Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 002
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Има хора при които и това може да не покаже винаги. То е средна стойност, хубаво, ама ако има и чести хипогликемии или ако все още инсулинът успява да държи КЗ в норми през повечето време... тъпо е много когато има ИР, то хем не си баш болен, но не си и здрав.
А и ОГГТ не е точно "профилактика" на общо основание, това не се прави ей така да има а щом се мисли за него, има и показания някакви.

# 376
Ако има хипогликемии, щеше да го знае. Те не са безсимптомни.
Но всеки си решава какво да изследва. Все пак ние нито знаем възрастта на мъжа, нито теглото му, кръвното, навиците му, храненето, нито дали има някаква симптоматика, родители с някакви заболявания с наследствен елемент и т.н. А тези неща са ориентир какви рискове може да има, т.е. да направи изследвания в тази посока.
Въпросът беше долу горе такъв - Я кажете какви изследвания да назнача на ММ, че сега съм го хванала на мушката.
Този мъж няма ли си ЛЛ? Да отиде , да се консултира с него, да го прегледа, преслуша и да му пусне изследвания, каквито може по каса. А от там, да си пусне и някои допълнителни. А не в бг мама да му назначаваме изследванията. После какво, пак ли тук ще тълкуваме резултатите? Не сме лекари, все пак, колкото и да сме чели, сблъсквали с проблеми.

ПС Много добре зная, колко са трудни мъжете с ходенето на лекар и с изследванията.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 03:01 от Diorela

# 377
  • Бургас
Въпросът беше долу горе такъв - Я кажете какви изследвания да назнача на ММ, че сега съм го хванала на мушката.
Този мъж няма ли си ЛЛ? Да отиде , да се консултира с него, да го прегледа, преслуша и да му пусне изследвания, каквито може по каса. А от там, да си пусне и някои допълнителни. А не в бг мама да му назначаваме изследванията.

Ако са като моите бивши ЛЛ хич няма и да го погледне.

# 378
Излязоха резултатите. Нефролог ли да търсим? ХОМА индексът е рисков, това значи ли че трябва да направи обременяване? Ще ги покажа и на личния лекар като успея да запазя час, но не знам дали ще успея да другата седмица. Притеснено ми е с тези отклонения на пикочната киселина, креатинин и креатининов клиърънс. Първите два от години са над горна граница. Личният лекар не каза нищо, бяхме на нефролог, прегледа го, каза че всичко е наред, назначи изследване на Цистатин С, беше в норма. И сега пак са извън норма. Ако може да препоръчате добър нефролог за преглед, ще съм благодарна. Бих направила и онлайн консултация, за да чуя още мнения.

Скрит текст:

Скрит текст:

# 379
Липидният профил не е добър. Под 1 е ок да са триглицеридите..при вас са над 2.
Защо с резултатите не отидите при ЛЛ да ги коментира и насочи?
Така на парче не знам дали е добър вариант.

# 380
Събирам мнения просто, ако ще и да е във форум. Всяко мнение ми е от полза и ми служи за насока. Ще ида и при личния. И час за нефролог ще запиша. За холестерола, ангиолог ли ми трябва или кардиолог? И пак - с този липиден профил, високо кръвно и хома индекс, да правим ли обременяване? Знам за триглицеридите. Преди години добре му повлия ВМНВХ...

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 17:15 от Барбалена

# 381
Няма смисъл от обременяване. То се вижда, че ще е висок, на гладно щом е 10. Триглицеридите са високи, там е проблемът с липидния профил.
А високата пикочна киселина обикновено е в комплект с диабет/висок инсулин.
Метаболитен синдром. Не е точно за нефролог. А да си оправи липидния профил основно, с минимум въглехидрати, без алкохол, с много спорт/движение. Без често хранене. Да мине на двукратно хранене, без междинни хранения.

# 382
Че, Дева, 10 за инсулин на гладно не беше ли горе-долу добре? Според теб има инсулинова резистентност ли? Ендокринолог ли търсим, щом не е за нефролог? Аз все пак съм притеснена за бъбреците.

Щитовидните поне са добре, нали?

# 383
И пак - с този липиден профил, високо кръвно и хома индекс, да правим ли обременяване?

Според мен, не, защото обременяването няма да даде информация, по-различна от тази, с която вече разполагате.
Той проблем с Инсулина си има, т.е. налице е Инсулинова резистентност, макар и не в тежка форма. Със сигурност, обаче, трябва да вземе мерки - да спре със високовъглехидратните храни, да започне да спортува нещо и да свали излишното тегло, ако има такова. Като за начало - това. След 5 месеца може да пусне контролно изследване, за да види дали има подобрение в показателите.

Сега виждам, че Девичка ме е изпреварила с препоръките. Simple Smile

# 384
  • зад кестените
При цистит може ли да се консумира топено сирене.

# 385
Панкреаса да му видят на човека.

# 386
Според мен, ендокринолог търсете. Но и ЛЛ да го прегледа.

# 387
Излязоха резултатите. Нефролог ли да търсим? ХОМА индексът е рисков, това значи ли че трябва да направи обременяване? Ще ги покажа и на личния лекар като успея да запазя час, но не знам дали ще успея да другата седмица. Притеснено ми е с тези отклонения на пикочната киселина, креатинин и креатининов клиърънс. Първите два от години са над горна граница. Личният лекар не каза нищо, бяхме на нефролог, прегледа го, каза че всичко е наред, назначи изследване на Цистатин С, беше в норма. И сега пак са извън норма. Ако може да препоръчате добър нефролог за преглед, ще съм благодарна. Бих направила и онлайн консултация, за да чуя още мнения.

Скрит текст:

Скрит текст:

Нефролог нищо не може да направи за вас. Човека има супер леко намалена функция на бъбреците, на този етап нищо притеснително.  Приема ли някакви лекарства вашия мъж? Обикновено препоръката е да се изключат нефротоксичните медикаменти, ако има такива. Урината как е, кръв, белтъци има ли? Кръвно вдига ли? Нека да яде по-малко сол и белтъци, за да се намали натоварването на бъбреците.

Пикочната киселина няма много общо с бъбречната функция а с белтъчния метаболизъм, по-добре да намали мръвките, за да не се окаже с подагра някой ден.

Иначе за липидния профил, веднага се консултирайте с кардиолог да ви изпише статин. Положението с холестерола и триглицеридите не е добре. Сърдечно-съдовия риск е доста повишен. Ако това е в комбинация с високо кръвно и тютюнопушене, риска става още по-висок. Най-добре да се обърне внимание навреме.

Иначе аз хома индекс и инсулин не виждам в резултатите, които сте качили. Предполагам няма да навреди едно обременяване, за да ви е мирна главата, ама общо взето стойността на глюкозата си е съвсем нормална.

# 388
Има ги НОМА и инсулин във втората снимка. И високата пикочна киселина често е свързана с ИР, освен това. И тя, и високите холестероли обикновено са свързани с възпаление, като може и да не е нещо остро и локално което се вижда а системно.

# 389
С липидните профили мисля, че се занимават ендокринолозите. Поне при мен е така. Изписаха ми профихол, да видим пъров с него дали ще сваля холестерола, преди статините. Затова най-добре да види ЛЛ къде ще го насочи.

Общи условия

Активация на акаунт