Бюро по труда - тема 8

• 18 899
  • 551
  •   1
Отговори
# 540
Води се стаж.

# 541
Можете да проучите и обезщетението по член 222 за месец, ако не сте намерили работа в рамките на месец. Него можете да потърсите от работодателя.

# 542
Имам въпрос, извинявам се, ако е дискутиран вече? Откъде мога да си извадя документ, в който да е отразен стажа ми елекронно? Искам да видя дали всичко от книжката ми е нанесено. В книжката ми последните 4 месеца не фигурират, тъй като след 01.06 вече всичко е електронно, но не съм сигурна и за по-задни години какво фигурира и е нанесено в електронен формат.Не става въпрос за пенсия. А за информация.

# 543
С ПИК в портала на НАП - Справки - Електронен трудов запис - Всички ЕТЗ

# 544
Да, с горното се вижда история на трудови договори, само не съм сигурна дали това гарантираше начислени/внесени осигуровки. Отделно с ПИК на НОИ има други справки за осигуровки по месеци + точен осигурителен доход.

# 545
За съжаление внесени ли са (ефективно) осигуровки няма къде да се види. Регистриран и действащ трудов договор е едно, подадени осигурителни декларации всеки месец е друго, а внасянето на осигурителните вноски е съвсем трето. Първото и второто може да съществуват без третото. Познавам опарени хора и въпреки, че привидно в сайтовите на НАП и НОИ всичко изглежда добре и в справките пише, че лицето е с непрекъснати здравноосигурителни права, всъщност се оказа, че с години нищо не им е внасяно.
Само в справката за ДЗПО излизат внесените по месеци суми и там може да се види по това перо дали има плащания. За ДОО и ЗО няма такава информация.

# 546
  • София
Моя позната ходи на консултация преди пенсиониране. Там се видя, че има липса на внесени осигуровки за 1 месец. Не знам консултантът какъв достъп има и къде.

# 547
Здравейте отново! Simple Smile Пуснах си заявлението електронно през ССЕВ. Отбелязах, че искам да получа регистрационната карта чрез ССЕВ. Доколкото разбрах трябва първо да я получа и тогава да пусна заявление за обезщетение към НОИ, правилно ли съм разбрала? Simple Smile

# 548
  • Балчик
Здравейте отново! Simple Smile Пуснах си заявлението електронно през ССЕВ. Отбелязах, че искам да получа регистрационната карта чрез ССЕВ. Доколкото разбрах трябва първо да я получа и тогава да пусна заявление за обезщетение към НОИ, правилно ли съм разбрала? Simple Smile
Да, точно така е, срока за регистрация пред НОИ е 3-месечен. Но мисля,  че от БТ ще ви се обадят да ги посетите, заради картончетата, които раздават.

# 549
Получих си картата електронно току-що. На нея пише дата за среща - днешната, препоръки и срок за изпълнение - 20.11. Това значи, че на 20.11 трябва да ида на място, така ли?

И също така - как стоят нещата с подаването на заявление за обезщетение на НОИ електронно? Виждам, че искат удостоверение за стаж - трябва да ходя до НОИ, за да ми издадат такова, така ли?

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 17:06 от Rose13

# 550
Това за стажа е само за работилите извън България. Прочетете цялото изречение. Мисля, че само заповедта за освобождаване искат.

# 551
Това за стажа е само за работилите извън България. Прочетете цялото изречение. Мисля, че само заповедта за освобождаване искат.

Изключително много благодаря! Така съм се ошашкала, че вече не мога и да чета като хората.😂😅 Пуснах си заявлението - дано всичко да е наред. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт