Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 20 009
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
И аз това щях да питам Med медицинско лице ли си? Майка ми за високия холестерол пие розвера, но тя не влияе на тригилицеридите. Триглицеридите са и 4. Бяха и изписали Фибранор. Ми то в нежеланите реакции и то забележете Чести: може да засегнат от 1 на 10 потребители: панкреатит, кръвни съсиреци във вените/дълбока венозна тромбоза/ или в артериите на белите дробове/белодробна емболия/
Като го прочетохме вечерта и тя категорично отказа да ги пие.

1. Фибранор не е статин
2. Чели сте грешна листовка, тези които сте изброили спадат към нечести, 1 на 1000

# 451
Скрит текст:
Пролетно цвете, на мен ендокринолог ми изписа по 6 капки вигантол дневно. ЛЛ ми беше дала по 9 капки, но ендото ги намали. Каза, че за дълъг период е много. След 3 месеца пак да изследвам, като не пия само в деня ( предишния) на изследването. Със сериозен дефицит съм -  14 nmol/l ( реф. 80-200), това е ражно на 5,6 ng/ml.
Една капка вигантол - 500 единици.

Цитат
Бях при ендокринолог, за дефицит на Витоша.Д /резултата ми е 39/ ми изписа Солигамма 1000 по 1т. дневно. Смятате ли,че терапията в тази доза е достатъчна?
Това в какви мерни единици е? В едната е в норма, в другата - не.
39 nmol/ l реф. 50-120.

Скрит текст:
mibobo благодаря за съвета, вече си купих имаше го в Софарсаци, да Магнезии пия от 3 месеца вече.
Това не е дефицит, а недостиг, има разлика. Ендокриноложката каза ли ти да изследваш след 3 месеца и пак да я посетиш?

# 452
Med123, престани да спамиш.
На мен изтъкнат ендокринолог ми каза, че последните новости относно статините никак не са в тяхна полза. Особено за жените никак не са препоръчителни. Отделно, че са свързани с повишен риск за Алцхаймер.

# 453
Скрит текст:
Пролетно цвете, на мен ендокринолог ми изписа по 6 капки вигантол дневно. ЛЛ ми беше дала по 9 капки, но ендото ги намали. Каза, че за дълъг период е много. След 3 месеца пак да изследвам, като не пия само в деня ( предишния) на изследването. Със сериозен дефицит съм -  14 nmol/l ( реф. 80-200), това е ражно на 5,6 ng/ml.
Една капка вигантол - 500 единици.

Цитат
Бях при ендокринолог, за дефицит на Витоша.Д /резултата ми е 39/ ми изписа Солигамма 1000 по 1т. дневно. Смятате ли,че терапията в тази доза е достатъчна?
Това в какви мерни единици е? В едната е в норма, в другата - не.
39 nmol/ l реф. 50-120.

Скрит текст:
mibobo благодаря за съвета, вече си купих имаше го в Софарсаци, да Магнезии пия от 3 месеца вече.
Това не е дефицит, а недостиг, има разлика. Ендокриноложката каза ли ти да изследваш след 3 месеца и пак да я посетиш?
Да, каза,, че ще трябва да го изследвам след известно време.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 19:34 от Пролетно цвете

# 454
При инсулин на гладно 12, не виждам смисъл от обременяване. Ясно е, че има ИР.

# 455
Доц6ре де, само на мен ли ми е странно това със статините - веднъж започнати да не се спират никога? Не можело, край, точка.
На майка ми кардиоложката и тя е с тия лафове, намалила ѝ е дозата но майка ми продължава да си пие статина, при положение че холестеролите ѝ отидоха под долните референтни граници. Ама не, доживотно било... Къде е логиката в това и кое му е доброто, за нея или за когото и да е в токава ситуация?

# 456
На мен изтъкнат ендокринолог ми каза, че последните новости относно статините никак не са в тяхна полза. Особено за жените никак не са препоръчителни. Отделно, че са свързани с повишен риск за Алцхаймер.
https://www.escardio.org/Sub-specialty-communities/European-Asso … zheimer-s-disease

Ето какво смята европейското дружество по кардиология, сравнете с анонимния ендокринолог, за който казвате.

Доц6ре де, само на мен ли ми е странно това със статините - веднъж започнати да не се спират никога? Не можело, край, точка.
На майка ми кардиоложката и тя е с тия лафове, намалила ѝ е дозата но майка ми продължава да си пие статина, при положение че холестеролите ѝ отидоха под долните референтни граници. Ама не, доживотно било... Къде е логиката в това и кое му е доброто, за нея или за когото и да е в токава ситуация?
Ами смята се че, ако се спрат, ще се повиши холестерола, понякога и над изходните стойности. Затова не е препоръчително да се спира. А и в крайна сметка ако няма странични ефекти, защо да се спира.

