Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 941
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Благодаря, момичета! По-скоро ми беше любопитно дали го усвоявам добре, предвид силното оцветяване. Иначе, притеснения нямам. Simple Smile

# 331
Почти всички железни препарати имат този страничен ефект. Не е свързано с усвояването. Всичко е нормално, не се притеснявай, Гърне.

# 332
Благодаря, момичета! По-скоро ми беше любопитно дали го усвоявам добре, предвид силното оцветяване. Иначе, притеснения нямам. Simple Smile
То по принцип желязото не се усвоява въобще добре от червата, от порядъка на 10-30%. А остатъка който не се, оцветява изпражненията.

# 333
Понякога спадовете при диабетиците може да се дължат на неправилна доза от лекарството. На баща ми веднъж беше паднала кръвната захар на 2. Намалиха му дозата метформин и от тогава не е получавал хипогликемия.

Има възможност също спада да е от гладуване. При хора цял ден на крак и нищо не яли също се получава, но доколкото разбирам не е такъв случая.
Попринцип се случва често когато съм на работа а то точно стоя цял ден на крак ,но пък съм се хранила. Свързах се с ендокринолога си и ще направим обременяване с глюкоза

# 334
Sunshine889, помоли да ти пуснат и гликиран хемоглобин.

# 335
Здравейте, момичета! Най-накря придумах мъжа ми да си пусне профилактични кръвни изследвания от последния път преди 2-3 години. Спретнах му един списък, та чак ме е страх да тегля чертата Scream Чудя се дали не пропускам нещо важно, сещате ли се дали е добре да допълня с още нещо? Щитовидните хормони предимно ги назначават на жени, но аз ги включих и тях. Да спестя ли едни 70 лв или като ми е дал карт бланш да ги видим и тях? Той е с високо кръвно и е на хапчета, взима и аспирин. Нещо за кръвосъсирването? За първи път ще си прави и обременяване с глюкоза, досега е изследвал само глюкоза и инсулин на гладно.

Винаги пускам този пакет в Цибалаб за мен, а това е версията за мъже:
Скрит текст:
"СУЕ
СУЕ Westergreen
ПКК
Глюкоза ( Glucose )
Общ белтък (Total protein)
Албумин (Albumin)
Креатинин (Creatinine)
Урея ( Urea )
Пикочна киселина (Uric acid)
Билирубин - общ ( Total Bilirubin )
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin )
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )
Холестерол - HDL-Cholesterol
Холест. - LDL-Cholesterol direct
Холестерол - LDL-Cholesterol calc.
Холестерол VLDL-Cholesterol
Триглицериди (Triglyceride )
АсАТ (GOT; AST)
АлАТ (GPT; ALT)
Гама ГТ ( GGT )
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase )
Калий ( K ; Potassium)
Натрий ( Na ; Sodium )
Калций общ ( Ca ; Calcium )
Фосфор ( P ; Phosphate )
Магнезий ( Mg ; Magnesium )
маркер total PSA
Витамин Д"

Извън този пакет добавям тези показатели (слагам в отделен спойлер, че става много дълго):
Скрит текст:
Желязо и ЖСК
Фибриноген
ЛДХ
INR
Урина
CRP
hsCRP
ОГГТ + трикратен инсулин
Креатининов клиърънс
Гликиран хемоглобин
Витамин Б12
FT3 + FT4 + TSH
TAT и МАТ
Феритин
APTT
Cystatin C (показател назначен от уролог)
Фекален Калпротектин,Лактоферин,Хемогл.,Трансф (възп. заболявания на червата)

Всичко е 354 лв Scream

# 336
Щитовидната много отдавна не е проблем само на жените, все повече мъже боледуват, така че проверете я! Аз редовно проверявам на мъжа ми, тъй като синът ми е с такъв проблем.

# 337
Профилактично може да си пусне изследване за ХИВ.
При много пациенти, които имат поредица от здравословни проблеми (високо кръвно, температура, пневмония, рецидивиращи бактериални инфекции и др.) без изяснена причина, излиза именно това.

# 338
Sunshine889, помоли да ти пуснат и гликиран хемоглобин.
И инсулин, трикратно.

# 339
Здравейте,

От няколко години мъжът ми има проблем със скалпа. Постоянно се изприщва и му излизат гнойни пъпчици, които го болят, отделно скалпа се бели и се омазнява бързо. Подстригва се 3-ти номер и забелязваме, че скалпа се влошава, когато косата му започне да расте и достигне дължина 5-ти номер. След като се подстриже се успокоява, но когато започне да расте отново се изприщва.

Ходил е на много лекари, правил е всякакви изследвания, купували сме многооооо шампоани, лекарства, мазила и какво ли още не и нищо не помага. През септемвир 2024-та година му се насложи да пие антибиотик, заради болен зъб и след като приключи лечението установихме, че и скалпа му е ОК, съответно дори когато косата му растеше нямаше проблем, но след 2 месеца отново се изприщи.

Моля да ми дадете съвет, ако случайно някой е имал подобно нещо, на какъв лекар е ходил и как се е излекувал?

Благодаря предварително за помощта Simple Smile

# 340
  • Mediterraneo
ХИВ се изследва и безплатно в центровете на РЗИ, проверете преди да плащате за такова изследване. Но не съм съгласна с Маргарита, че едва ли не много хора са с ХИВ, за цяла Бг са под 5 хиляди човека. И за да предприемеш изследване, което всъщност е обикновено вземане на кръв, трябва да имаш някакъв риск, тоя ХИВ няма да ти падне от небето, нито ще се заразиш в метрото.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 16:35 от Тарталета

# 341
А съпругът редовно ли си мие косата?

# 342
Подозирам, че е себорея, и кожата се инфектира с бактерии и възпалява  по някаква причина.
Опитайте да си мие главата с домашен сапун и изплакване накрая с вода, подкиселена с малко ябълков оцет. Примерно на 1 литър вода, 1 с.л. оцет. Този стар метод решава доста проблеми с кожата на главата, може и при него да подейства.

# 343
А съпругът редовно ли си мие косата?

Да Simple Smile

Подозирам, че е себорея, и кожата се инфектира с бактерии и възпалява  по някаква причина.
Опитайте да си мие главата с домашен сапун и изплакване накрая с вода, подкиселена с малко ябълков оцет. Примерно на 1 литър вода, 1 с.л. оцет. Този стар метод решава доста проблеми с кожата на главата, може и при него да подейства.

Ще пробваме и този метод, дано да помогне. Simple Smile

# 344
За ХИВ ми се върти, че го беше пускал преди 3-4 години. Не помня в каква връзка беше, дали покрай забременяванията ми не беше...

Добавих и окултни кръвоизливи. Доста важно за профилактично изследване. Лятото имаше кампания за безплатно изследване, но не успяхме да я хванем. Отложихме за по-натам уж и забравихме. Сега случайно ми попадна пак.

Общи условия

Активация на акаунт