За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 24 150
  • 765
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, кога се прави Ултразвуковото изследване на ставите при бебета? Чета най-различни периоди 4-6 седмица, 1-4 месец...

В момента бебето ми е на 1 месец и за това се интересувам дали сме изпуснали прозореца за преглед.
Нас не са ни пращали. Питах личната няма ли да даде направление, каза, че било по преценка на лекаря - ако тя преценява, че има нещо не както трябва тогава.

# 391
  • Пловдив
На мен личната ми каза след 4-тия месец, но аз знам, че се прави след 45-тия ден и си отидох на частно.

# 392
Ние ходихме на около 2 месеца, ортопед прегледа с ехограф крачетата и цялостно пръстчета, крайници, главичка. Не беше кой знае какъв преглед за 20мин, при Живков във Варна. После пак около 9-10 месечна възраст ни бе казал. Педиатърът каза да не си даваме парите на вятъра. Те следели дали имало нещо необичайно или да изисква преглед при специалист. Може би в началото бях по-стриктна във всичко, но ми се струва, че до голяма степен специалистите злоупотребяват с ценоразписи. Като е за дете и всичко е по 3х. Много хора си купуват спокойствие по този начин, и ние бяхме от тях.
20 мин ли? 😃😃 как е отпуснал толкова време, нас ни прегледа за 3 мин😃 каза ни да правим масажи на ходилото, на вас препоръча ли Ви нещо?

# 393
  • до най-прекрасния мъж
Ние заведохме детето на точно 2 м. По принцип е добре да го види лекар около тази възраст. Прегледа я на ехограф, огледа добре стъпала, ставички, всичко. Благодарна съм, понеже детето имаше вродено изкривяване на стъпалата, което ние забелязахме, но се оказа много важно да започнем ежедневна гимнастика. За месец се коригира, но правихме упражнения до прохождането. После ходихме на 6-месечна възраст, на 1.6 г и сега ще я водим на 3 г. На 6 м гледа устойчивост, дали сяда, прегледа я отново на ехограф подробно. Аз не бих пропуснала подобен преглед и не, не си купувам спокойствие. Педиатъра си лекува вътрешните болести, за всичко друго предпочитам конкретен специалист - нефролог, уролог, гастро, ортопед. Много състояния, особено на тазобедрена става се коригират успешно в ранна възраст. На прегледа на 6 м преди нас имаше детенце на 5 м, което бяха завели на първи преглед и ортопеда обясняваше подробно защо е необходимо бебетата между 1-2 м да посетят ортопед. А не да се чака нещо да се прояви.
Всеки си решава как да отглежда детето си, няма задължително, а препоръчително. Аз предпочитам превенцията.

# 394
На колко месеца започнаха до седят самостоятелно вашите деца? Моята е на 7м и половина и все още не иска да седи. Водихме я на ортопед, който каза че всичко е наред и няма повод за притеснение и, че бебетата започват да седят самостоятелно между 7 и 9 месец. Но пък бебетата около нас, които са на същата възраст и по-малки дори, вече си седят самостоятелно стабилно….

# 395
  • Пловдив
При преглед при специалист не си купувам спокойствие, а мнение на квалифициран човек, който е учил достатъчно време за даденото нещо.
Педиатърът не може да замести прегледът с машина на бедрена кост и т.н.🤦🏽‍♀️ Ако проблемът се вижда с просто око, значи в случая говорим за сериозен физически проблем.

# 396
Десисслава, не знам дали коментарът с facepalm е по мой адрес, но можеш да видиш, че съм написала, че ние също сме ходили. И да, много специалисти са станали бизнесмени, а не лекари по призвание. Ценоразписът на всеки известен лекар в областта си е около 100лв и нагоре в района около Варна. И не винаги специалистът обръща достатъчно внимание ( в предни теми съм писала по повод друго светило - проф. Георгиева за гастроентерология).
Моето лично мнение е, че масово се обръща на пладнешки грабеж, защото знаят, че родителите искат най-доброто за децата си и са склонни да дадат всичко в името на това да дадат най-добрите грижи, което уви, не винаги е релевантно с избора на конкретен специалист. Колкото повече пораства детето ми, толкова повече разбирам това. Всъщност сега съм склонна да отида на по-млад лекар, защото виждам драстична разлика в прегледите и отношението. За тях не сме поредният пациент от 20 за деня, за разлика от тези, които са големи имена. Моят опит с “известни” лекари е такъв, други може да са доволни.
Педиатърът би следвало да забелязва и проследява развитието на всяко дете и насочва към специалист при необходимост, още повече, че направленията за деца са без лимит и не ги ограничава касата.

