За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 24 148
  • 765
  •   1
Отговори
# 405
На колко месеца започнаха до седят самостоятелно вашите деца? Моята е на 7м и половина и все още не иска да седи. Водихме я на ортопед, който каза че всичко е наред и няма повод за притеснение и, че бебетата започват да седят самостоятелно между 7 и 9 месец. Но пък бебетата около нас, които са на същата възраст и по-малки дори, вече си седят самостоятелно стабилно….

Първото на 8 месеца и половина, второто на 8 месеца. И двамата първо пролазиха и после се научиха да сядат. Не се притеснявайте и не гледайте другите бебета. Не съм ги слагала да сядат, а просто изчаках всичко да се случи естествено. Всъщност първото го подпирах с възглавници, което беше пълна тъпотия, защото така или иначе то си седна, когато беше готово- на 8 месеца и половина. Има времева рамка, в която бебетата постигат съответните неща. Това, че някое се е научило по-рано, не означава, че се развива по-добре от друго, което е научило същото нещо, но малко по-късно в допустимите времеви граници.

Успокоихте ме много! Аз също я слагам да сяда с помощта на възглавници, пуф взех даже, обаче тя се нервира и като е с възглавниците започва да си вдига дупето и да се свлича надолу. А относно пълзенето - другото, което ми каза ортопедът е , че е по-добре първо да започне да лази и след това да седи.

Много правилно е казал ортопедът! Ама ние като майки все се притесняваме. Аз именно затова подпирах дъщеря ми, уж по-рано да се научи да седи, хем познат физиотерапевт ми беше казал да не го правя...Оставяте я на пода да играе при всеки възможен момент. Сега й предстои да започне да застава в позата за лазене (на коленца). Ще започне да се люшка напред-назад, може даже първо назад да пролази. И после от тази поза ще избута тялото назад и настрани с ръчички и ще седна по дупе ☺️. И най-важното е, че ще го направи сама, ще е готова и няма вече да пада настрани или назад (както се случва, ако сложим да седне бебе, което все още не е готово да седи).
Радвайте се на тези мигове, защото летят! ❤

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 16:33 от dimi_

# 406
На колко месеца започнаха до седят самостоятелно вашите деца? Моята е на 7м и половина и все още не иска да седи. Водихме я на ортопед, който каза че всичко е наред и няма повод за притеснение и, че бебетата започват да седят самостоятелно между 7 и 9 месец. Но пък бебетата около нас, които са на същата възраст и по-малки дори, вече си седят самостоятелно стабилно….

Първото на 8 месеца и половина, второто на 8 месеца. И двамата първо пролазиха и после се научиха да сядат. Не се притеснявайте и не гледайте другите бебета. Не съм ги слагала да сядат, а просто изчаках всичко да се случи естествено. Всъщност първото го подпирах с възглавници, което беше пълна тъпотия, защото така или иначе то си седна, когато беше готово- на 8 месеца и половина. Има времева рамка, в която бебетата постигат съответните неща. Това, че някое се е научило по-рано, не означава, че се развива по-добре от друго, което е научило същото нещо, но малко по-късно в допустимите времеви граници.

Успокоихте ме много! Аз също я слагам да сяда с помощта на възглавници, пуф взех даже, обаче тя се нервира и като е с възглавниците започва да си вдига дупето и да се свлича надолу. А относно пълзенето - другото, което ми каза ортопедът е , че е по-добре първо да започне да лази и след това да седи.

Много правилно е казал ортопедът! Ама ние като майки все се притесняваме. Аз именно затова подпирах дъщеря ми, уж по-рано да се научи да седи, хем познат физиотерапевт ми беше казал да не го правя...Оставяте я на пода да играе при всеки възможен момент. Сега й предстои да започне да застава в позата за лазене (на коленца). Ще започне да се люшка напред-назад, може даже първо назад да пролази. И после от тази поза ще избута тялото назад и настрани с ръчички и ще седна по дупе ☺. И най-важното е, че ще го направи сама, ще е готова и няма вече да пада настрани или назад (както се случва, ако сложим да седне бебе, което все още не е готово да седи).
Радвайте се на тези мигове, защото летят! ❤

И аз така мисля, но много ме ядосва педиатърката всеки път като ходим на профилактичен и все казва, че трябва вече да може да седи, как така не седи и т.н

# 407
Еми и моята не седи особено. На 8м. Е стой, ако я оставя за по малко. Сама не може да сяда още, но все се надига, според мен това се мъчи. И не лази. Придвижва се по малко на ръце. Но не всички деца лазят, някои направо прохождат.
Мен ме притеснява, че сякаш не си владее ръчичките още. И като седи понякога се дава назад рязко. Затова искам да се консултирам с невролог. Някое друго такова бебе няма ли?

