Какво повече НЯМА да купя - 27

  • 79 800
  • 735
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 7 699
Понякога адски ме намързява и купувам готова майонеза и колкото пъти ме намързява, толкова пъти ме е яд, че не изваждам пасатора да си спретна домашна. Най добрата майонеза е тази, която сам си направиш. Пп Отчетох, че най добре ми се получава с еднократна доза, пухкава, гъста, вкусна, идеална. За еднократна и бърза консумация.
Чувствай се поканена в кулинарната тема да дадеш рецептата, а ако решиш - и тук Simple Smile
Моята понякога става, понякога - не, на сина е непостижима за мен, уж ми прави показно.

# 226
  • Мнения: 12 316
По принцип избягвам суровите яйца, в това число и в майонеза. Има и някакви рецепти със варени яйца, не съм ги пробвала. На мен най-много ми харесва на вкус майонезата на Хелманс, въпреки, че много хора в темата пишат, че не я харесват, може би защото има леко сладникав вкус.

# 227
  • Мнения: 16 697
Давам рецепта(еднократна доза) : Пасатор 1бр. Joy, 200мл.олио, 1бр. яйце(сурово), щипка сол, лимонов сок(най добре пресен), никаква захар(ебава майката на вкуса), малко горчица за вкус. Пасатора отдолу нагоре и воала - гъста, вкусна майонеза. Stuck Out Tongue Winking Eye
Пп Пропорциите са две към едно - 200мл.олио - 1 яйце, 400мл.олио - 2 яйца и т.н. Най добре става с еднократна доза.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 00:02 от Джаста Праста

# 228
  • София
  • Мнения: 31 415
Чета ви, и си мисля, че се връщам назад, назад в годините. Принципно съм от т.нар. модерни домакини т.е. гледам да си улеснявам ежедневието, предвид, че работя, но в последно време се научих да правя какво ли не, само и само да се яде читава храна у нас. Меся, меля месо, подправки суша и т.н. Все още не съм вкарала една крава у нас, пилета, кокошки, и не съм направила зеленчукова градина. Изобщо ни върнаха в епохата на баба ми.
Продукти издирвам из града, извън града, по села и паланки. Абе, то си е направо наука.

Няма да купя повече майонеза на Калве. Ужасно овкусена, мирише преобладаващо на долнопробно опио. Ако някой има носталгия по социалистическата версия на майонеза Краси - докарва я на вкус и мирис.
Кетчупът на марката също не струва.


Както и този. Рядък, прозрачен и безвкусен.

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 00:09 от missence

# 229
  • Мнения: 7 699
Благодаря, Джасте! Е, същата ми е рецептата, но понякога става не така плътна и гъста, както ми се иска. На сина винаги се получава, така че го отдавам не на продуктите (макар и те да са особено важни), а на задпасаторното устройство  Simple Smile

missence, точно същото мрънках и аз миналия ден - повечето сме работещи (и често над 8 часа) жени, майки и какво ли още не и вместо да сме улеснени откъм изхранването на домочадието, се връщаме в средновековието да бием масло, сметана, да си правим домашно мляко, сирене, кашкавал и т.н., не за друго, а защото действително масовата храна е боклук и на вкус, и на състав. Днес пак гледах "Крилце или кълка" - потресаващо пророчески филм, макар и навремето да не го виждах така, а само като сатира, в която хиперболата е ползвана като художествен похват.

# 230
  • Мнения: 16 697
Кубратова, можеш. И аз съм имала фалове, но пробвай дословно и с хубави яйца. Гарантирам ти, ще се получи. Hug

# 231
  • Мнения: 32 094
По тази рецепта се получава страхотна майонеза:
https://www.mycookingbookblog.com/domashna-maioneza-s-celi-iaica/
Друг трик е яйцата и олиото да са с еднаква температура.

# 232
  • Мнения: 14 420
Предполагам това означава да извадиш яйцето от хладилника известно време, преди да почнеш майонезата, а не да прибереш на студено олиото. Wink

# 233
  • Мнения: 14 244
Досега знаех,че оризът най-лесно се усвоява от човешкия организъм,но според мнение на някакъв учен,той бил най-вредната храна,понеже съдържа много захар или по-точно нишесте,което е глюкоза! Последно кое?

# 234
  • Мнения: 6 130
Майонеза от супермаркетите и аз няма да купя повече. Четох им състава, то няма такава без захар.

# 235
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 4 237
Досега знаех,че оризът най-лесно се усвоява от човешкия организъм,но според мнение на някакъв учен,той бил най-вредната храна,понеже съдържа много захар или по-точно нишесте,което е глюкоза! Последно кое?

На пилотите в менюто преди полет няма ориз,понеже надувал стомаха и трудно се усвоявал./инфото е от готвачка в авиобаза Граф Игнатиево /

# 236
  • Мнения: 160
Давам рецепта(еднократна доза) : Пасатор 1бр. Joy, 200мл.олио, 1бр. яйце(сурово), щипка сол, лимонов сок(най добре пресен), никаква захар(ебава майката на вкуса), малко горчица за вкус. Пасатора отдолу нагоре и воала - гъста, вкусна майонеза. Stuck Out Tongue Winking Eye
Пп Пропорциите са две към едно - 200мл.олио - 1 яйце, 400мл.олио - 2 яйца и т.н. Най добре става с еднократна доза.
На мен винаги ми се получава,но аз добавям малко зехтин и олио

# 237
  • Мнения: 804
Като бях в чужбина реших да пробвам да направя майонеза само с белтък, че ми беше останал. Е получи се бяла, подобна на купешката. Тук не съм пробвала само с белтък не знам дали ще стане. То и от олиото много зависи. Ако ви остане 1 белтък пробвайте.

# 238
  • Мнения: 24 380
Майонезата я правя по рецептата на Звездев, само с жълтък, и винаги става, ако яйцата не са студени и се поставя пасторът на дъното и просто се изтегля нагоре.

# 239
  • Мнения: 7 699
deaf, по тези въпроси "учените" спрях да ги чета отдавна, особено когато някой настойчиво ме убеждава колко вредно и страшно е нещо си в храната, пък в съседната статия - обратното. Истинската чиста наука я погребаха почти и тя отдавна е зависима от политиката и принципа "Който плаща, той поръчва музиката, пардон, резултата".
Ако е имало нещо, в което безрезервно вярвах преди, то беше науката, независимо в коя сфера. Дано някой ден пак се изчисти. Предполагам, че все "научни" изследвания са позволили храната ни днес да бъка от химикали и да не става за ядене.

Общи условия

Активация на акаунт