Банята - тема 48

• 28 181
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
То и от плочките зависи. Тези с пожълтелите фуги са супер здрави, освен че махнах всички фуги докрай, успях да изкъртя и целия под, който беше застъпен с първия ред, без грам поражение.
После вдъхновена от успеха😆, помлях една баня със същите инструменти и методи, но с друг гранитогрес. Сега се чудя, да и удрям ли чука или да си я гледам с няколко олющени по ръбовете плочки.
Накрая мм заедно с майстора ще ми тряснат по един чук на мен, чувала съм ги да го обсъждат😂

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 22:54 от Чи лу

# 631
Значи направо да се мятам с макетния нож. И после ще го мисля, епоксидна или обикновена. Но ще прегледам по-скоро епоксидните, защото това потъмняване на мокра фуга много ме напряга. В едната баня съобразих да ги импрегнирам, но още не я ползваме активно и не знам този импрегнант работи ли добре.

# 632
  • Варна
Планирала съм лятото да поработя над един участък от една баня. Горепоказаното Бош-че е мултифункционален инструмент за рязане. Купих си го наскоро по друг повод, много добра машинка е. Но наистина ако ти кривне малко ръката, ще нараниш плочките. Та не съм сигурна, дали ще го използвам. Настоящите фуги са цели, здрави, няма изронено. Не ми се префугира, чувала съм, че е голяма играчка. По-скоро си мисля, че е използван нискокачествен материал, който пропуска влага. Има ли нещо, с което само да ги намажа и запечатам?

# 633
Аз намазах едната баня с импрегнант за фуга на церезит. Виж го дали няма да ти свърши работа.

# 634
То и от плочките зависи. Тези с пожълтелите фуги са супер здрави, освен че махнах всички фуги докрай, успях да изкъртя и целия под, който беше застъпен с първия ред, без грам поражение.
После вдъхновена от успеха😆, помлях една баня със същите инструменти и методи, но с друг гранитогрес. Сега се чудя, да и удрям ли чука или да си я гледам с няколко олющени по ръбовете плочки.
Накрая мм заедно с майстора ще ми тряснат по един чук на мен, чувала съм ги да го обсъждат😂
Чи лу , ако ми се наложи следващ ремонт, мътните да вземат всички майстори , искам теб , цената е без значение Joy

# 635
Аз съм само по разрухата и къртенето😆
Обаче, съм наредила всякакви инструменти, все едно съм топ-майстор. Сега съм на обекта и единият "колега" от моите хора днес бичи частно долу по етажите. Досега идва три пъти за "помощ от приятел"- "дай видии за кнауф, дай перфоратор за една дупчица, дай това, дай онова" Давам, щото пак ще къртя за едни контакти и той ще трябва да възстанови щетите😆
Тия контакти ги правиха преди две години, откъде да знам тогава, къде точно ще ми бъде секцията, докато дойде време да я поръчам 40 пъти и смених модела😂

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 11:58 от Чи лу

# 636
  • В.Т.
[
A цената ли ѝ е висока та не я ползват масово майсторята и слагат обикновената?

Майсторът, с когото имаме уговорка отказва, защото било химия с изпарения  и не искал да се трови в малкото пространство на банята. Замисляла съм се, докато чакаме въздесъщия Акт16 дали да не се науча аз да слагам. Simple Smile

# 637
Майсторът е предобрил с обяснението.
То иначе, докато прави банята без "отровната" епоксидна фуга, диша чист планински въздух😆
Но щом не иска, по-добре не го напъвайте, най-вероятно не може и няма да я направи както трябва.
И аз исках такава, но майсторът не беше работил с нея и реших да не рискувам.

# 638
  • Пловдив
Действително ли подовите настилки имат хареактеристика за плъзгане.
Има ли нещо, на което трябва да обърна внимание при избора на гранитогрес, че аз по цвят си го избирам.

# 639
Имат. Показател R и цифра след това. Не съветвам да се взема най-неплъзгащото.

# 640
Действително ли подовите настилки имат хареактеристика за плъзгане.

Противоплъзгане - anti-slip/slip resistance
Най-често обозначението е с R. R9 e за вътрешни помещения, които по принцип не се мокрят.  R10 е най-често използвани в мокри помещения на закрито. R11 са за мокри повърхности на открито, примерно около басейни или пътеки, които ги вали дъжд/сняг.  Често са грапави, в смисъл не са с гладка повърхност, затова рядко се използват за баня/кухня/тоалетна. Имало и R12, които били неглазирани, т.е. без финишно покритие, независимо дали мат или гланц.

Ето примерен линк с обяснения, но все пак имайте предвид, че то е предвидено за друг пазар, за различни от нашите стоки.
https://www.directtilewarehouse.com/blog/anti-slip-tile-ratings/ … hmVnsjA46TFaKX1LO

# 641
  • София
Хайде и аз тук.
Налага се да направим ремонт на една баня. Най-големият ми проблем е как да я разбия без целият апартамент да се покрие в прахоляк. Някоя от вас разбивала ли е баня?

# 642
Няма как да се мине с чистичко. Но има един начин, които съм виждала майстори в нас да използват при рязане на едни плочки над вратата, за да се сложи касата, че малко опираше.
За да не излиза праха по целия апартамент се използват влажни чаршафи, поставени на вратата. В нашия случай просто двама ги държаха.
Не зная доколко може да се реализира в жилище, в което се и живее да се закачи такова нещо в частта на коридора, отвеждаща към населените помещения.

А не може ли по време на къртенето да отидете другаде? То все пак не е седмици наред.

# 643
  • София
Всъщност не казва дали ще са там или не, само пита как прахоляка да остане в банята. Което няма как напълно да стане, колкото и чисто да работят. С чаршафи, смучене, найлони, запечатване на другите помещения все нещо ще излезе, при носенето към боклука също.

# 644
  • София
Не, ние няма да сме там. Това е старият ни апартамент. Но не искам прахът да проникне навсякъде, въпреки че всичко ще бъде опаковано.

Общи условия

Активация на акаунт