Депозит при наемане

• 1 694
  • 21
  •   1
Отговори
На някой дали му се е случвало подобно нещо, тъй като договора за наем изтича и хазайката ми казва че за подновяването   трябвало да добавим още един депозит, вече се взимали по 2 депозита (въпреки че аз нямам такива наблюдения)

# 1
Не ми се е случвало при преподписване да ми увеличават депозита. Ако си е добавила в договора като изискване за два депозита,говорете с нея защо ги иска,дали има някакъв проблем или притеснения от вас. И какво значи "вече се искали два депозита"? Всеки отдаващ под наем си решава колко депозит иска. Не съм чувала да има писано правило за това. Просто говорете с нея на какво основание го иска и евентуално да се разберете.

# 2
Просто се опитва да хитрее, когато го наех се налагаха разни ремонти които щеше да приспадне от наемите след това което за цяла година така и не стана защото винаги са и много спешни парите даже с месец предварително и ги давах и сега за да неги вурне е измислила номера с депозита

# 3
Това са договорни отношения и както се разберете, така. И тя има право да иска, и ти да откажеш и да се изнесеш. Няма закони за това.

# 4
Точно. Предоговаряте и тя предлага нови условия. Ти приемаш или не. По мое мнение наемните отношения в България са много нерегулирани и колкото повече договори има и по-високи депозити, толкова по-сериозно ще се отнасят и двете страни. Да се прехвърлят партидите за ток, вода и други консумативи на името на наемателя би било другото полезно нещо.

# 5
Просто се опитва да хитрее, когато го наех се налагаха разни ремонти които щеше да приспадне от наемите след това което за цяла година така и не стана защото винаги са и много спешни парите даже с месец предварително и ги давах и сега за да неги вурне е измислила номера с депозита

Т.е., напр. в самото начало на януари сте платили наема за февруари, така ли?

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 11:22 от bgladybg

# 6
  • Варна
Нормално е да плати предварително. Иначе има риск да живее безплатно цял месец и на 31ви тайно да се изнесе.
Не ми се е случвало да ми искат втори депозит, но са в правото си да променят всичко при преподписване. Истина е, че вече масово се искат по два, но обичайно се прави в началото. Ако не ви харесват новите условия, за жалост ще трябва да си търсите друга квартира.

# 7
Вероятно авторът се заблуждава, че трябва да плати наема след като е изтекъл месеца. 

# 8
  • Варна
Според мен не се. Струва ми се, че прави разлика между наем и депозит.

# 9
Ако в договора ти не е изрично упоменато, че при всички случаи се прекратява с изтичане на срока, то той става безсрочен. По принцип няма нужда от подновяване, ако няма да да има промяна в условията. При безсрочен договор не губиш депозита заради 'предсрочно' освобождаване на квартирата.
Ако ти харесва квартирата и ти се дават парите, може да подпишеш анекса, но непременно трябва да е упоменато, че даваш още един депозит. Аз лично първо бих отишла на няколко огледа.
Колкото до двата депозита - от 2017 лично аз смених 4 квартири, с тази на ММ стават 5, ходила съм на десетки огледи, познатите ми са на квартира - никой не е искал повече от един депозит. Миналата пролет подписахме анекс за увеличение на наема, но не са ни искали още един депозит. 2+ депозита не са стандарт, още по-малко да се натрупват по такъв начин.

# 10
  • Между гори и планини
От 3 месеца синът ми е под наем. Има само един наем депозит. Когато аз съм живяла под наем, също. Тази хазяйка хитрува. Ако ти харесва жилището - дай, но поднови договора и да пише, че депозита е двоен наем. Ако ли не - търси друго жилище.

# 11
Все повече хазяи искат два депозита при подписване на договор за наем, но да искат още един допълнителен по време на обитаването на жилището не съм чувала.

# 12
Все повече хазяи искат два депозита при подписване на договор за наем, но да искат още един допълнителен по време на обитаването на жилището не съм чувала.

Както авторът е написал, договорът за наем изтича , така че при подновяването  хазяйката може да направи някои промени, дори и да повиши наема.

# 13
Да,вече масово се искат по два депозита.Договора изтича,така,че ще се подписва нов договори е нормално да има промяна на условията.
Ако квартирата ви харесва,приемете условието,ако не-търсете друга.

# 14
  • София
По принцип са прави повечето момичета, но... Цяла година не е приспаднала от наема ремонтите... Да даваш с месец предварително, значи тя реално има в нея един наем допълнително...
Да си избере едното за "депозит", да се опише писмено, да ти върне другото... Нали ти е ясно, че така както я описваш тази хазяйка ти и първия депозит ще си го видиш на кукуво лято? Както и останалите допълнително вложени пари.
Поне екстра наема и ремонтите имаш ли ги черно на бяло като договорка или така на честна дума?

Общи условия

Активация на акаунт