Банята - тема 48

• 28 147
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Според мен дори да беше с 10 см по-дълъг параванът, пак щеше да пръска вода навън. При тези частични паравани винаги пръска.

# 661
  • Варна
Здравейте! Искам да ви помоля за съвет. Искам да отделя душа от останалата част в банята. Стъклен параван ще има, но не искам да е директно върху плочките, искам да го поставим върху перваз, но са много грозни и груби тия по магазините. Не ги искам. Някаква идея как да се случи това? Банята ми е тясна и дълга. Душа е в края, тоест този перваз трябва да е 1,40 см, толкова е широка банята.
Не става ясно дали банята сега се прави или е вече същетвуваща, защото решенията ще бъдат различни. Аз също не харесвам готовите прагове по магазините. Сложих такъв в една баня. Хем бял върху бели плочки и пак ми боде очите. Изглежда пластмасово и евтино. И съжалявам, че се вързах на майстора, който много държеше на това. Човек трябва да си отстоява желанията.
Вкъщи съм с изграден от подовите плочки праг (рязани на 45 градуса без лайстни). Цветово се слива. Харесва ми дори и сега след 10+ години. В новото жилище пак ще правя такъв.
И понеже очаквам темата да отиде на "с праг или без праг" - харесвам и другите решения, но много държа след като някой се е къпал, аз да мога да вляза по чорапи до тоалетната. Другите решения не ми вдъхват вяра, че ще ми осигурят напълно суха част. За подсушаване от моя страна и дума да не става. Не е моето.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 17:07 от Lady April

# 662
  • София
За рязането при нас излизаше на балкона и затваряше врата към стаята, вътре нямаше прах, освен по кашоните от обувките на майстора, което ситам за минимално.
(преди някой да скочи, обаче, става дума за къща, така че нашия балкон не е свързан със съседи, в блок може и да не е толкова ок, но все пак ще е по-добре и в блок мисля да е навън, а ясно че няма как да слиза пред входа за всяко рязане)

# 663
Здравейте! Искам да ви помоля за съвет. Искам да отделя душа от останалата част в банята. Стъклен параван ще има, но не искам да е директно върху плочките, искам да го поставим върху перваз, но са много грозни и груби тия по магазините. Не ги искам. Някаква идея как да се случи това? Банята ми е тясна и дълга. Душа е в края, тоест този перваз трябва да е 1,40 см, толкова е широка банята.
Не става ясно дали банята сега се прави или е вече същетвуваща, защот решенията ще бъдат различни. Аз също не харесвам готовите прагове по магазините. Сложих такъв в една баня. Хем бял върху бели плочки и пак ми боде очите. Изглежда пластмасово и евтино. И съжалявам, че се вързах на майстора, който много държеше на това. Човек трябва да си отстоява желанията.
Вкъщи съм с изграден от подовите плочки праг (рязани на 45 градуса без лайстни). Цветово се слива. Харесва ми дори и сега след 10+ години. В новото жилище пак ще правя такъв.
И понеже очаквам темата да отиде на "с праг или без праг" - харесвам и другите решения, но много държа след като някой се е къпал, аз да мога да вляза по чорапи до тоалетната. Другите решения не ми вдъхват вяра, че ще ми осугурят напълно суха част. За подсушаване от моя страна и дума да не става. Не е моето.
Банята сега ще се прави. Живот и здраве в края на април майстора започва.

# 664
Това е единият вариант.
А най-добрият (който освен лайсните, избягва и фугите по прага) и най-здравият е цял камък в цвят най-близкия до цвета на плочките, който се вгражда в плочките на пода.

# 665
  • Варна
GeryGG, това е много полезна информация. Дали имаш някоя снимка отблизо как изглежда? Къде се поръчва такъв праг - в магазините за камък или в магазин за бани? Нещо специфично има ли във вграждането, за да знам какво да изисквам от майстора? Ами параван как се поставя отгоре - онзи малък фиксиращ държач на пода? Монтажистите на паравана ли дупчат камъка?

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 11:48 от Lady April

# 666
Магазините за камък.
Няма някаква висша специфика. Единствено трябва много точно да се сметне нивото, наклона и височината на прага. Т.е. майсторът (ако е читав) трябва да ти каже колко точно см да добавиш към готовия видим размер (който искаш ти да се вижда) на прага. И спрямо размера на плочките да ги подреди така, че да няма накъсване в линията на прага.
Освен естетически, праг от камък е по-доброто решение там, където стъклената преграда има профил, който чрез дупчене се хваща към прага - по-здраво е от праг от плочки.

