Хюга (hygge) - уют, комфорт и атмосфера в живота и дома ни

• 1 806
  • 33
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
Hygge - хюга - е дума от скандинавски произход, която е специфична за региона, но на български може да се опише като уют, комфорт, познато и приятно усещане, атмосферата, която ни кара да се чувстваме щастливи и спокойни.

"Хюга не се крие във вещите, а в атмосферата и усещанията – усещане за дом, уют, близостта на любимите хора, покой и блажено отпускане.

Хюга – това е способността да ценим обикновените неща от живота и да се наслаждаваме на момента. Бюджетът трябва да е много скромен. Зависимостта тук е обратната: колкото повече блясък и разкош, толкова по-малко хюга."

В последно време активно изследвам идеите за хюга, защото най-добре импонира на усещането ми кое ме прави щастлива. Домът ми - малък по площ и населен с твърде много хора и котки - е в процес на постепенно и много бавно реорганизиране, докато някой ден постигна пълното усещане за комфорт. Не съм непременно минималист, но определено имам какво да сменя в начина на живот и количеството вещи, за да се чувствам по-уютно. Имам периоди в живота си, когато съм имала такава атмосфера около себе си и искам да я върна и пресъздам.

За да разбера повече, прочетох и няколко книги, включително тази на Майк Викинг (която най-малко ме впечатли) за хюгата, човешкото щастие и т.н. Някои бяха много интересни. Други ме карат да мисля, че може би съм подменена при раждането датчанка, която сега се пробужда Grinning

Хюга се свързва с изчистени линии, по-малко вещи и мебели, светли цветове и натурални материали в интериора, възможно повече светлина, както и подсилване на съществуващата светлина чрез лампи, подбрани и насочени така, че да увеличат меката, приятна светлина в дома или офиса, общуване с хора, които харесваме или пък стоене сам в приятен комфорт, вкусна храна, разходки сред природата, допринасяне към обществото (например чрез доброволстване) и не на последно място - умението да се наслаждаваш и оценяваш простите неща в живота.

В тази тема можем да обсъждаме нещата в живота, които ни носят уют, комфорт, хюга и надявам се, да обменим идеи и мнения за удобен дом (може би дори по скандинавски дизайн с по-малко вещи и повече добри усещания) и постигане на по-високо ниво личен уют.

Може би със снимки от интериора ни на места, които ни носят щастие, или въпроси и съвети как нещо може да се подобри, за да е по-уютно. Или общи разговори за душевния и заобикалящ ни уют в ежедневието. Всичко, което ви носи комфорт, уют и радост.

# 1
Благодаря за темата. Все още не съм купила книгата, та ще използвам темата.

# 2
  • София/Севлиево
И аз благодаря за темата ❤️ Чела съм една от книгите за хюга(знам че има поне 2-3 на български).И точно това подхванахме в темата за минимализма.С удоволствие ще следя.Сега веднага в умът ми изникна ето тази моя снимка правена около Коледа 2023

Домашни джинджифилови бисквитки и топла напитка-и поне половин час имам нужният ми уют.

# 3
  • София
Тъкмо споменах днес хюга в една друга тема.
Обичам това разбиране за живот.
Живяла съм в Дания и тогава го опознах по-отблизо и винаги съм искала да постигна усещането.
С годините започнах да откривам своите начини и с удоволствие ще обменям идеи с други съмишленици.

# 4
Благодаря за темата. Отскоро се интересувам от хюга, все още не съм купила книгата, та ще използвам темата.

# 5
На твоето мнение попаднах, FeverRay, като проверявах има ли вече такава тема. От няколко дена се каня да я започна и днес проверих, видях, че няма специална и пуснах. Надявам се да я напълним с много уютни идеи и съвети.

Ще ви покажа новата си лампа. Толкова много радост ми носи, че на две приятелки размахах снимката на телефона, за да споделя усещането, и така разбрах, че явно не на всеки му действа така - само ми казаха, "аха... хубава лампа". Със средното дете, което покрай мен слуша части от книгите, изследващи щастието, тъгата, хюгата, и даже изяви желание да прочете една цяла, единодушно заключихме, че веднага внесе уют и много приятна мека светлина. Вечер се шегуваме, "пусни хюга лампата", но и на петима ни вкъщи ни допадна ефекта. Книгите наоколо не са подредени все още, но и това ще дойде. В сайта на Икея препоръчват крушка LUNNOM с по-ярка светлина за лампата и я взех, но я смених с MOLNART, която свети много по-меко и приятно, въпреки че е със същата сила. Тук е снимана отблизо, защото наоколо не е за снимане. Но отдалеч седи много ненатрапчиво, осветява приятно и внася много меко усещане за топлина.

