Банята - тема 48

• 28 204
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
А съществува ли фугираща смес, която да не си изменя цвета при мокрене?
При нас фугите се оказаха много некачествени. Хем сме сложили мапей, на места вече почти ги няма, толкова много са се изронили за няма и три години. Ако искам да префугирам, трябва ли задължително да махна старата фуга? С какъв инструмент би било най-удобно? Епоксидната фуга по-добра ли е от обикновената?

# 616
  • София
Десем Може би да импрегнирате фугите с импрегнатор с лек мокър ефект.

Иначе и бял мат пак не би бил ок за варовита вода... Омекотяване или чистене, това е.

# 617
А съществува ли фугираща смес, която да не си изменя цвета при мокрене?
При нас фугите се оказаха много некачествени. Хем сме сложили мапей, на места вече почти ги няма, толкова много са се изронили за няма и три години. Ако искам да префугирам, трябва ли задължително да махна старата фуга? С какъв инструмент би било най-удобно? Епоксидната фуга по-добра ли е от обикновената?
За да префугирате трябва да махнете старата фугираща смес. Има ножчета за почистване на фугите в строителните магазини.
Епоксидната фуга не мени цвета си и е в пъти по-здрава, не се рони.

# 618
Премахването на стари фуги е тегаво. Щом са изронени, може би са слаби и ще паднат по-лесно, но трябва да се махнат изцяло за да се фугира наново. Скоро махах много здрави но пожълтели, които до белите плочки изглеждаха отврат. Изкупих всички приспособления, включително това:
https://www.koledzhikov.bg/product/shabar-stargalka-za-fugi-rubi … ubiscraper-66940/
 Мен постоянно ме дразнят някакви фуги по бани, тераси, коридори и реших, че е добре да го имам, но изобщо не работи както на клипа.
Никаква работа не върши, върнах го заедно с ножчетата, всяко по 60-70лв🙄
Най-ефективно за мен е с макетно ножче, което постоянно да се чупи до ново острие.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 10:54 от Чи лу

# 619
Чи Лу, с такъв уред пробва ли?

Предстои ми префугиране на банята,че унищожих старата фуга с киселини. И гледам това ползват по Ютюб клипчетата

# 620
Епоксидната фуга не мени цвета си и е в пъти по-здрава, не се рони.
A цената ли ѝ е висока та не я ползват масово майсторята и слагат обикновената?

Десем Може би да импрегнирате фугите с импрегнатор с лек мокър ефект.

Иначе и бял мат пак не би бил ок за варовита вода... Омекотяване или чистене, това е.
И аз точно за импрегнант с мокър ефект си мислех. Взех за нас такъв на Bellinzoni, но за плочките, не за самите фуги. Че съхнат супер бавно поради това, че са силно неплъзгащи. А пък като изсъхнат стоят едни такива гадни, като побелели сякаш от брашно. Затопли ли трайно ще пробвам и ще пиша.

# 621
Епоксидната е в пъти по скъпа. И има само големи разфасовки. Работи се и по-различно с нея, трябва да си по-бърз.

# 622
Е колкото и да е по-скъпа... всеки ден не прави човек баня.

Аз да питам пак за тези калибровани плочки. Какво трябва да кажа на майстора за фугата? Че се правят без фуга ли или как?

# 623
Една кофа е 100+ лв, на фона на вентилатор за 300+ лв не виждам драма.
Работи се по-трудно с нея, това е основната причина. Ако случите на лош майстор съвсем зле става положението, защото много трудно и се чисти. Има специални препарати, но въпреки това...

П.П.
Големите разфасовки се делят с кантарче и може останалото количество да се прибере и ползва другаде.

Калиброваните плочки просто нямат фаска. Плочки без фуга не се лепят.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 07:57 от drago_2008

# 624
Закъсняхте, вчера ходих за фугата и от магазина ме посъветваха да взема обикновена вместо епоксидна , въпреки, че е 4 пъти по скъпа. Взех италианска , с марката на плочките ....да ходя ли да искам епоксидна , иначе имат разфасовка 2.5 кг  за към 80 лв

# 625
Как да почистя тъмните фуги на подовите плочки?
Като са мокри изглежда ОК, като изсъхне ми белеят.
Трябва да са шоколадов цвят.
Банята е нова, в София, т.е. не е от водата.
Пробвах с разни стандартни препарати за под не ми се получи.

С някаква мазнина и клечка за уши. Може би и с импрегниращата течност за фуги ще стане. Но и със зехтин стават идеално, но някаква силиконова смазка сигурно ще е по-трайна.

# 626
  • София
E колко често с този зехтин, не се ли измива при първото къпане/миене на банята

# 627

Предстои ми префугиране на банята,че унищожих старата фуга с киселини. И гледам това ползват по Ютюб клипчетата
Не, но пак ще е на принципа на вибрацията, като шабъра, който показах горе.
Те в клипчетата показват едни нови сухи фуги, дето и с макетно ножче се махат лесно. Ама, като е мокрена и станала камък е друго.
С шлайф също се махат, но трябва много прецизна ръка за да не пилнеш и плочката. Моята не е такава, а и това е единственият инструмент, който ме е страх да погледна даже, да го пипам дори не помислям😆

# 628
E колко често с този зехтин, не се ли измива при първото къпане/миене на банята

Не, той попива, а и е водоустойчив. Но колкото издържи, толкоз. После много лесно се подновява. Иначе и машинно масло ще свърши работа. И всякакво.

# 629
  • София

Не, но пак ще е на принципа на вибрацията, като шабъра, който показах горе.
Те в клипчетата показват едни нови сухи фуги, дето и с макетно ножче се махат лесно. Ама, като е мокрена и станала камък е друго.
С шлайф също се махат, но трябва много прецизна ръка за да не пилнеш и плочката. Моята не е такава, а и това е единственият инструмент, който ме е страх да погледна даже, да го пипам дори не помислям😆
С това може да се наранят плочките.
Аз осем с макетен нож и отверка съм махала, преди много години .. Успях да я повредя, но беше удобно.

Общи условия

Активация на акаунт