Традсъпруги - мода или реална смяна на парадигмата за съвременната жена?

• 14 111
  • 418
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Ами, Трети, аз съм съгласна, а и феминизмът също е съгласен, че трябва да сме равни и не искаме нито жените, нито мъжете да имат повече права. Не знам защо смяташ, че жените искат някак в нещо да те прецакат и нещо да ти вземат.

Просто мъжете толкова хилядолетия сте свикнали да сте шефове, че сега обикновеното равноправие ви се вижда като робство:)

# 331
  • София
Аз напоследък влизам в няколко индустрии и честно казано гледам, че никой не вдига, носи, мята, сменя. Големи роботизирани и автоматизирани халета с няколко човека, управляващи всичко от пулт, независимо от пола им.

# 332
  • Пловдив
Аз напоследък влизам в няколко индустрии и честно казано гледам, че никой не вдига, носи, мята, сменя. Големи роботизирани и автоматизирани халета с няколко човека, управляващи всичко от пулт, независимо от пола им.
Аз съм работила свързано с международен транспорт - никой не товари камионите на ръка. Да, повечето каристи са мъже, но и аз имам книжка за кари. Освен това има стакери, транспалетни колички, абе не се изисква особена сила.

# 333
  • Под сянката на разлистените кактуси
[ In 2003, women earned 81% as much as men.

А през 2025? Не мога да разбера какъв ви е толкова зора да се правите на жертви. Разбирам, че живота ви е обидил и е бил несправедлив към вас, че се чувствате прецакани, че сте имали нещастието да се родите жени, но това е субективно. Това, че съм жена, винаги е било преимущество за мен и не ми е попречило по никакъв начин. Точно обратното.

# 334
Никой не се прави на жертва, туната.
Аз пък не разбирам как е възможно някой да е толкова сляп ама на, има те.

# 335
Имам примери за трад съпруги вече над 63-64 годишни, които не могат да се пенсионират, никога в живота си не са били със собствени доходи, ще чакат 70 г за мизерни суми. В същото време имат живи родител/родители и ги гледат с техните пенсийки, държат им картите, защото провайдъра не дава за родителите им. Ами от къде да даде и той вече западнал бизнесмен/ пенсионер, спестявал от осигуровки. Близо 90 годишни хора нямат и стотинки налични, защото трад дъщерята им намества пенсиите за лекарства и храна.

За съжаление това е тъжната реалност за повечето традиционни съпруги. Неслучайно има приказка "Една майка може да гледа 4 деца, но 4 деца не могат да гледат една майка".

В никакъв случай не казвам, че е лошо жената да си гледа семейството, но в днешната финансова обстановка това би обрекло доста жени на мизерия в късните им години.

# 336
  • София
Айде моля ти се, да не би цивилизацията да може да се съществува без тези тежки и опасни професии.

Ако утре по някаква причина мъжете спрат да работят в строителството, транспорта, мините или да носят 40 кг чували, интересно ми е как технологиите ще заменят тези хора.

Та това е самата основа на индустриите, на които се крепи всичко – електричество, транспорт, инфраструктура, доставки.

И това са професиит тотално доминирани от мъжете.

Чакай малко, аргументът ти е тотално неиздържан. По твоята логика, айде мъжете да започнат да раждат, ако искат да са равни на жените. Ама не могат. Значи са по-малко от жените, така ли? Защото какво ще се случи, ако жените откажат да раждат? По-дълго ли ще издържи цивилизацията?

Бъркаш равноправие с еднаквост. Еднаквост няма и сред членовете на един пол. Способностите на различните мъже са напълно различни. Равните права значи равен шанс, достъп и т.н. и оттам насетне всеки според възможностите си.

Жените също работят гадни работи - чистачки, болногледачки. Мъжете що не се натискат за тях? Силен човек много по-лесно гледа болен човек, ама не ви се бършат л**на.

# 337
  • София
Туната, това, че нашият живот е хубав, не ни пречи да съчувстваме и да искаме права за жените там, където ги нямат.
Феминизмът не значи само на мен да ми е добре.

# 338

Стига бе Фийвър! Коя пожарникарка ще може да изнася хора от горяща сграда? Или пък коя полицайка ще се справи с банди от мъже престъпници? Колко боклукчии мъже видя? Монтьори даже, като изключим от филмите. Във реалния живот къде са сложени жените войници и кой е на първа линия?
Колко жени бъркат бетон? Или пък жънат с комбайн? Или пък всичката полска работа стана роботизирана и с дистанционно я управляват независимо от пола?
Не че са невъзможни такива единични случаи, ама чак как всичко го могат жените е несериозно изказване.

Мъжете са различни от нас. И имат голям принос. Имаме равни права, но не сме еднакви. Това, че съществуват мунчовци е друга тема.
Феминизмът не значи да мачкаме мъжете, а да възпитаваме синовете си и да уважаваме съпрузите си.