# 397
Десисслава, не знам дали коментарът с facepalm е по мой адрес, но можеш да видиш, че съм написала, че ние също сме ходили. И да, много специалисти са станали бизнесмени, а не лекари по призвание. Ценоразписът на всеки известен лекар в областта си е около 100лв и нагоре в района около Варна. И не винаги специалистът обръща достатъчно внимание ( в предни теми съм писала по повод друго светило - проф. Георгиева за гастроентерология).
Моето лично мнение е, че масово се обръща на пладнешки грабеж, защото знаят, че родителите искат най-доброто за децата си и са склонни да дадат всичко в името на това да дадат най-добрите грижи, което уви, не винаги е релевантно с избора на конкретен специалист. Колкото повече пораства детето ми, толкова повече разбирам това. Всъщност сега съм склонна да отида на по-млад лекар, защото виждам драстична разлика в прегледите и отношението. За тях не сме поредният пациент от 20 за деня, за разлика от тези, които са големи имена. Моят опит с “известни” лекари е такъв, други може да са доволни.
Педиатърът би следвало да забелязва и проследява развитието на всяко дете и насочва към специалист при необходимост, още повече, че направленията за деца са без лимит и не ги ограничава касата.
Предполагам беше за моя коментар, не за твоя. 😁
Но да и аз исках да ходим, но едни познати, като казаха, как ги е претупал "специалиста" за 2 мин. го отложих.ако имаше в моя град, щях да отида, но да пътуваме с ревливо бебе 2 часа за 2 минути не ми се стори чак толкова привлекателно. А и личната ми се тросна тогава, че не съм й вярвала на преценката един вид.
Но е хубаво да се ходи, подкрепям всякакви специализирани прегледи!

# 398
Здравейте, мами! Бебо започна да се изправя, но постоянно си изпъва главата назад. Когато го слагах в проходилката, мислех, че така прави за да се обърне настрани. Дали според вас и в изправено положение може да е същото? Страхувам се да го оставя и за 2 сек сам, за да не се удари някъде.

# 399
  • до най-прекрасния мъж
Има специфични състояния, които педиатър, бил той и перфектен и с много опит не може да види с просто око в начална форма. Това детенце, за което писах по-горе, беше с проблем, установен на 5-месечна възраст и лечението става сложно, скъпо и неприятно за детето и родителите му.

# 400
Аз изпитвам нуждата да се консултирам с детски невролог, обаче доколкото разбрах, само тези в София са добри. Затова бих се възползвала от онлайн консултация. В Healee има 4, някой има ли наблюдения за някоя от тях?

Или ако има друга онлайн платформа?

# 401
  • Пловдив
Не пиша конкретно заради някой. Пиша обобщено дали аз самата търся специалист във връзка с децата ми, и ако да - защо.
Ако усетя или не съм доволна конкретно от някого, търся друг и така.
Специалистите са хора, някои след взимане на диплома не продължават развитието си и си стоят на нивото от преди n години, други са прекалено прехвалени, трети вече са толкова се доказали, че прегледът при тях минава за кратко и не носи удовлетворение.

За Пловдив мога да предложа невролог - проф. Иванов.
Зависи от състоянието и защо точно желаете преглед при невролог, но мисля, че онлайн не е най-подходящият преглед. Може би за консултация да, но за диагноза едва ли.

# 402
На колко месеца започнаха до седят самостоятелно вашите деца? Моята е на 7м и половина и все още не иска да седи. Водихме я на ортопед, който каза че всичко е наред и няма повод за притеснение и, че бебетата започват да седят самостоятелно между 7 и 9 месец. Но пък бебетата около нас, които са на същата възраст и по-малки дори, вече си седят самостоятелно стабилно….

Първото на 8 месеца и половина, второто на 8 месеца. И двамата първо пролазиха и после се научиха да сядат. Не се притеснявайте и не гледайте другите бебета. Не съм ги слагала да сядат, а просто изчаках всичко да се случи естествено. Всъщност първото го подпирах с възглавници, което беше пълна тъпотия, защото така или иначе то си седна, когато беше готово- на 8 месеца и половина. Има времева рамка, в която бебетата постигат съответните неща. Това, че някое се е научило по-рано, не означава, че се развива по-добре от друго, което е научило същото нещо, но малко по-късно в допустимите времеви граници.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 15:24 от dimi_

# 403

Първото на 8 месеца и половина, второто на 8 месеца. И двамата първо пролазиха и после се научиха да сядат. Не се притеснявайте и не гледайте другите бебета. Не съм ги слагала да сядат, а просто изчаках всичко да се случи естествено. Всъщност първото го подпирах с възглавници, което беше пълна тъпотия, защото така или иначе то си седна, когато беше готово- на 8 месеца и половина. Има времева рамка, в която бебетата постигат съответните неща. Това, че някое се е научило по-рано, не означава, че се развива по-добре от друго, което е научило същото нещо, но малко по-късно в допустимите времеви граници.

Успокоихте ме много! Аз също я слагам да сяда с помощта на възглавници, пуф взех даже, обаче тя се нервира и като е с възглавниците започва да си вдига дупето и да се свлича надолу. А относно пълзенето - другото, което ми каза ортопедът е , че е по-добре първо да започне да лази и след това да седи.

# 404

Успокоихте ме много! Аз също я слагам да сяда с помощта на възглавници, пуф взех даже, обаче тя се нервира и като е с възглавниците започва да си вдига дупето и да се свлича надолу. А относно пълзенето - другото, което ми каза ортопедът е , че е по-добре първо да започне да лази и след това да седи.
И аз имах притеснения за сядането. Седна си сам, когато реши- към 8м и 1 седмица . Вече пълзи и се изправя( 9м), така че, скоро ще се случи и при Вас. И след това, изобщо няма да иска да седи 😂😂😂

Общи условия

Активация на акаунт