Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 007
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
Барбалена Помоли джипито да пусне изследванията, които може по каса. 350 лв са мнооого. Поне да спестиш някой лев.

# 346
Знам, че са много Sad Довечера ще му обясня кое за какво е и да прецени дали иска да изключи нещо. Това е "черновата"  Simple Smile Личният лекар какво може да пусне - само някакви дреболии като ПКК, урина. Поне досега на нас не ни е пускал нещо, което да си струва дебненето за час и ходенето до кабинета

# 347
Е, май може още неща да пусна, ама дали ще се навие... Simple Smile

Иначе, да, не са малко парите, но за жалост, и аз по толкова давам, като ходя да се тествам. 2-3 пъти в годината гледам да го правя.

# 348
Това според мен са твърде много изследвания. Дори при клинично здрав пациент може да има малко отклонение в стойностите и тогава започваме да се филмираме и сами да си поставяме диагнози /съдя от себе си/. Смятам, че една ПКК и урина са достатъчни, ако изследването е с цел профилактика. Вече за отделните заболявания си има специализирани тестове.

# 349
  • Бургас
ПКК и урина далеч не са достатъчни. Има много заболявания, които те се хващат с ПКК.

# 350
ПКК и урина далеч не са достатъчни. Има много заболявания, които не се хващат с ПКК.
Добре, но не можем да се изследваме за всичко. По-разумно е да отидем на профилактичен преглед при лекар и ако той има съмнение за определена диагноза да ни назначи изследване.
Освен това на мен са ми правили проблем в лаборатория, ако поискам повече от три-четири изследвания наведнъж, че кръвта може да не е достатъчна за провеждане на тестовете и т.н.
Това е ваше решение в крайна сметка, но за мен подобни обстойни изследвания с цел профилактика ми граничат с хипохондрия.

# 351
По каса правят и липиден профил. Профилактичния преглед..в него влиза.

# 352
С изследвания преди 3 години хич не граничи с хипохондрия. По-хубаво да се види има ли отклонения в нещо важно, за да се вземат навременни мерки.
Липиден профил, захар и инсулин, черен дроб, щитовидна..

# 353
Чернодробните се изследват по каса.
Ето тук инфо https://www.nhif.bg/bg/online/answers/50929

Всички здравноосигурени лица над 18-годишна възраст – жени и мъже, имат право на един задължителен профилактичен преглед годишно. Той се извършва от общопрактикуващия (личния) лекар и включва: анамнеза и подробен статус, изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение (ориентировъчно, без определяне на диоптри), измерване на артериално налягане, електрокардиограма (ЕКГ) и изследване на урина с тест-ленти в кабинет за: протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH.
Останалите изследвания, включени в обема на профилактичния преглед са в зависимост от възрастовата група, в която лицата попадат:
- от 20 до 65-годишна възраст (жени и мъже) – Пълна кръвна картина (ПКК), АСАТ, АЛАТ, креатинин, урина (химично изследване и седимент), пикочна киселина - веднъж на 5 години; определяне на повърхностен антиген на хепатит В (HbsAg) с бърз тест, определяне на антитела срещу хепатит С (anti-HCV) с бърз тест - на 40, 45, 50, 55 и 60-годишна възраст.
- жени ≥ 30-годишна възраст – мануално изследване на млечни жлези – ежегодно;
 - жени от 30 до 50-годишна възраст – ехографско изследване на млечни жлези – веднъж на 2 години;
- жени от 45 до 69-годишна възраст включително – мамография на млечни жлези – веднъж на 2 години
Изследването на общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, PSA, HDL-холестерол, LDL-холестерол в рамките на предходните 12 месеца, направено по друг повод, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед. По преценка на общопрактикуващия лекар може да не се провежда и повторно изследване на ПКК и урина, ако тези изследвания са направени през предходните 3 месеца.

# 354
Здравейте, момичета! Най-накря придумах мъжа ми да си пусне профилактични кръвни изследвания от последния път преди 2-3 години. Спретнах му един списък, та чак ме е страх да тегля чертата Scream Чудя се дали не пропускам нещо важно, сещате ли се дали е добре да допълня с още нещо? Щитовидните хормони предимно ги назначават на жени, но аз ги включих и тях. Да спестя ли едни 70 лв или като ми е дал карт бланш да ги видим и тях? Той е с високо кръвно и е на хапчета, взима и аспирин. Нещо за кръвосъсирването? За първи път ще си прави и обременяване с глюкоза, досега е изследвал само глюкоза и инсулин на гладно.

