Ами тя по същество борсата не е платена ваканция, а институция за търсене на работа. Записвайки се на борса ти заявяваш, че търсиш работа. Междувременно докато търсиш работа, НОИ те компенсира с някаква сума, за да не умреш от глад. И да, спират борса на хора, които отказват предложения за работа и очевАдно седят на борсата просто за да вземат парите. Зависи от служителя.

# 421
След като има право защо да не взема? Нали затова е плащала.

# 422
Добре де нали за това ми се полагат 10 месеца борса.. ако нищо не ми хареса като работа.. как да стане.. защо да ми я спират. Никой не ми беше казал подобно нещо.

# 423
Ако те ти предлагат работа а ти все отказваш, накрая излиза че ти работа не искаш, това е презумпцията. А обезщетението се върви с условия, ТБ е точно това - борса за търсене на работа.
Друг е въпросът колко са им адекватни предложенията... Прави както те посъветваха, не ги отрязвай като те пращат. От тия работодатели като толкова не ти харесва работата, недей да мислиш че тогава и те много ще те искат. Но нека отказът да е от тях а не от теб.

# 424
Много бъркате понятието "полага ми се". И в други теми във форума масово на всички всичко им се полага, ама не баш. Даром не ви се полага, това е компенсация ДОКАТО СИ ТЪРСИТЕ работа (и докато те ви търсят). А не платена ваканция, както написах по-горе. Обезщетение за берзаботица се отпуска при спазване на определени условия и търсенето на работа е едно от тях. Щом не искате да работите, а да си почивате, то вие не изпълнявате тези условия и те са в правото си да ви прекратят изплащането на обезщетение. Това е.
Посъветвали са ви как да заобиколите системата, направете се на крайно некадърен и нежелан кандидат, който никой шеф няма да иска да наеме, ходете си по интервюта да ви пишат откази и готово.

# 425
Добре де нали за това ми се полагат 10 месеца борса.. ако нищо не ми хареса като работа.. как да стане.. защо да ми я спират. Никой не ми беше казал подобно нещо.
Защото държавата много обича да взима и не ѝ е много приятно да дава.

# 426
Тези фирми, които предлагат работа в бюрото по труда, ползват ли някакви преференции, ако назначат безработен от там?

# 427
Мисля, че бюрото по труда плаща заплатата или част от нея за определен период от време.

# 428
Никакви. До БТ стигат най- смотаните фирми, които не могат да си намерят от другаде и търсят с години.

# 429
Само, ако има някакви програми. Например (мисля, че от скоро започна) НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЗАЕТОСТ И ОБУЧЕНИЕ НА ХОРА С ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ.

# 430
За тази година не е, и по нея се назначават близки хора.

# 431
Бях на среща с работодатели, организирана от Бюрото по труда. Имаше работодатели от Кауфланд, Фантастико, Пепко, Виваком, някакви кредити. Нищо, което да се доближава до моята специалност, но все пак бяха над 30, имаше някакъв избор.

Иначе започнах работа преди 2 дни. Знам, че имам 7 работни дни да се отпиша от Бюрото, очаквах си договора и щях да отида до тогава и днес ми звънят и направо ми се карат. Една госпожа ме уведомява, че съм започнала работа, кога съм щяла да отида да се отпиша.

# 432
Това наистина не е доизмислено... Да отписват автоматично, няма да ги сбърка нищо, явно имат информацията. Човек трябва и да стигне до тях в работно време, след като вече не е безработен, т.е. по презумпция това време не му е свободно вече.

# 433
Може и онлайн да се опишеш от борсата. Тази или миналата тема бях пуснала линк.

# 434
Може и онлайн да се опишеш от борсата. Тази или миналата тема бях пуснала линк.
Да, абсолютно, много е удобно онлайн с ПИК. Но това не важи ли само ако първоначално си И подал документите онлайн?

Общи условия

Активация на акаунт