# 457

+1

Защо си мисля, че в темата за инсулинова резистентност съм чела за хора, които са си подобрили всички показатели след почване на НВ-ВМХ? Че и кръвното си бяха оправили хората. Сега... може и да не са били чак такива стойностите, не помня вече, че следях темата преди няколко години.

Защото е така. От темата знам, че високият холестерол сам по себе си означава възпаления в тялото и това е начинът на отганизма да се пребори. Затова трябва да се отстрани причината. А тя най-често е неправилно хранене с възпалителни храни.
"Митовете за холестерола" дава отговор на много въпроси.

# 458
Не знам има ли странични ефекти, майка ми се сърди ако повдигна въпроса и отказва да ми отговори каквото и да питам по-конкретно.  Това което знам е че като общо състояние не се чувства никак добре и че изобщо не съм убедена че толкова ниски нива на холестеролите са добри за нея. Триглицеридите ѝ си бяха около или малко над 1 дори и преди, между другото, с тях драми няма.

# 459
Здравейте, къде мога да изследвам антидиуретичен хормон (вазопресин) ?

# 460
Миналата седмица имах много странно кървене от устата. Просто без да се чувствам по някакъв начин зле, започнаха да ми кървят много силно венците, като в кръвта имаше даже парченца тъкан ( да не казвам съсирек). Докато установя какво и защо ми кърви, звъннах на ЛЛ. Каза ми, или е от венците, или от носа. Лекарства, разреждащи кръвта не пия. Последно Аспирин и Упсарин пих по-предишната седмица. Нямам диабет, нито хипертония.
За да не хукавам чак на бърза помощ, първо отидох при стоматолога си. Огледа ме, каза, че този сезонът наистина много пациенти с парадонтит се оплакват от кървене на венците, но моите точно сега били наред. Докато стигнах до нея те вече бяха спрели да кървят. Намаза ме с гранофурин, каза ми да пия ударни дози витамин С и така. През нощта пак се случи същото, но в по-лека форма заради витамин С-то, което бях пила. Тогава си пролича, че прокървява от венеца между два зъба. Отидох на друг стоматолог за второ мнение. И той потвърди същото и беше почти убеден, че съм пила антикоагулатни, а ако не - че може да съм вдигнала кръвно. След втория случай не съм имала рецидив. Само че продължавам с ударните дози витамин С и не смея да пия аспирин или нещо противогрипно. И сега стоя и си мисля, дали не трябваше да предприема нещо друго. Някой от вас получавал ли е такова кървене от венците, което да е направо като излив, а не просто при докосване и четкане?

# 461
Не е само от лекарства, някои добавки, подправки,храни също могат да подействат в посока по-лесно кървене. Да не говорим че и точно като ми започва месечният цикъл обикновено по-лесно ми прокървяват венците при миене на зъбите, както и носът ми кърви по-лесно. А сега посред зима и витамин Ц по-лесно изпада в дефицит и той.
Други лекарства накакви приемала ли си, дори такива за които смяташ че нямат връзка?
Много неща могат да повлияят, а вероятно е и комбо от повече от едно съвпаднали. Мисълта ми е че не е нечувано де, но си е неприятно наистина.

# 462
В денят, в който се получи кървенето бях пила витамин Д, дуспаталин и пробиотици заради чревни проблеми. Но според ЛЛ тези лекарства нямат такъв страничен ефект. Бях си пръскала в гърлото и спрей против болки в гърлото, защото лесно ми дразнеше.
Седмица преди това бях пила ашваганда, от която получих много странични ефекти, и заради това се наложи и Дуспаталина заради раздразнена перисталтика. Чак свят ми се виеше от нея.
Но пък ден преди случая си правих пълни изследвания и всичко, освен витамин Д си беше в норма.

# 463
  • Mediterraneo
По мое скромно мнение, венците кървят, когато има някакъв проблем. Години наред страдах от кървящи венци, докато не попаднах на моя си зъболекар, който ми смени всички пломби, направи дълбоко почистване, после всяка година правя нормално такова и венците ми просто не кървят. Нито при миене, нито при чистене с интердентални четки и конци. А преди ми се е случвало да прокървявам, докато си стоя.
Нямам опит с описаното от Мисифу кървене.

# 464
Здравейте. Днес правих профилактични прегледи. Оказа се, че СУЕ ми е 47, а максимума е 37. Хемоглобина ми е 116, от минимална 120...тоест е нисък с 4 стойности.
Лекувам зъб, тоест коренови лечение, и преди 3 седмици имах подут венец. Преди 2 седмици и карах вирус или грип с температура.... От зъба и вируса нямам и апетит.
Може ли да има нещо общо или да се тревожа, защото СУЕ и Хемоглобина показват много тежки заболявания.

Общи условия

Активация на акаунт