Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 898
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Кетч, пробвай да пиеш Рутаскорбин. Ако не ти помогне, няма да навреди. За капилярите е. И не е скъп. За витамините питах, защото имаше такъв ефект от предозиране, но в момента не ви спомням от кой точно. На мен са ми излизали такива точки, преходно е
Добавям, че Ентан също има добър ефект за капилярите (също за останалите кръвоносни и лимфни съдове).

# 586
  • София
Ще пробвам, благодаря. Дано ми мине.

# 587
Скрит текст:
Здравейте!
Искам да попитам нещо.
Вчера и днес детето ми (на 5г.) ходи по голяма нужда и при забърсване с хартията имаше кръв. Вчера беше малко, но днес доста и имаше капнала кръв и на земята. Кръвта е яркочервена, бистра.
Преди време се беше случвало еднократно . Преди няколко месеца.
Външно няма нищо, нито раничка, нищо. Не е и запечена, каза, че лесно се е изходила. Не я боли нищо, не твърди да изпитва някакъв дискомфорт.

Веднага писах на личната, но предполагам утре ще отговори.
Час за гастро запазих, но е чак за другата седмица, а аз се побърквам от притеснения. Не вярвам много на личната, затова ви моля да дадете съвет какви изследвания да ѝ пусна, докато си чакаме часа за гастроентеролога.

Заведи я и на детски АГ. Кръвта може да е с такъв произход. Не бих се бавила със записване на часове за другата седмица при 5г.  дете. До тогава може да няма кръв и нищо да не разберат. В Пирогов имат цяла детска клиника, ако си от София, има и друга детска.

# 588
  • София
Благодаря Ви от сърце на всички, който отделяте от времето си и отговаряте в темата! Добри, съпричастни - Бъдете здрави!

# 589
  • пустинята Гоби
За 5 годишното дете с кръвта след ходене до тоалетна. По принцип изхожда ли се редовно детето по голяма нужда? Моят син се стискаше в детската градина и имаше проблем с ходенето до тоалетна по голяма нужда, та понякога и на него му се е случвало да има кръв след ходене по такава.

# 590
  • Бургас
Мадам тиква, може би от първото боледуване имунитета на детето да се е сринал и сега лесно да хваща каквото витае наоколо. Давайте му високи дози вит С (към 0,5 до 1г на ден) и вит Д (2-3 какпки) и въобще всякакви комбинирани витамини ако имате. Дано да се оправи бързо детето.

# 591
Здравейте!
Искам да попитам нещо.
Вчера и днес детето ми (на 5г.) ходи по голяма нужда и при забърсване с хартията имаше кръв. Вчера беше малко, но днес доста и имаше капнала кръв и на земята. Кръвта е яркочервена, бистра.
Преди време се беше случвало еднократно . Преди няколко месеца.
Външно няма нищо, нито раничка, нищо. Не е и запечена, каза, че лесно се е изходила. Не я боли нищо, не твърди да изпитва някакъв дискомфорт.

Веднага писах на личната, но предполагам утре ще отговори.
Час за гастро запазих, но е чак за другата седмица, а аз се побърквам от притеснения. Не вярвам много на личната, затова ви моля да дадете съвет какви изследвания да ѝ пусна, докато си чакаме часа за гастроентеролога.

Вижте в темата на проф. Бранков какво  е отгогворил на подобен въпрос за дете:
https://bg-mam.ma/p/1193874/49335008

дравейте, пропуснал съм да ви отговоря.
Децата не боледуват от хемороиди. Кръв след дефекация се получава при упорит запек, но може и вследствие многократни дневни изхождания. Това се дължи да цепка на аналната литавица (фисура). Ако обаче има поява на кръв между изхожданията тогава трябва да се направи колоноскопия и да се търсят полипи. Те обаче са редки при децата.
Фитороид не е най-подходящия крем. Прилагайте сутрин и вечер крем проктен с използване на апликатора. По средата на деня след изхождане използвайте крема прокто-изи. Лечението трае месец и ефект не се постига веднага - трябва търпение.

# 592
  • Burgas, Bulgaria
CRP - 56,30 норма до 6
Неутротрофили 9.99 - норма 1,4-7,4
Лимфоцити 9.5% - норма 20.50 - 50.00%
Неутрофили  86.20% - норма 30%-70%

Чакам суе и ддк .

