Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 077
  • 418
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Туната, може ли да обясниш защо именно жена не може да има едновременно кариера и хубаво семейство, а мъж може? В прав текст. Другото е разтягане на локуми.

# 361
Отново се обобщава за всички жени и за всички мъже. Ако жената я влекат машини, не разбирам защо някой ще отива да й набива канчето и ще твърди, че тази работа не е подходяща за нея. Ако мъжът иска да работи в сферата на комуникацията - също.
Болшинството хора не си харесват работата и изглежда не са си на мястото. Всеки трябва да върши това, в което е добър, а не това, което обществото му е казало.

# 362
  • София
Ако жената не може да има кариера и семейство, то не е защото не е способна да изгради кариера, а защото няма желаещ да поеме това, което се поема на един мъж, за да може той да гради кариера, докато има семейство. Да, различни сме, но в някои отношения, далеч не във всички. В повечето уменията зависят много повече от индивидуалните качества, отколкото от пола. А дори няма как да изчислим колко от някакви уж общи различия съществуват само заради много различните начини, по които подхождаме към момичетата и момчетата още от бебета. Та може да има неща, които са с различна трудност или невъзможност в зависимост от пола, но повечето са въпрос на това как разпределяме задълженията. Като е много по-ефективно това да е според качествата.

Та който иска може да е трад, който иска може да е тренд. Стига и да има способностите, защото реалността рядко е като фантазията, и от двете страни.

# 363
  • Пловдив
Аз например се оплаквам от социалния натиск жените да изглеждат по-млади от реалната си възраст. Например да си боядисват косите. Понеже аз по принцип не се боядисвам върху мен се оказва такъв натиск. Аз съм дебелокожо говедо и не ми пука особено, но все пак натиск се оказва.

Колите се тестват с манекени мъже, правилата за безопасност са за мъжки фигури. По-голямата част от спортното оборудване също е за мъже.

# 364
  • Под сянката на разлистените кактуси
Туната, може ли да обясниш защо именно жена не може да има едновременно кариера и хубаво семейство, а мъж може? В прав текст. Другото е разтягане на локуми.

Защото все още мъжете не поемат 50% от домакинската работа и отглеждането на децата. Огромната част от тях. Така че ние работим и първа, и втора, че и трета смяна понякога. Те "помагат" и това се счита за добър съпруг.

Но аз примерно не искам "съпруга", дето ще ми пере гащите, докато аз правя кариера. Има жени, дето искат, на всеки каквото му харесва. На мен ще ми е много тъжно, ако детето ми е болно, например и плаче за татко, а не за мама. Противоестествено ми е

# 365
Моето дете като е болно, обикновено я гледа баща й, защото може да си върши работата от вкъщи. Което не значи, че тя не плаче предимно за мен Simple Smile

# 366
  • Под сянката на разлистените кактуси
Моето дете като е болно, обикновено я гледа баща й, защото може да си върши работата от вкъщи. Което не значи, че тя не плаче предимно за мен Simple Smile

Точно това имам пред вид. Не може да ни заместят като майки

# 367
  • Пловдив
И не бива да очакваме мъжете да поемат съответна част, или например мрежата от услуги като детски градини, вкл. почасови, да е по-развита, а трябва вместо това да обясняваме на дъщерите си, че не може и деца, и кариера.
Противоестествено било. Едно време и жена с панталон или жена с професия, различна от медицинска сестра и детска учителка, е било противоестествено.
Ами ето го неравноправието. Да не се хване някой за думата - липсата на равни възможности.
В момента, в който аз трябва да избирам едно от нещата, които мъж може да ги има и двете, става неравенство.

# 368
Аз например се оплаквам от социалния натиск жените да изглеждат по-млади от реалната си възраст. Например да си боядисват косите. Понеже аз по принцип не се боядисвам върху мен се оказва такъв натиск. Аз съм дебелокожо говедо и не ми пука особено, но все пак натиск се оказва.

Колите се тестват с манекени мъже, правилата за безопасност са за мъжки фигури. По-голямата част от спортното оборудване също е за мъже.
И медицината е разработена за мъже. Антибиотиците се изписват в дози за мъже, не се взима, под внимание, че хормоналният фон на жените не е един и същ, а най-гадното е, че за изследвания и лечение на еректилна диснфукция се отделят в пъти повече пари, отколкото за ендометриоза. А, да, жените като отидат на лекар с оплакване, че ги боли нещо е по-вероятно да им кажат, че са лифли, отколкото ако мъж отиде с подобно оплакване.

Третият, ако не си видял примери в коментарите ми за НЕравноправие, не знам какво повече мога да направя за теб.

