Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 029
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
Против бяс се бие като те ухапе улично куче. Не против тетанус. Да не бъркаш двете ваксини?

# 136
Против тетанус бият, за бяс при симптоми.

# 137
Чии симптоми..щото ако са на ухапания, е късно вече.
Не споря за тетанус. Казвам на нас какво два пъти ни натъртиха в спешното преди 5 дена - 6 месеца да не е слагано и да не слагаме след тази.
Пък всеки си има глава на раменете и си решява какво да прави.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 09:09 от teta75

# 138
  • някъде другаде
Против бяс се бие като те ухапе улично куче. Не против тетанус. Да не бъркаш двете ваксини?
Не , за тетанус ми постави.

# 139
Ако са минали 6 месеца, само тогава се поставя отново (при инцидент). Така ми казаха във ВМА.

# 140
Ако те е ухапало животно е хубаво да се сложат ваксини и за бяс и за тетанус.

Бяса защото не може да се лекува, и макар че в последните 24 години в българия не е имало случаи на бяс при хората, болестта има 100% смъртност. И да, както някой каза, ако има симптоми на бяс вече е твърде късно.

Тетанус, защото не знаеш това животно къде си е вряло муцуната, в коя замърсена почва или фекалии. Едно ухапване е перфектна среда за развитие на анаеробни бактерии като клостридиум тетани.

Иначе по въпроса за ръждивия пирон. Това е малко глупост, че много хора свързват тетануса с ръждата. Пряка връзка ръжда-тетанус няма. Спорите на клостридиите живеят в почвата и се отделят от гастроинтестиналния тракт на животни, където обикновено клостридиите си живеят и не причиняват симптоми. Обаче при заразяване на рана, особено при дълбока или размачкана такава, при която има хубави условия с нисък кислород, може да се развие тетанус от отделяните от бактерия екзотоксини. Връзката ръждив пирон-тетанус е косвена. Ръждив пирон може да се е намирал преди това в почва, може да причини дълбока рани и грапавата повърхност на пирона е идеална за замърсяване със спори на бактерии. И от там идва връзката.

# 141
  • София
Здравейте, имам въпрос относно здравната профилактика по НЗОК. Повече от 20 години съм ходила на профилактични прегледи през допълнително здравно осигуряване и не съм ползвала направления от ЛЛ. От миналата година, обаче, вече нямаме включен пакет за профилактика и вероятно ще се наложи да ползвам полагаемите ми се от НЗОК. Въпросът ми е: могат ли да се вземат наведнъж направления за профилактични клинични изследвания и прегледи, за да се свърши всичко в рамките на 1-2 седмици, или има ограничение и трябва да ходя един месец за едно направление, следващия месец за друго и т.н.?

# 142
По здравна каса една ПКК и една кардиограма, теглене, височина и обиколка на талията. Направление, ако имаш оплаквания.

# 143
  • София
По здравна каса една ПКК и една кардиограма, теглене, височина и обиколка на талията. Направление, ако имаш оплаквания.

Ясно, то значи много малко неща са включени. В приложението "е-здраве" виждам също мануален преглед на млечни жлези и мамография. Цитонамазка и преглед при акушер-гинеколог не са включени, което доста ме учудва. Извинявам се за идиотските въпроси, но нямам опит с профилактика през ЛЛ.

# 144
Отиваш на преглед с картата и с оплаквания. Разбираш се с лекаря да ти пусне изследвания и си готова. За ехография или мамография, първо минаваш при хирург, той те насочва към образна диагностика.

# 145
Прегледа ме премери ми талията.
Колко кг , Височина и електрокардиограма ми пусна.Направление за гинеколог ми пусна.
Изследвания също.Кръвното ми примери.
Разпитаме дали в семейството има хора с диабет,рак на гърдата .
Даде ми направление за ехограф на гърдите.
Общо взето при мен така мина прегледа.
Ходя всяка година на профилактичен преглед.
Обикновено отбягвам зимата да ходя на профилактичен преглед заради това, че има много болни.Ходя началото на лятото.
Но този път почти нямаше хора.

Цитонамазка и Микробиология е са включени във пакета на АГ специалиста които работи със здравната каса.
Колпоскопия също е включена в пакета плюс ехографа.

# 146
Точно сега не е времето наистина, пред кабинетите на ЛЛ и здрав да отиде човек, не е много вероятно да си остане така после. А профилактичен преглед е нещо планирано все пак, не е да се е наложило на момента.

# 147
  • София
Благодаря за отговорите, ориентирахте ме! Blue Heart

# 148
Здравейте! Пак съм аз с мъжа със сърбежа по тялото. Няма проблеми с черния дроб. Но му изписали инжекции 3бр.Флостерон. Чета кофти неща за тях, дали е ок да се използва? Той все пак има и високо кръвно, пие хапчета, но не знам дали това е най-подходящото? Май ще се търси мнение от друг лекар.
Моята майка имаше такъв проблем преди две години. Разликата обаче е , че имаше обриви по цялото тяло. Оказа се дървеници! Изхвърлихме всичко и дезинфекцирахме.

# 149
А при нас са били бълхи, за които не подозирах...., обаче мед. сестра в кожен кабинет е казала да видим дали има точки по чаршафа Laughing и ги имаше, а иначе сме обиколили много кожни лекари.

Общи условия

Активация на акаунт