# 593
CRP - 56,30 норма до 6
Неутротрофили 9.99 - норма 1,4-7,4
Лимфоцити 9.5% - норма 20.50 - 50.00%
Неутрофили  86.20% - норма 30%-70%

Чакам суе и ддк .
Публикувайте ги когато излязат.
Нещата не изглеждат добре. Със сигурност има остра инфекция с това повишено CRP.
Консултирайте се с хематолог, за да се изключи заболяване на кръвта.
Не знам дали младежът има полови контакти вече, но пуснете един тест за ХИВ за всеки случай.
При напредване на ХИВ инфекцията се поразяват белите дробове, има температура, повръщане, отслабване и т.н.
Вижте какво открих:

Рискови групи
Хората с най-висок риск от понижаване нивата на лимфоцити в кръвта са:

болни от ХИВ/СПИН или други инфекциозни заболявания;
с автоимунни нарушения;
рак на кръвта и други заболявания на кръвта;
на лечение със стероидна, лъчева и химиотерапия.

Ниските нива на лимфоцити може да се установят при:

Болести на дихателната система – пневмония, грип.
Инфекциозни и паразитни болести - инфекциозна мононуклеоза, туберкулоза, вирусен хепатит, СПИН, ХИВ, малария, сепсис, хистоплазмоза, коремен тиф.
Психични и поведенчески разстройства – стрес, злоупотреба с алкохол (алкохолизъм).
Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата - дефицит на цинк, недохранване.
Болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм - апластична анемия, синдром на Уискот-Олдрич (Wiskott-Aldrich syndrome), синдром на ДиДжордж (DiGeorge syndrome).
Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан – ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус.
Болести на органите на кръвообращението – сърдечна недостатъчност.
Болести на нервната система – миастения гравис, атаксия-телеангиектазия (синдром на Луис Бар).
Новообразувания – левкемия, лимфом.
Болести на пикочо-половата система – бъбречни заболявания.
Външни причини за заболеваемост и смъртност – прием на определени медикаменти (кортикостероиди).
Фактори, влияещи върху здравното състояние – химиотерапия.

# 594
Е, хайде сега!
По-скоро да се търси пневмония/бронхит отколкото тежките диагнози, които лесно се "откриват" в интернет. Няма нужда да се стресира майката с "напреднал ХИВ" Close
Това високо ЦРП си е подсказка, че е за антибиотично лечение. Лекар да потърси на какво е и как да го лекува.

ПП: виждам, че са под и наднормени %, а не абсолютни стойности... Гранулоцитите се повишават точно при бактериални инфекции. Та се гледат цялостно изследванията, не само отклоняващите се стойности и то само едната част (%),  а и абсолютната стойност спрямо нормите Hands V

# 595
Чак пък ХИВ?!
За АБ е, да каже лекар какъв и да го почва.

# 596
Аз затова писах за пневмонията, която трима лекари не успяха да открият и стигна до влошаване заради това.
Направо направете снимка, почти съм убедена, че е това.

# 597
Мога ли да дам Нурофен на бебе (на 7 месеца), което е на втори ден след проба-манту?

За сега като гледам ръчичката, пробата е отрицателна и май ще му бият ваксина след няколко дни, но зъбите му растат яко и го боли, и мисля довечера да му дам малко Нурофен-бебе, за да може да поспи, но забравих да питам доктора дали може.

# 598
Да, каквото горе казаха, абсолютните стойности също са важни, не само процентите. С тези проценти и ЦРП, вероятно е просто бактериален бронхит/пневмония. Иначе в крайна сметка ХИВ няма как да се изключи без тест, но е доста малко вероятно. На много места, в РЗИ например правят безплатно тестове за хив, хепатит, сифилис и т.н. ако наистина се притеснявате за това.

# 599
Рецидивиращи бактериални инфекции на дихателните пътища (особено придружени с температура и обща отпадналост) са един от водещите критерии да се мисли в посока ХИВ (поради потискането на имунитета). Заради това го написах. Жената да не се стресира излишно, защото все пак официално потвърдените вирусоносители у нас са пренебрежимо нисък процент от населението (към 0,1% ако не се лъжа), но за успокоение да направят един тест. Още повече, че ако отидат в местното РЗИ изследването е анонимно и безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт