Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 941
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
WonderWoman, а дишаш ли нормално през носа, включително - докато спиш? Конхите ти с нормални размери ли са или и те се надуват?

И аз съм с проблеми в тази насока, затова съм мислила за доста неща. Simple Smile

# 511
Има моменти, в които ми е трудно, но УНГ каза, че имам крива носна преграда и затова. Също така от тази крива преграда не ми се отваря евстахиевата тръба и съм с намален слух.
Имам засилен секрет сутрин когато се къпя и в банята става сауна, а вечер при същото положение нямам секрет.  Заради евстахиевата тръба не мога да си издухам носа като хората - имам чувството, че ще ми се пръсне нещо.

# 512
  • Бургас
Как се справяте със задната хрема? 3 месеца се влача при УНГ и инфекционист - само капки за нос и антихистамини ми изписват. От август 2024г. не е спирала тази хрема.

Навремето имаше един период, в който влачех задна хрема с месеци, да не кажа половин година. Какво ли не пробвах и нищо. Накрая отидох при класически хомеопат и от тогава край. Не зная какво ми даде, но след 5-6 дни изчезна. Само да кажа, че аз не съм от хората, които се превъзнасят по този алтернативен метод на лечение, но човек като е отчаян прибягва до всичко. От тогава се доверявам по-често на хомеопатията.

# 513
Също така от тази крива преграда не ми се отваря евстахиевата тръба и съм с намален слух.
...
Заради евстахиевата тръба не мога да си издухам носа като хората - имам чувството, че ще ми се пръсне нещо.

Щом ти причинява толкова проблеми, защо не се оперираш? На мен ми звучи сериозно описаното.

# 514
Защото УНГ ми каза да пробваме първо с Изопринозин и капки за нос, и да видим дали ще спре тази хрема. Ще трябва да отида поне на още един УНГ.

# 515
И аз никак не се справям със задната хрема... от 2019-та след едно тежко възпаление на синусите, с които по принцип си имам проблеми от дете, започна тая задна хрема и не е минавала от тогава. Втръсна ми от ходене по УНГ, никой с нищо не помага. Накупих какви ли не пръскала и хапчета, и нищо. Последната ми изписа Йалоклийн, който не е лош, ама не може да се ползва до безкрай. И Коларголови капки. Купих ги, да ме пита човек защо, но не съм ги отворила. Нямам лош дъх иначе. Антихистамините са им дежурни, но нищо не правят. Но от тая задна хрема имам постоянни проблеми с гърлото.

# 516
Аз съм чела, че при някои хора задната хрема си е физиологична особеност и просто са си така - демек, няма оправия.
И аз имам някакви наченки на postnasal drip, но може да е в границите на нормалното при мен, не мога да преценя.

# 517
Здравейте от една седмица забелязах съвсем.случайно  едни червени петна от вътрешната страна на бедрото на лявото бедро за уточнение, които след баня, и мисля също при допир се възпаляват  страшно мното... От днес сякаш имам някаква тежест в крака или си въобразявам нямам идея. Четох в Интернет за тромб , уж бяха разширени вени, нямам  идея, някой може ли да ме посъветва към какъв лекар да се обърна

# 518
Здравейте,
Извинявам се за тъпия въпрос,но съм много зле с тези неща. Синът ми е с бронхит. Въпросът ми е на осмият ден от приемането на антибиотик заразен ли е?

# 519
Взех да мажа една брадавица с Веритол. Тази сутрин е бяло и твърдо там където съм мазала. Отмива ли се?

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 13:10 от Сирмма

# 520
  • София
Здравейте от една седмица забелязах съвсем.случайно  едни червени петна от вътрешната страна на бедрото на лявото бедро за уточнение, които след баня, и мисля също при допир се възпаляват  страшно мното... От днес сякаш имам някаква тежест в крака или си въобразявам нямам идея. Четох в Интернет за тромб , уж бяха разширени вени, нямам  идея, някой може ли да ме посъветва към какъв лекар да се обърна

Съдов хирург.

# 521
elizabet9119, на първата снимка не се виждат петна.
Имала съм тромб под коляното, не изглеждаше така. Беше червен като варен рак, твърд и силно болезнен. Беше комбиниран и с ДВТ, заради което ме оперираха по спешност.
Тромбофлебита е по хода на вената, най-често вена сафена, виж в нета къде върви - от вътрешната страна на бедрото - откъм другото бедро. А при теб изглеждат по цялата повърхност.
Виж тук, има снимка на тромбофлебит. В нета има и други снимки.
https://www.iskar-med.com/post/%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0 … D0%B5%D1%82%D0%BE

На втората снимка повече ми  приличат на тези -  ливедо ретикуларис. На третата снимка не мога да преценя, има сянка.
https://www.arsmedica.bg/krasota/%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%B4% … D0%BE%D0%B2%D0%B8
Пише, че се диагностицира от дерматолог. Не се шашкай от всичките причини, които пишат, докато лекар не каже какво е. Може да е много банална причината, при студ обикновено се появяват такива.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 12:54 от Diorela

# 522
Взех да мажа една брадавица с Веритол. Тази сутрин е бяло и твърдо там където съм казала. Отмива ли се?
Да. И ще падне коричката с част от брадавицата вероятно.

Скрит текст:
Съдов да ви види, но може евентуално да ви насочи и към ревматолог. Това е типичен мрежовиден обрив при васкулит, което е възпаление на малките кръвоносни съдове. Също така е обичайно да се появява след баня или стоене на слънце. Не изглежда да има тромб.

# 523
И аз бих отишла първо при съдов, но при тях обикновено е трудно да се класира още утре. Повчето прежглеждат без запазен час само при спешни състояния. Често чакам около месец за съдовия. Ако не успее при съдов, може утре при дерматолог, там е лесно още същия ден, а той вече ще даде ориентир каква може да е причината. Също при ЛЛ, ще даде и направление, ще я насочи, според вида на петната, ще пусне кръвна картина, ако прецени, че има нужда.

# 524
Благодаря Ви, след баня се обостря и става  супер червено през останалото време да някакви бразди сякаш

Общи условия

Активация на акаунт