# 369
  • Пловдив
Ето, сега честно си казвам, че всички тия драми с дозите за мъже, мъжките фигури манекени, липсата на менструален отпуск също редовно се споменава, и още, и прочие аз лично ги намирам за пресилени, да не кажа вредни, във всеки случай неприятни са ми, защото създават или подсилват впечатлението, че жената е нещо много различно от човека и иска много приспособявания и сложнотии.
Няма да споря, не затова го казвам, искам само да се види, че има жени, които не са на мнението "жените са преди всичко за дома и децата" и не харесват тези неща.
И честно казано, не вярвам, че никой не се е сетил, че лекарствата не са подходящи, уж, за половината човечество.
Отделят се пари за онова, от което се печели, а не че някой седнал и решил да облагодетелства мъжете и ерекцията, пък на жените майната им.

# 370
В Скандинавия има един интересен феномен, известен като „Скандинавския парадокс“. Там феминизмът е най-силно развит, а държавата активно насърчава жените да се включват в традиционно „мъжки“ и доходоносни професии, като инженерство и други технически сфери.Но реалността е парадоксална, въпреки всички усилия, жените там по-рядко избират такива професии, в сравнение със страни с по-малко равенство, като Индия или дори България.

А относно жените шефове. В Норвегия са въвели квоти, например 40% от бордовете на директорите на публичните компании да са жени. Това е довело "на хартия" до увеличение на броя на жените в бордовете, но на практика е довело до нещо друго, едни и същи няколко жени се въртят из бордовете на различни компании, без реално да се разширява кръгът от нови лидери. Това явление е известно иронично като „златната рокля“, все едно всички си разменят една и съща рокля за снимки. Причината е, няма достатъчно подготвени и желаещи жени за тези позиции, затова компаниите избират сигурното – вече известните имена. А няма достатъчно подготвени жени, защото такива позиции изискват жертви, които малко жени са готови да направят.

# 371
Ами не се е сетил, Магдена. Чела съм изследвания на тази тема. Колкото до менструалния отпуск - аз нямам проблем да ходя на работа, докато съм в цикъл, но има жени, за които това е проблем.

Ама па как точно жените не са подготвени за високи позиции? Как пък те винаги избират да са на по-ниска позиция?

# 372
Аз сума ти примери за НЕравноправие дадох, ама ти продължаваш да твърдиш, че жените не само сме равноправни, ами имаме и повече права.
Понеже не се сетих за сума ти примери за неравноправие, които си ми дала, се върнах назад и прегледах темата. И понеже не ги открих, ще те помоля да ги синтезираш в едн пост и ще ти отговоря.

А ти в кой от тези отрасли се изявяваш?
В момента в никой от тях, но като изключим мините, съм работил останалите неща. Какво значение има?

Ами, Трети, аз съм съгласна, а и феминизмът също е съгласен, че трябва да сме равни и не искаме нито жените, нито мъжете да имат повече права. Не знам защо смяташ, че жените искат някак в нещо да те прецакат и нещо да ти вземат.

Просто мъжете толкова хилядолетия сте свикнали да сте шефове, че сега обикновеното равноправие ви се вижда като робство:)
Добре де, а защо не ми отговори на въпросът какви права имам повече от теб.

Аз съм работила свързано с международен транспорт - никой не товари камионите на ръка. Да, повечето каристи са мъже, но и аз имам книжка за кари. Освен това има стакери, транспалетни колички, абе не се изисква особена сила.
И ако извадиш мъжете от уравнението, това хале нямаше да съществува, а ако все пак съществуваше щеше да спре да работи.

Чакай малко, аргументът ти е тотално неиздържан. По твоята логика, айде мъжете да започнат да раждат, ако искат да са равни на жените. Ама не могат. Значи са по-малко от жените, така ли? Защото какво ще се случи, ако жените откажат да раждат? По-дълго ли ще издържи цивилизацията?

Бъркаш равноправие с еднаквост. Еднаквост няма и сред членовете на един пол. Способностите на различните мъже са напълно различни. Равните права значи равен шанс, достъп и т.н. и оттам насетне всеки според възможностите си.

Жените също работят гадни работи - чистачки, болногледачки. Мъжете що не се натискат за тях? Силен човек много по-лесно гледа болен човек, ама не ви се бършат л**на.
Включваш се по средата в спор от който е трито. Иначе на въпросът ти какво ще се случи ако жените спрат да раждат, да цивилизацията и човечеството най-вероятно ще изчезнат след 50-60 години. Ако по някаква причина мъжете спрат да си вършат работата всичко ще приключи след някой и друг месец.

Е, ти по някаква причина не се занимаваш с тези неща. Защо демагогстваш тогава? Никой мъж или жена, защото на практика и жени има в изброените сфери, не си върши работата заради някакъв алтруизъм и за благото на човечеството. Преценил е, че му се работи това, работи си.

# 373
Така е било в миналото, преди 30-50 години. Днес, в клиничните изпитания участват и жени. Преди това жените наистина не са били включвани заради опасения от бременност по време на изследванията и заради хормонални разлики свързани с месечният цикъл. Това не означава, че антибиотиците не са спасили милони животи, включително женски.

# 374
  • Пловдив
Има чувството, че едновремешните феминистки е трябвало да доказват, че жените са също хора, а не нещо по-различно, докато днес тенденцията е да се вадят зорлем доводи колко са различни. Flushed

Общи условия

Активация на акаунт