За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 226
  • 765
  •   1
Отговори
# 30
Здравейте , мами ! Искам да попитам тези от вас ,които храните с АМ ( в нашия случай сме с Хип -1) на бебе на почти 4 месеца колко мляко давате . На нас джипи ни каза по 135 макс 140 мл. Храня я по 7 пъти дневно . Понякога ни се струва ,че млякото не й стига. На кутията на млякото пише 5 хр с по 170 мл. И в болницата ,когато раждах обаче казаха че спрямо месеца и цифрата се определя и мл. т.е-5 м -150,6-160 и прочие

В 4ти месец моят син вече пиеше АМ по 180 мл. Следвай нуждите на детето, ако усещаш, че не му стига пробвай да увеличиш, ако ги язаде - супер, ако не - изхвърляш го.

При нас рязко се увеличи дозата на АМ и към днешна дата давам 200 мл. и го храня по 5 пъти в денонощието, вечерните му хранения намалиха драстично (вече има само 1 и то ако се събуди, понякога даже не се събужда). Важно е да се отбележи, че започнахме захранването, което играе голяма роля. Чувала съм, че много майки започват захранването в 4-ти месец, аз пробвах - не станаха нещата и в 6ти месец вече си яде 1 път на ден стабилно.

Има едно правило, че "коремчето трябва да си почива", беше ми странно в началото, но с времето видях, че е правилно и много вярно. Трябва да има поне една пауза от 5 часа в денонощието между храненето, детето само ще си избере кога ще я направи. По този начин коремчето си "почива" и изхождането се случва както трябва. Научих за тази пауза още в 1ви месец от Педиатъра ни и директно се изсмях и му казах, че това е невъзможно хахаха Grinning тогава имахме по около 12 хранения по 50 мл. примерно (беше мега брутално в началото), обаче 4ти/5ти месец рязко се подобриха нещата от самосебе си, като детето само започна да се намества и вече прави 5 часови паузи по 2 пъти в денонощението (просто не плаче, съответно не се събужда и не му давам мляко).

# 31
Това за почивката на коремчето са пълни глупости, които бг педиатрите ги повтарят. В чужбина никога не съм го чувала и даже не можах да намеря никакъв такъв материал за това прословуто почиване.

Ако се храни на поискване, детето постепенно ще си разреди храненията през нощта и така ще изглежда, че са се подобрили нещата от "почивката", а то бебето просто е пораснало

# 32
Zimk02, не мисля, че са глупости, просто с по-малко бебе тези почивки на коремчето са почти невъзможни. Simple Smile

Как разбрах, че реално коремчето на синът ми има нужда от почивка?
Дълго време вярвах, че задължително и на всяка цена той трябва да яде на 3 часа и успявах да го храня на толкова до 4ти месец. След това забелязвах как му се подува коремчето и става раздразнителен, съответно няколко дни пробвах на третия час от последното ядене да му давам само вода и така коремчето му се оправи. Със захранването нещата станаха по-сложни, защото започва обработката на "твърда" храна, което съвсем го затормозява. Пример: онзи ден му дадох оризова каша за първи път, която без да подозирам го подду и съответно не яде от 13:00 до 18:00 часа, т.е. не съм му предлагала мляко, а и той не си е искал. Сега спрях да му давам такава каша и го караме на по-леки пюрета. Simple Smile

# 33
Здравейте
Искам да попитам за някакъв метод за облекчаване на външни хемороиди.
Сдобих се с един след нормално раждане и в момента е възпален и имам страшна болка

# 34
  • София
Проктис-М
Наскоро ми го препоръчаха от аптеката. ММ беше закъсал.
Преди използвахме Прокто-Гливенол. Аз бях много зле след второто раждане.

# 35
Да изкажа и аз за нощното хранене- спрях му го на моя син, по препоръка на педи и...от 4м не спи и само се върти. Няма нито 1 читава нощ. Вярно е, че трябва да почива коремчето, но от много малки все им казват- това, онова...ето с попарата ми 😃😃😃. Еми, не я иска. А за хемороидите в другия пост- това беше най- ужасното нещо след раждането и нищо не ми помогна, докато не ми паднаха всички конци и не започнах движение. Повече течности, супи, сливи пли мен помагаха много, тиква, и движение...

