Банята - тема 48

• 28 149
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Да, уместна забележка наистина. Аз аз реших, че иска да къртят банята докато си живеят в апартамента.

# 646
  • София
Значи и потърпевши ще са банята и коридора запечатай плътно другите помещения с найлон вратите, направо залепен плътно за пода и стените около рамката с леко хартиено тиксо, което да махнеш без поражения..

# 647
  • Варна
Миналата зима разбивах баня докато си живеем в апартамента. Още ме държи ужаса, но нямаше друг вариант. По съвет от тук си купих такива найлонови врати с ципове от Бриколаж:
https://mr-bricolage.bg/zaschitno-folio-za-vrata-s-tsip-mhsm/p/1028856

Вие щом не живеете там, можете да запечатате и с обикновени найлони, само да не са от най най-тънките, че се късат като паяжина. Облепяте супер добре по касите на вратите и пода с хартиено тиксо.
Други съвети, които получих от тази тема, бяха да покрия пода и стените в коридора с кашони или велпапе, за да предпазя повърхностите от нараняване. Ще се мъкнат десетки чували със строителен отпадък, материали, всевъзможни машини.

Някога, след края на ремонта, ще трябва да обезпрашите няколко пъти целите стени и тавани в коридора с влажни парцали.

# 648
  • София
Диди, благодаря! А кой извърши разбиването и можете ли да го препоръчате?

# 649
  • Варна
Ако сте от Варна, мога да препоръчам, но не е свободен скоро.

# 650
  • София
Благодаря, но за съжаление сме в София.

# 651
Можеш да покриеш/облепиш с найлони и кашони/велпапе, но няма как да се мине без прах. Просто това си е много прашен процес. При слагането на плочките също има прах, като режат плочки с флекс. Направо не може да се диша, така че ще трябва да има отворена врата нанякъде, за да има течение. Майсторите също са хора, няма да стоят да се задушават. В къщи отворихме входната врата към стълбите, където също се запраши много. Просто след това трябва да измиеш и натам. Майсторите често си носят и професионална прахосмукачка за почистване точно на строителни боклуци - много ситна прах и по-големи парчета. Не пробвай с твоята прахосмукачка да почистиш - ще я развалиш.

# 652
Нестандартно виждане - помисли не си ли склонна вместо плочки да поставиш ПВЦ ламперия (на Нолина). Такова е решението ми именно, за да избегна къртене и прах, а и изнасяне на ръка от висок етаж на боклука от свалените плочки и мазилка. В няколко хотела извн БГ видях готови бани, изпълнени с ламперия и винилова настилка на земята (Ред питаше за нея). Едно помещение става за 2 дни, тръби, ако е нужна подмяна, се прекарват външно и се покриват от ламперията. Недостатък е известното стесняване на помещението - където има външни тръби, се монтира скара, носеща ламперията. Където няма, панелите могат да се лепят върху плочките. Особено подходящо е за жилище, което не се обитава от семейството (дава се под наем или се ползва сезонно).

# 653
  • София
Шарлот, не знаех за съществуването на такова нещо. А как се решава въпросът със сифона? Познаваш ли някой, който се занимава с това да си задам всички въпроси?

# 654
Здравейте! Искам да ви помоля за съвет. Искам да отделя душа от останалата част в банята. Стъклен параван ще има, но не искам да е директно върху плочките, искам да го поставим върху перваз, но са много грозни и груби тия по магазините. Не ги искам. Някаква идея как да се случи това? Банята ми е тясна и дълга. Душа е в края, тоест този перваз трябва да е 1,40 см, толкова е широка банята.

# 655
За винил тепърва ще резучавам. Сега съм концентрирана около стените, защото е нужна подмяна на хоризонталите. Запазвам подовата настилка от преди, но ще разглеждам за винил. Пусни на търсачка в Гугъл - ще излязат клипове с монтаж. А от наличните на бг пазар ламперии Нолина белг. ми препоръчаха. Ламперии има полски, български, беларуски и пак марката "Нолина", но изпълнявана в Турция. Освен другото панелите правят и топлоизолация, а едната ни стена е вътшна. Ако между скарата се постави и фибран, ще се получи добър изолационен ефект.
https://www.nolina.bg/categories/lamperiya-za-steni-i-tavani
Дописвам - в ъглите, началото и края се поставят профили. На Нолина са само бели и слонова кост. На полската (мисля) фирма имат избор на цветове. И понеже дебелината на панелите е еднаква (8 мм.), може да се комбинират ламели от едната марка (преимуществото е добрия клик, който не пропуска влага зад ламперията) с детайли от другата марка. Разрови мрежата - има мнения и съвето.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 08:42 от Шарлот

# 656
  • София
Благодаря, Шарлот. Ще проуча.
Gerinceto, ние сложихме первази от технически камък.

Скрит текст:

# 657
etomira, чудесно. От къде се купува този технически камък? Вашия какъв размер е? Много нежно се е получило.

# 658
  • София
Има много фирми, които предлагат технически камък. Нашият е широк 4 см, висок е 4, но май трябваше да вдигнем още 1-2 см. Иначе и при нас е около 140 см. Само да кажа за една грешка, която направихме. Параванът идва къс и пръска извън частта с душа. Сега е 70 см, трябваше да е с 10-15 по-дълъг. Сега ще поръчаме плъзгаща се врата, за да решим проблема.

# 659
Благодаря, че сподели. Ще ги имам в предвид тези неща.

Общи условия

Активация на акаунт