Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 006
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
Може. На мен кардиолог ми го е изписвал успоредно с Конкор. Но, аз не съм с ПА и полза не видях.

# 241
Ами не знам дали и при мен са паник атаки. След нова година започнах да правя пулс 120 в покой придружено със задух, тревожност и стягане в гърлото. Тези състояния не са постоянни, а да кажем за половин - един час сутрин и вечер. От конкор пулса ми падна на 70,  но все още правя едни такива пристъпи на задух, стягане в гърлото и т.н. Пия вече един месец мента, глог и валериана, но не ме успокоява особено. Ходих при ендокринолог за ехография на щитовидна жлеза, изследвах и щитовидни хормони, там всичко излезе нормално.

# 242
А на пулмолог за астма?

# 243
Чудя се и аз от какво са ми тахикардиите. По принцип съм с пулс около 80-90 макс. Бременна съм в трети месец. От една седмица насам получавам едно сърцебиене в покой. Ама наистина в покой, буквално стоя седнала/легнала. Часовника ми алармира ако има стойности над 100 при поне 10 минути покой. Показва ми стойности от 120 нагоре, стигало е и над 140. Не знам дали като брой пулсации ги отмерва правилно, но със сигурност се усещам зле в този момент.  При разходки и нормални дейности отчита пак засилване на пулса, но не го отчита като нередно, тъй като съм в движение, а и тогава се чувствам ок. Но тези тахикардии в покой са придружени с болки в гърдите, прилошаване, изобщо не се чувствам добре, имам нужда да седна или легна. По часовника гледах, че едната вечер ( бяхме на гости, но не съм пила алкохол и около мен не е имало цигари, стоях си само на масата спокойно) имах 14 предупреждения за висок пулс. Следващия ден също. След това през седмицата намаляха, но все пак ги има по 2-3 пъти на ден.
От щитовидните хормони имаше раздвижване и съм на ендо на 10ти. Ще й спомена за това. Обмислям да се консултирам и с кардиолог.
Не мисля, че при мен са паник атаки, сякаш преди съм получавала.
Понякога се разтуптявам и като стана от леглото да речем. В смисъл или при пълен покой или при минимални действия. Понякога се задъхвам, всеедно съм качвала стъпала, а аз съм се качила с асансьора и не съм се напрягала физически.
Гледам да се щадя максимално, вкъщи съм си, не ме притеснява нищо с бременността или в личния ми живот.
Има ли за какво да се притеснявам?
Реално се притеснявам, защото преди ако съм имала тахикардия е било нещо моментно и провокирано от нещо - алкохол, цигари или кафе, стрес, имала съм причини.

# 244
А на пулмолог за астма?
Не съм ходила, но нямам типичните за астма оплаквания - кашлица, хрипове и т.н. Кардиологът ме прегледа със слушалка, каза чисто дишане.

# 245
То трябва в момент на задух да се види дали има спазъм на дробовете. Ако няма спазъм, дишането е чисто и пълно.

# 246
  • Бургас
Ами не знам дали и при мен са паник атаки. След нова година започнах да правя пулс 120 в покой придружено със задух, тревожност и стягане в гърлото. Тези състояния не са постоянни, а да кажем за половин - един час сутрин и вечер. От конкор пулса ми падна на 70,  но все още правя едни такива пристъпи на задух, стягане в гърлото и т.н. Пия вече един месец мента, глог и валериана, но не ме успокоява особено. Ходих при ендокринолог за ехография на щитовидна жлеза, изследвах и щитовидни хормони, там всичко излезе нормално.

А наскоро да сте изкарли някакъв вирус? В темата за ковид няколко човека се оплакаха от сърцебиене след изкаран вирус.

# 247
Преди години имах такива пристъпи на задух, които понякога бяха доста продължителни. Беше мъчение... Като риба на сухо отварям уста и се опитвам да гълтам въздух, но не мога да поема дълбоко дъх и въздухът не ми стига. Ходих по доктори - нищо. Пратиха ме в пулмологията на Александровска и отидох един следобед, те пък били до обяд. И от притеснение, че няма лекар, пак получих пристъп. От там беше близо белодробната болница на ул.Здраве и отидох. Там няма кабинети за преглед, само стационар е, но лекаря като ме видя как съм, ме прегледа и викна сестра да ми вземе кръв. Направиха газов анализ на кръвта и се оказа, че заради хипервентилацията от опитите ми да дишам, съм със 114% насищане с кислород. Т.е. нямам проблем с газовия обмен въпреки усещането за задух. Никой от множеството лекари не спомена паник атаки, но сега си давам сметка, че е било точно това. Имах и причини тогава.
Бременна в 7-ми месец за пръв път получих пристъп на пароксизмална тахикардия и пулсът ми беше 220 удара в минута. Имам и документ за това, че е трудно за вярване. Венозна инжекция ми приложиха тогава. От тогава насам вече толкова години след някакъв емоционален стрес, след като отмине, се е случвало да получавам такъв пристъп. Стигала съм по този повод 3 или 4 пъти до спешното. Нямам проблем със сърцето. Всяка година съм на контролен преглед с ехография, но... си получавам понякога сърцетуп. Та защо разказах това - защото паник атаките са мъчителни и често не искаме да признаем, че е това. И защото сърцето може да прескача и да е напълно здраво. Още при първата бременност лекарката откри някакво претупване и тогава ми изписа Пан@нгин. Помня го, защото беше като бонбонки "Детска радост" на едни кръгли топчета. Сега не знам има ли го това лекарство. Сега ми е назначен К0нкор и Ритм0норм.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 10:53 от DiaMia

# 248
Диа, аз имам ЕКГ с пулс 240. От ел. инсталацията е проблема, на ехо не се вижда, само с ЕФИ се установява къде е проблемната зона.
За щастие след аблацията нямам вече такива ЕКГ-та. Heart

# 249
Правиха обследване на сърцето, нямам впв синдром, така че при мен не е ел.инсталацията 😀 И е много рядко при мен, за щастие.

# 250
  • Бургас
Аз имах ПА и сърцебиене след една много строга диета преди много години, като бях на 19т. С кой акъл не знам. Отслабнах доста, ама явно и нещо друго съм си прецакала. Тогава диагностиката не беше на ниво като сега. Като се поохраних малко ми изчезнаха и ПА и сърцебиене.

# 251
Правиха обследване на сърцето, нямам впв синдром, така че при мен не е ел.инсталацията 😀 И е много рядко при мен, за щастие.

С ЕФИ ли?
Мен ме водеха с ВПВ, но се оказа АВ Риентри.

# 252
Здравейте! Доста често се говори, че повечето здравословни проблеми идват от червата и възпаление на червата. А как всъщност се разбира, че има проблем с червата или някакво възпаление. Като тук имам предвид чрез изследвания и прегледи, а не просто предположения от стомашни неразположения.

# 253
Здравейте! Доста често се говори, че повечето здравословни проблеми идват от червата и възпаление на червата. А как всъщност се разбира, че има проблем с червата или някакво възпаление. Като тук имам предвид чрез изследвания и прегледи, а не просто предположения от стомашни неразположения.
Най-напред се прави микробиология на фецес за паразити, бактерии и прочее. После вече се преценява натам как ще се продължи. Но немалко хора разбират, че след прием на добри пробиотици им се възстановява лицето, цялостния вид, храносмилането и пр.

# 254
Като тук имам предвид чрез изследвания и прегледи, а не просто предположения от стомашни неразположения.

В смисъл, кои са изследванията ли е въпросът?

Общи условия

Активация на акаунт