# 36
Проктис-М
Наскоро ми го препоръчаха от аптеката. ММ беше закъсал.
Преди използвахме Прокто-Гливенол. Аз бях много зле след второто раждане.

Стават ли при кърмене или нямат пряка връзка, като се нанасят локално
При мен е изключително болезнен особено в изправено положение.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 16:49 от djidji96

# 37
Бебето ми утре става на 6 седмици и досега винаги е изяждал максималното за седмицата, на Хип Комбиотик е. Кърмата ми е към края си и му давам по 40 мл изцедена на ден. Яде по 135 мл АМ на ядене още от седмица-две на 3 часа-3 часа и нещо, иначе преди все го дохранвахме. Като се бяхме консултирали с педиатъра преди, беше казал, че щом е гладен, да му даваме. Чета за бебета, които си махат сами едното нощно хранене или правят по-големи паузи за ядене и се чудя как става. Момчето ни обикновено се буди с рев на третия час от глад. Как успяхте да увеличите интервалите между храненията и най-вече как увеличихте нощния сън?

# 38
Моята си махна едното нощно хранене към 2-ри месец, и другото към 4-ти. Стана постепенно и от само себе си.
Вашето бебче е още много мъничко, щом сам се буди и е гладен, значи си има нужда да яде, на Ваше място въобще и не бих си помисляла да му го спирам.
Има време за всичко, и нощният сън ще се увеличи, и нощното ядене ще си махне когато е готов, просто е още много рано Hug
Бебето ми утре става на 6 седмици и досега винаги е изяждал максималното за седмицата, на Хип Комбиотик е. Кърмата ми е към края си и му давам по 40 мл изцедена на ден. Яде по 135 мл АМ на ядене още от седмица-две на 3 часа-3 часа и нещо, иначе преди все го дохранвахме. Като се бяхме консултирали с педиатъра преди, беше казал, че щом е гладен, да му даваме. Чета за бебета, които си махат сами едното нощно хранене или правят по-големи паузи за ядене и се чудя как става. Момчето ни обикновено се буди с рев на третия час от глад. Как успяхте да увеличите интервалите между храненията и най-вече как увеличихте нощния сън?

# 39
Благодаря 🌺 Чудех се дали не правя нещо грешно, понеже и нощният му сън не е много пълноценен - на едното нощно спане заспива трудно и спи час преди да се събуди за следващо хранене. Нашето си е гладниче май. 😁

# 40
Да, някои дечица са си по-яшни Blush
При нас до третия месец нощният сън беше непълноценен - с часове ревеше от колики, тамън се успокои и заспи, и след час и нещо се будеше да яде.
Всичко е до време, минава и заминава Hug

Благодаря 🌺 Чудех се дали не правя нещо грешно, понеже и нощният му сън не е много пълноценен - на едното нощно спане заспива трудно и спи час преди да се събуди за следващо хранене. Нашето си е гладниче май. 😁

# 41
Мамчета има ли някоя от вас ,която живее в Пловдив . Последно време следя качеството на въздуха (не ,че града ни някога се е гордял с хубав въздух), но излиза нездравословен -код червен т.е. опасен за бебета и бременни жени . В такъв случай всеки ден ли изкарвате бебоците на разходка или чакате малко от малко да е по -чист. Понякога си мисля, че само аз ги следя тези щуротии 😕

# 42
От кой гел за никнещи зъби сте най-доволни? Сменихме няколко марки, но резултатът - поредната нощна смяна с дъщеричката.. 😴

За гелчетата съм чувала, че не помагат много, не знам дали е вярно, sleeper имат чай за никнещи зъби и мисля да пробвам с него, когато започнат да никнат зъбчета

# 43
Мамчета има ли някоя от вас ,която живее в Пловдив . Последно време следя качеството на въздуха (не ,че града ни някога се е гордял с хубав въздух), но излиза нездравословен -код червен т.е. опасен за бебета и бременни жени . В такъв случай всеки ден ли изкарвате бебоците на разходка или чакате малко от малко да е по -чист. Понякога си мисля, че само аз ги следя тези щуротии 😕

В София е още по-зле... Може да следиш и по тази карта- https://airsofia.info/ Пишеш си града и излиза на зони. Четири дни не излизахме заради въздуха в София, но днес вече нямаше накъде.

# 44
Мами, бих искала да Ви попитам с какво мажете пъпчиците по бузките на вашите бебчета?

Общи условия

Активация на акаунт