# 6
  • София
Привет!
Въобще не съм запозната в детайли с “хюга”, но винаги, когато срещам понятието, все е в контекст, който много ми допада. Та, ще следя темата с удоволствие.

Бу, съдейки по коментара ти, че сте петима- да не би да си с 3 деца?
Ако да- аз също съм. (Най-голямото е на 5,5год)
Как се справяш с вещите?
Аз се задушавам почти буквално. А и жилището ни е много малко, та съвсем.

Тази година предстои голям ремонт и събирам идеи и вдъхновение за минималистични и функционални решения.
(И съм се зарекла да изхвърля поне 60% от вещите ни 🫣)

# 7
  • София
Бу, честита лампа! Много е хубава.

Ние вечерно време винаги си палим 2 свещника с ароматни масла в тях. За четене имаме също специална лампа, защото аз развивам тунелно зрение с възрастта и ми трябва по-силна светлина за целта.
На закритата тераса пък съм закачила едни малки лампички от Юск и там имам диванче и масичка за кафе, където обичам в по-топло време да си чета.

Яренце, заповядай и в минималистичната тема.
Там сме обсъждали много неща за вещите, за изхвърлянето и за децата (аз съм с 5).

Зимата любимото ми удоволствие е да се завия на дивана с одеяло и с чаша чай. Разбирам защо това е в основата на доброто усещане. Чак съжалявам, че нямаме напоследък истински зими, за да подсилват усещането.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 14:57 от Fever Ray

# 8
С три деца съм, да. Едното е технически възрастен човек, едно - тийнейджър и едно на 6. И две котки. Не се справям много добре с вещите, защото къщата ни е малка, а аз имам склонност да се презапасявам (а мъжът ми - да пази, защото "ами ако потрябва?!"). Но и двамата си даваме сметка за слабостите и се опитваме да се държим един друг отговорни. Понякога махам неща, без да казвам и не забелязват, значи не са били важни.
Планът е да намалим излишните вещи и дрехи - остаряли, дублиращи се, нелюбими, и да сменим подредбата така, че да оптимизираме количеството светлина.
За тая година решението е да разчистим излишното в шкафовете за дрехи и обувки в три категории - дарявам, продавам и изхвърлям.
Предната година намалихме мебелите в хола, защото е твърде малък и защото не обичаме претрупано (въпреки че все така ни се случва) - махнахме един шкаф и взехме по-малък диван плюс стол-кресло. Визуално и физически се усети много разликата.
Пердетата смених с други, светли и полупрозрачни (зимата) и бели още по-прозрачни, пропускат светлина, но не погледи (лятото), защото обичам да ми влиза естествена светлина, когато я има - работя от вкъщи.
Кухнята ми е с наполовина боядисани шкафове, от естествено, но среднотъмно дърво, ще стане мръсно бяло. Проблем ми е да събирам мисъл, сила и желание на едно място, но и това ще стане. Боядисаната половина, макар недовършена, вече визуално отваря кухнята, прави я по-приветлива и изглежда по-голяма.
Общо взето не мога да направя нищо по въпроса с наличната РЗП, положението е такова, каквото е. Децата също са с нас - даже най-голямото, докато навлезе в света на самостоятелните възрастни - в обозримо бъдеще. Така че се опитвам да работя по нещата, върху които имам контрол, за да е по-удобно за всички ни.

# 9
  • София
Fever ray, благодаря! Отивам да търся минималистичната тема. 😊

Иначе имам генерална визия за след ремонта и много се надявам до Коледа да е готов, за да се потопя в хюга. 😃
До тогава обаче обстановката е като в катун. 🥴 Нямам никаква мотивация за ежедневното подреждане като знам, че съвсем скоро ще разчиствам кардинално.

# 10
Мисля, че подреждане за кратко и по малко дава по-обозрими цели и е по-лесно изпълнимо. Малки цели с по-последователни резултати.
Например, вместо цялостно подреждане на целия хол (обичайно мястото, в което всички се събират и съответно разтурват активно), само половин час, включващ разтребване на дивана, масата, една или две лавици и бързо почистване на пода. Наистина бързо, колкото се събере в това време по часовник, толкова. По-добър резултат от нищо, и достатъчно мотивиращ с ограниченото време, което ще се отдели.
Членувам в една група във Фейсбук - TOMM, the organised mum method - чиито съвети се опитвам да следвам с различна решителност и резултат. Идеята е, че ако правиш по малко всеки ден, постигаш макар и бавно, повече и по-устойчиви резултати от избухващо спорадично пълно пренареждане. Имаше навремето подобна тема по друг метод, FlyLady, където започваше денят с обуване на обувки на токчета и слагане на червило Satisfied Ако няма подобна тема сега, мога да започна, ако ще е полезно за взаимна отчетност и насърчение?