Винаги пускам този пакет в Цибалаб за мен, а това е версията за мъже:
Скрит текст:
"СУЕ
СУЕ Westergreen
ПКК
Глюкоза ( Glucose )
Общ белтък (Total protein)
Албумин (Albumin)
Креатинин (Creatinine)
Урея ( Urea )
Пикочна киселина (Uric acid)
Билирубин - общ ( Total Bilirubin )
Билирубин - директен ( Direct Bilirubin )
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )
Холестерол - HDL-Cholesterol
Холест. - LDL-Cholesterol direct
Холестерол - LDL-Cholesterol calc.
Холестерол VLDL-Cholesterol
Триглицериди (Triglyceride )
АсАТ (GOT; AST)
АлАТ (GPT; ALT)
Гама ГТ ( GGT )
Алкална Фосфатаза ( Alkaline Phosphatase )
Калий ( K ; Potassium)
Натрий ( Na ; Sodium )
Калций общ ( Ca ; Calcium )
Фосфор ( P ; Phosphate )
Магнезий ( Mg ; Magnesium )
маркер total PSA
Витамин Д"

Извън този пакет добавям тези показатели (слагам в отделен спойлер, че става много дълго):
Скрит текст:
Желязо и ЖСК
Фибриноген
ЛДХ
INR
Урина
CRP
hsCRP
ОГГТ + трикратен инсулин
Креатининов клиърънс
Гликиран хемоглобин
Витамин Б12
FT3 + FT4 + TSH
TAT и МАТ
Феритин
APTT
Cystatin C (показател назначен от уролог)
Фекален Калпротектин,Лактоферин,Хемогл.,Трансф (възп. заболявания на червата)

Всичко е 354 лв Scream

Имате излишни пари за харчене ли? Човека има ли въобще някакви симптоми? С толкова много изследвания най-много да се вкарате във филми и да доведе до ненужни ходения по лекари и притеснения. Абсолютна хипохондрия.

Ако има човек някакви оплаквания в някой орган или система, няма лошо да се пуснат изследвания. Но профилактично всичкото това е абсурдно.

За профилактика според мен ПКК, ДКК, Урина, глюкоза, урея, креатинин, йонограма (калий, натрий, хлор, евентуално може желязо и калций), липиден профил!!, гликиран хемоглобин и окултното кървене. Ако е с наднормено тегло може и ОГТТ, инсулин и тн. Евентуално СУЕ и CRP могат да покажат някакво възпаление, но то в зимните месеци половината хора са със завишени стойности.

Витамините евентуално може да изследвате. АСАТ, АЛАТ и билирубина също може, макар че АСАТ и АЛАТ са много неспецифични, аз лично съм изкарвал 600 АСАТ след тренировка. Туморни маркери като PSA не е много препоръчително да се прави ако няма оплаквания и без урологичен преглед, защото и те са са супер неспецифични(вдигат се от много причини) и могат да ви вкарат филми в главата.

Почти всички други са напълно излишни и загуба на време и средства за един здрав човек.

# 355
Инсулин, Вит. В2 и Вит.Д поемат ли се от касата?
За щитовидната жлеза кои хормони се поемат?
Подозирам, че ЛЛ леко ме качи на ерешата днес.
Благодаря.

# 356
Поемат се Д3, но пуснато от специалист, ЛЛ не знам дали може, Т4, ТСХ и ТАТ или МАТ, едно от двете беше.

# 357
Витамините не се поемат от касата мисля.
Горе съм сложила подробен линк какво влиза в профилактичния, може да си прочетете. Асат и алат си влиза, няма смисъл да се плаща.
Обременяване с глюкоза е тежко изследване и без нужда или индикации, не бих си го причинила аз.

От петте за ЩЗ три май само се поемаха от каса, или две бяха, и за целта трябва ЛЛ да те прати на ендо или кардиолог и той да ти ги пусне по каса. И пак не е сигурно че и специалистите ще ти пуснат всички поети от касата, неща. На мен например ендо ми пусна само ТСХ, макар да си поисках и другите две..но не се съгласи. Та така...

# 358
ЛЛ може да пуска щитовидните. Или поне на мен, водя се диспансерна при него.. 🙄

# 359
Това по каса ми назначи ЛЛ преди три дни

Общи условия

Активация на акаунт