# 339
Аз сума ти примери за НЕравноправие дадох, ама ти продължаваш да твърдиш, че жените не само сме равноправни, ами имаме и повече права.
Понеже не се сетих за сума ти примери за неравноправие, които си ми дала, се върнах назад и прегледах темата. И понеже не ги открих, ще те помоля да ги синтезираш в едн пост и ще ти отговоря.

А ти в кой от тези отрасли се изявяваш?
В момента в никой от тях, но като изключим мините, съм работил останалите неща. Какво значение има?

Ами, Трети, аз съм съгласна, а и феминизмът също е съгласен, че трябва да сме равни и не искаме нито жените, нито мъжете да имат повече права. Не знам защо смяташ, че жените искат някак в нещо да те прецакат и нещо да ти вземат.

Просто мъжете толкова хилядолетия сте свикнали да сте шефове, че сега обикновеното равноправие ви се вижда като робство:)
Добре де, а защо не ми отговори на въпросът какви права имам повече от теб.

Аз съм работила свързано с международен транспорт - никой не товари камионите на ръка. Да, повечето каристи са мъже, но и аз имам книжка за кари. Освен това има стакери, транспалетни колички, абе не се изисква особена сила.
И ако извадиш мъжете от уравнението, това хале нямаше да съществува, а ако все пак съществуваше щеше да спре да работи.

Чакай малко, аргументът ти е тотално неиздържан. По твоята логика, айде мъжете да започнат да раждат, ако искат да са равни на жените. Ама не могат. Значи са по-малко от жените, така ли? Защото какво ще се случи, ако жените откажат да раждат? По-дълго ли ще издържи цивилизацията?

Бъркаш равноправие с еднаквост. Еднаквост няма и сред членовете на един пол. Способностите на различните мъже са напълно различни. Равните права значи равен шанс, достъп и т.н. и оттам насетне всеки според възможностите си.

Жените също работят гадни работи - чистачки, болногледачки. Мъжете що не се натискат за тях? Силен човек много по-лесно гледа болен човек, ама не ви се бършат л**на.
Включваш се по средата в спор от който е трито. Иначе на въпросът ти какво ще се случи ако жените спрат да раждат, да цивилизацията и човечеството най-вероятно ще изчезнат след 50-60 години. Ако по някаква причина мъжете спрат да си вършат работата всичко ще приключи след някой и друг месец.

# 340
  • София
Трети - защото от мен нямаш повече права, не знам защо си го решил. Нито съм го твърдяла, нито съм коментирала частни случаи.

# 341
  • Пловдив
Жените не могат нищо, овен да раждат и да бършат лайна, другото се крепи на мъжете, аз така разбрах.
Леко, мебелите, казвахме като деца. Да си знаят жените мястото, че утре от феминизъм ще се затрие светът.

# 342
  • Под сянката на разлистените кактуси
Ама и аз съм за равни права на жените! Но съм абсолютно съгласна с Лъвица

Но това се отнася за двата пола също. Днешният феминизъм вече не се бори за еднакви права, а за еднакви резултати. Което просто не може да бъде постигнато в болшинството от случаите. Голям аргумент - колко жени били президенти на големи компании...А колко искат да бъдат? Тези, които имат семейство и деца, не могат да отделят нужното време и внимание на кариерата си. Ако наистина целта в живота им е кариера, да имат деца е безотговорно и жестоко. Да се посветят там на издигането на фирмата и да си живеят живота както си искат. Но не може да очакваш всички да се съобразяват с личния ти живот  и колко време може да отделиш на работата си. Не ме разбирайте погрешно, не искам жените да стоят в кухнята боси и бременни. Но мисля вече е ясно, че жените не могат да имат всичко. Виждала съм абсолютно депресирани и стресирани млади майки, защото просто не успяват с всичко. И децата страдат. Знам, че на огромното мнозинство от жените им се налага да работят, говоря за наистина успешна кариера. Лоша услуга правим на дъщерите си, обяснявайки им как може да имат и успешна кариера и хубаво семейство. Просто не е вярно.

А за жените пожарникарки - ето една от ЛА, която обяснява, че ако мъжът ти се е озовал в пожар и трябва да тя да го вади оттам, значи е бил на грешното място по грешното време...Даже няма да го коментирам това

https://www.youtube.com/shorts/BZEB1rbm4q4

# 343
Колко боклукчии мъже видя?

В България поне боклукчиите са предимно мъже. Включително тези, които преработват боклука впоследствие. Може би имате предвид онези които, метат. Те са предимно жени, да.

# 344
Трети - защото от мен нямаш повече права, не знам защо си го решил. Нито съм го твърдяла, нито съм коментирала частни случаи.
Не те питам като частен случай, а като мъж, който пита жена. Просто не се сещам какви права имам повече от теб.

А за жените пожарникарки - ето една от ЛА, която обяснява, че ако мъжът ти се е озовал в пожар и трябва да тя да го вади оттам, значи е бил на грешното място по грешното време...Даже няма да го коментирам това

https://www.youtube.com/shorts/BZEB1rbm4q4
И аз за тази се сетих.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 17:39 от The_Third

Общи условия

Активация на акаунт