# 667
Нашият параван лежи на плочките( изчислено е така, че да са на равно където е той, наклонът е след него), а прагът от камък е от паравана до края.Много фин и не е висок.Залепихме го върху плочките.

# 668
Много рядко прагът може да се залепи върху готов под.
Обикновено прагът е най-високата точка и от него тръгват 2 наклона, за да има добро оттичане към сифоните и да не се събира вода. В този случай трябва да се вгради.

# 669
Е не е рядък случай, особено напоследък, откакто се слагат паравани.Понеже вече има обособена суха част, наклоните не са такива, че да има силно отичане, освен ако изрично не се желае банята да се облива със струя, която да се  отича.Обикновено сухата част се почиства стандартни с моп.Моите втори сифони ( за сигурност) , са скрити с ъгли(до тоалетната чиния) и се ползват ако я обливам нея за миене.Иначе не правя”сапунка” на банята, затова наклони не ми трябват.

Скоро преправях две стари бани с наклони и сложихме изграден праг директно върху старите плочки при все, че наклони имаше.Даже праговете са дебели и нямаше никакви сложности.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 09:57 от ДХ3

# 670
Wildunicorn, вносител на Геберит за България е Юнитрейд Интернешънъл ЕООД. Може да има и други, не зная. Но специално този е напълно в час и при гаранционен продукт хората са много адекватни.

На нас пък не ни работеше капакът на седалката. Някак не падаше докрай. Свързахме се с тях, обаснихме им. Помолиха само за едно клипче. След което ни дадоха указания да отидем в магазина, от който сме закупили структурата с чинията и седалката, след няколко дни. Там ни чакаше нова седалка. Ние им дадохме старата и това беше всичко.

Друг е въпросът защо на продукти от ранга на Геберит им се случват подобни неща. Аз лично тук виждам дългата гадна китайска ръчица, която все някъде по веригата се е намесила с някоя и друга част  в прозиводствения процес.
На някой от тефоните в сайта ли се обадихте?
Моето е купувано от Юнитрейд, но не намирам документи. Работих с една строителна фирма, с която вече нямам контакт.
Хипотетично трябва да им кажа коя точно е дефектната част и може да я сменят?

# 671
Скоро ММ купи резервни части за нашия моноблок, намери кой внася и му поръчаха.Не беше от тези, от които ги купихме.

# 672
На някой от тефоните в сайта ли се обадихте?
Моето е купувано от Юнитрейд, но не намирам документи. Работих с една строителна фирма, с която вече нямам контакт.
Хипотетично трябва да им кажа коя точно е дефектната част и може да я сменят?
Как е купувано от Юнитрейд? Директно? Може би имат някаквъв магазин собствен или? Защото това е вносител,  пръска всичко в магазинната мрежа. Не знаех, че може директно от тях да се купува.

Все таки без документ не знам... дали ще стане. Ние си пазехме касовата бележка за плащането в един магазин. Предоставихме им я на снимка.
Иначе си пазя записани в телефона номерата, с които комуникирах за рекламацията.
Скрит текст:
0884 68 06 62. И още един на конкретен човек, на когото трябваше да изпратя кратко видео за проблема със седалката - 0889 20 24 23. Първо се обадете на първия номер. Ако Ви кажат те тогава използвайте втория.

ДХЗ, харесва ми тази "стара" освежена баня. Изглежда съвсем приятно и съвременно. Ако може само едно питане. Доволни ли сте от самия плъзгащ меганизъм? Затваря ли плавно? Евентуално ако да, може ли производител?
Че аз преди време май казвах как една варненска фирма ме втрещи с цена за 114 см параван 4000 лв.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 10:49 от Защо ме търсиш?

# 673
Плавно се затваря сравнително.Правен е по поръчка, висок е около 2м и е широк 175, а цената беше около 1600-1800, не помня точно, защото поръчахме два броя и за другата баня.Това беше крайна цена с монтаж и дебело стъкло.Механизмите са немски, обков, дръжки.
Фирмата е Банкя глас, препоръчаха ми ги. https://www.facebook.com/share/18qkns1P1D/?mibextid=wwXIfr

Иначе банята я правих 2006-2007г, когато нямаше нищо по магазините.На мястото на паравана имаше стандартна квадратна кабина с корито, което махнахме.Направи се нова зона, като сложиха кофраж върху старите плочки и налепиха нови, за да не се кърти.Изгради се праг, защото готов не пасваше:Смених батерии и душове и стана доста добре.

Последна редакция: чт, 27 мар 2025, 12:47 от ДХ3

# 674
Благодаря за информацията!
Иначе, да, имат някакъв магазин или шоурум в София. Цените май бяха същите като в другите магазини.

Общи условия

Активация на акаунт