# 408
Как се дава назад рязко? Може би точно защото още не може да стои стабилно и губи баланс и пада назад, ако е това, което си представям.  Има време, ще се научат човечетата, дайте им време, както и на себе си преди да влезете в тревожни мисли. Важна е цялостната картинка. Ако детето се развива добре, всичко ще се случи, но пък ако прегледът ще даде успокоение, няма лошо да се направи.

# 409
И аз си мисля, че е защото още не е свикнала със седежа, ама с тоя интернет, какви ли не неща не пише. Направо не да се притесниш, ами не знам.

# 410
Еми и моята не седи особено. На 8м. Е стой, ако я оставя за по малко. Сама не може да сяда още, но все се надига, според мен това се мъчи. И не лази. Придвижва се по малко на ръце. Но не всички деца лазят, някои направо прохождат.
Мен ме притеснява, че сякаш не си владее ръчичките още. И като седи понякога се дава назад рязко. Затова искам да се консултирам с невролог. Някое друго такова бебе няма ли?
Да! Моя така правеше. Даже сега попитах за изправянето- рязко извръща глава назад като стои прав. При сядането го правеше, когато беше изморен вече. Сега спря да го прави.

# 411
Много ми стана интересна темата за ортопеда. Аз живея в САЩ и тук не липсват желаещи да взимат пари на родители въобще. Но никой не е казал нищо за ортопед без причина. Веднъж на два месеца (3 след 6 месеца) са профилактичните при педиатъра с ваксините, когато ги и мерят и това е.

# 412
  • София
Навремето когато водих сина ми на ортопед той каза, че е препоръчително, но не и задължително да се направят три прегледа: на около 2м, когато седне и когато проходи.

# 413
Някоя мама да ме посъветва какво да дам на бебе на 1,4 г., което е запечено и плаче, защото го боли коремчето? Не желае да се храни, тежи му.

# 414
Някоя мама да ме посъветва какво да дам на бебе на 1,4 г., което е запечено и плаче, защото го боли коремчето? Не желае да се храни, тежи му.
Круши, сливи или мисля, че Дуфалакс ставаше за бебета. Хубаво е да се консултирате с педиатъра, за да не стане хронично. Моят също е запечен, още от новороден. 😒

# 415
  • до най-прекрасния мъж
Спанак, сливи, круши, червени чушки (ако имате домашна лютеница). Ако не помогне, дайте доза Лактулоза. Към нея няма привикване и действа доста бързо, поне при моето дете.
Относно сядане и лазене - дъщеря ми пролази първо назад, преди това се клатеше на четири крака напред-назад. На 8 м и 1 седмица пролази напред и на следващият ден се извъртя и седна сама. На 9 м се изправяше на дупе от легнало положение, на 10 се изправи, на 11 м обикаляше по мебелите и се опитваше да пази равновесие изправена и без опора. На 1.1 г тръгна за една ръка, а на 1.2 г проходи самостоятелно.

# 416
Моето момче се клатушкаше отначало като го слагахме седнал, даже понякога се клюмваше  настрани и падаше. Помня, че ако детето не пада напред, значи е готово да бъде поставено в позиция седеж. Няма проблем настрани и назад, нормално е още да не пазят особено добър баланс. В края на шести месец седна сам и то по много интересен начин, буквално като коремна преса си направи, като вече накрая се подпря на лакът и си помогна с ръка. Като в този момент аз обяснявах на баща му как понеже не може да лази добре- скоро няма да седне, понеже всички други бебета се завъртат от поза 4 крака и сядат, а не да правят коремни преси. Та явно амбицирах детето да ме опровергае в твърденията ми. Не помня на колко беше като се изправи сам за пръв път, но някъде от началото на 9 месец ходеше, като се държеше за едната ми ръка. Сега е на една година и вече си ходи доста стабилно, макар че често и пада. Но си имаме групичка в социалните мрежи с майки на деца, които са на същата възраст и знам, че той е по-скоро изключение, отколкото правило.

# 417
Киви, също може. Сироп лактулоза, то дуфалака е същото. Но за да подейства по-ефективно е добре и да приема течности. Има и слабителен чай на Блевит и някакъв с мармалад хвалеха, но не помня точно как се казваше. Прахчета има също за запек на НАН.

# 418
За запек има и сиропче Вая. На нас ни помага крушата.

# 419
Сега видях този сироп ВаяЛакс, че е с различна активна съставка и става за 6+. На нас лактулозата не ни помага. Някой ползвал ли го е и дали помага?

Общи условия

Активация на акаунт