Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 961
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
ИРИ не се поема, вит.Б12 само от хематолог, за вит.Д отскоро чета, че се поема, но не знам кой има право да го назначи.
Иначе съм на мнение, че са излишни толкова много показатели. Ако липсват симптоми.

# 361
Вече за отделните заболявания си има специализирани тестове.

О, аз в предишния си пост въобще нямах предвид някакви специализирани изследвания (и такива пускам доста често, но това е друга тема).
Под "профилактични тестове", разбирам: поне веднъж годишно да са проверени щитовидните показатели; инсулин + глюкоза + гликиран хемоглобин; повечето витамини и минерали (които идват към 20 на брой); половите хормони; показателите, свързани с функцията на бъбреците и черния дроб. Отделно - ПКК + урина, но те наистина не дават почти никаква информация (при мен, например, никога не са отчитали проблем, пък със здравето съм цъфнала и вързала).

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 15:49 от Гърне без похлупак

# 362
Здравейте!
Забелязвам от няколко месеца тенденция в период на овулация да се проявяват големи, болезнени пъпки в областта зад и около ушите. След преминаване на овулацията изчезват.
Цикълът ми е на голям период - около 35 - 40 дни.
Към какъв специалист и какво да изследвам? Благодаря.

# 363
Инсулин, Вит. В2 и Вит.Д поемат ли се от касата?
За щитовидната жлеза кои хормони се поемат?
Подозирам, че ЛЛ леко ме качи на ерешата днес.
Благодаря.

Вит.Д е по каса, но мисля, че само при ендокринолог не при ЛЛ. Щитовидните които са по каса са - ТСХ, Т4 и антителата МАТ. ЛЛ може да пусне ТСХ и Т4, иначе при ендокринолог.

# 364

Може ли мнение, благодаря. Възможно ли е отклоненията да се дължат на вирусно боледуване преди 5 дни?

# 365
Пропускате едно много важно изследване при мъжете - PSA за рак на простата. Особено ако вече е на възраст 45 , 50 години. Цената е 22 лева.
https://www.synevo.bg/psa-obsht/

https://www.synevo.bg/rak-na-prostatata/
Цитат
Болестта е една от най-разпространените форми на рак сред мъжете. На този вид рак се падат около 9% от смъртните случаи при заболелите от рак мъже. Най-застрашените групи са мъже над 50-годишна възраст и мъже над 45 години, които имат фамилна обремененост.
--------------
Това е PSA туморен маркер или простатно-специфичния антиген (PSA – Prostatic Specific Antigen), който e единственият специфичен кръвен маркер за простатната тъкан. Маркерът е неизменна част от всеки компетентен скрининг на простатата. При това изследване се измерва нивото на серумния PSA. Това е и едно от най-важните изследвания и позволява ракът да бъде хванат в ранен стадий.

# 366
Направлението за профилактика, което получи мм от ЛЛ включват освен тези, които имам аз и посочих по-горе, и туморни маркери за простата.

# 367
  • София
Здравейте! Пуснах си урина профилактично на мен и съпруга ми и неочаквано някакви находки… Бихте ли коментирали, като нямам оплаквания А съпруга ми албумин над норма и то доста 300 /0-30/

# 368
Кой щеше да си прави фекален тест за чревен микробиом? Изгледайте това
https://www.facebook.com/share/v/1538gCWpN2/

# 369
Аз ще правя, но тази информация не е вярна за мен. Simple Smile Към цитирания лекар имам доста резерви, по принцип.
Освен това, като пускаш това изследване в "Genica" (то се праща за анализ в Германия), в последствие получаваш доста страници анализ на резултатите, т.е. то си идва интерпретирано.
Иначе, в Internet биха могли да бъдат намерени десетки научни статии, обясняващи колко е важно да провериш чревния си микробиом, ако имаш проблеми в тази насока.
В смисъл, поне на мен не ми е фактор, че даден лекар казал еди какво си. Гледам общата картинка, след продължително проучване.

# 370
Изследването на урина - много е вероятно да са от дехидратация тези кристали. Слуз? Ако е обикновена и без тоалет, също може, мм.
Албумин над нормата е симптом на болни бъбреци. Консултация с нефролог.

Joanna, от вируса е.

# 371
Не е хипохондрия, а профилактика, хора Simple Smile
Изключих някои показатели и остана само обременяването да ме гложди. Глюкоза и инсулин на гладно + гликиран хемоглобин достатъчни ли са като първа стъпка? И евентуално според резултатите да се направи обременяване, ако не са добри? Не знам и аз защо питам, като от темата за инсулинова резистентност знам за хора с добри резултати на гладно, но на първия и/или втория час положението е зле... и стойностите на гладно не гарантират нищо. Просто не ми е ОК без да съм лекар да му назначавам обременяване.

Диорела, благодаря, включен е туморният маркер, има го в пакета за мъже. Изключих витамин Д и Б12 обаче... Че крайната сума отиваше към 400 лв Sad

# 372
За мен вит. В12 и Д са много важни. Виж какво друго може да махнеш, не тях. КЗ, инсулин и гликиран хемоглобин са достатъчни на първо време.

# 373
Не е хипохондрия, а профилактика, хора Simple Smile
Изключих някои показатели и остана само обременяването да ме гложди. Глюкоза и инсулин на гладно + гликиран хемоглобин достатъчни ли са като първа стъпка? И евентуално според резултатите да се направи обременяване, ако не са добри? Не знам и аз защо питам, като от темата за инсулинова резистентност знам за хора с добри резултати на гладно, но на първия и/или втория час положението е зле... и стойностите на гладно не гарантират нищо. Просто не ми е ОК без да съм лекар да му назначавам обременяване.

Диорела, благодаря, включен е туморният маркер, има го в пакета за мъже. Изключих витамин Д и Б12 обаче... Че крайната сума отиваше към 400 лв Sad
Те по-скоро ако на гладно са зле резултатите за КЗ и инсулин, не знам колко има смисъл от обременяване, като вече се вижда че има проблем и трябва да се вземат мерки. За другото си права, КЗ и инсулин на гладно могат да са ОК но след стимул който вдига КЗ да не е добра регулацията.
Надявам се това да не се прочете като съвет всеки да си прави обременяване наляво и надясно де, трябва все пак да има основание да се "търси" такъв проблем изобщо. Тия хора с добри резултати на гладно но после оказало се друго при ОГГТ са имали симптоми и оплаквания, за да направят теста и да видят че има проблем там.

# 374
Гликиран хемоглобин не е ли достатъчно за профилактика? Ще даде резултат в рамките на 3 месеца имали ли повишаване на кръвната захар. Ако тий не е ок, тогава другите.
И според мен вит. Д, вит. Б, фолиева киселина и хомоцистеин поне веднъж, са важни изследвания. Също INR.

Общи условия

Активация на акаунт