# 11
  • София
Скандинавския стил в обзавеждането е много благоприятен откъм чистене, подреждане и наличието на деца наоколо, които имат много място за игра. Така и мама все по-често ще се чувства хюга.
Има много интересни предложения в интернет.
Въпросът е дали ще следваш изцяло скандинавския или минималистичния стил. Има разлики между двете, но и много прилики.
На нас сега ни предстои покупка на малък апартамент в планината (тази събота трябва да се спрем на конкретен такъв) и този път съм решила твърдо да бъде в скандинавски стил. И задължително ще си занеса обожаваните от датчаните шарени топли чорапи, а в нашенски прочит ще оборудвам семейството с плетени шушони от някоя баба от съботния биопазар.
Даже тези дни си свалям от нета разни идеи и снимки.

За подреждането Бу е права. По малко и спокойно. Аз от няколко години не работя и никога не се опитвам всеки ден да преподраждам всичко. Всеки ден си имам по нещо, колкото да си запълня един определен час от деня с готвене и домакинстване. Останалият ми ден е за далеч по-приятни неща.
Но пък е различно, когато всички деца са малки и когато само 1 или 2 са по-малки, а другите големи.
Важното е детските неща да са си по дестките стаи, а не из целия дом.

Бу, на мен такава тема би ми била много интересна.
Аз лично прилагам метода на планирането.
Точно от моя съседка в Дания го научих това. Имам си график за деня - не обаче твърд, че да се озорвам да цепя секундата, а такъв какво да свърша, за да събера в него повече приятни неща.

# 12
  • София
Fever ray, не съм задълбавала за разликите между скандинавски и минималистичен.
Общата ми представа е за светли цветове, бяло, светло дърво, много място за съхранение. Ние сме и с високи тавани. 😁
Този път работя и с дизайнер, за да може всичко да е максимално усвоено.
И точно за да може всяко нещо/вещ да си има място.
Май обаче не е това темата, а не искам да я разводнявам, защото е много хубава. 😊

Зачетох и минималистичната от начало.

Бу, намерих ТОММ. И там ще се образовам. 😃

Това с графика за деня също е хитро.
Иначе, децата ми са на 10мес, 3,3год и 5,6год. 🫣 Фъстъци са още. Затова гледам и да държа очакванията си що годе реалистични.

# 13
Бу, на мен такава тема би ми била много интересна.
Аз лично прилагам метода на планирането.
Точно от моя съседка в Дания го научих това. Имам си график за деня - не обаче твърд, че да се озорвам да цепя секундата, а такъв какво да свърша, за да събера в него повече приятни неща.
Много е удобно, защото разделя задачите по дни. Реално се прекарва нормалното време в чистене и подреждане, но не е накуп. И по принцип уикендите са свободни. Само че аз като работя и се занимаваме с децата и хиляда и петте неща, на които ходят, няма толкова време през седмицата и някои неща остават за почивните дни, но даже така е добре. Всеки може да си сменя задачите както намери за добре, разбира се - в оригинал сменят чаршафи във вторник, но аз открай време го правя някой от почивните дни и продължавам така и сега.
Отделно плащам малка сума достъп в Patreon за guided sessions, където буквално по минути разбива подреждане и чистене. "Сега е време за сгъване на пране (примерно), давай." Пуска музика и след малко предупреждава, че остава една минута, да приключиш, след което "Край. Премини на следващата задача". Преди Коледа ползвахме един двучасов епизод с нулиране на цялата къща - разделихме си го по стаи. Беше полезно. Като си изровя файловете, където бях превела нещата със задачите за домашните, ще пусна тема. Крайният ефект е, както казваш, да остава време за приятни за вършене неща, вместо да се блъскаме в битовизми. Да постигнем по-лесно хюгата Smile

Яренце, колко завиждам за високите тавани! Даже и само заради повечето светлина и въздух в стаята. Това определено ми липсва тук. Би дало толкова повече възможности.

# 14
  • Португалия
Не съм запозната с Hygge - хюга,ще поправя този пропуск

Скрит текст:
но описанието ми напомня изключително много на португалското  силно вкоренено усещане за уют, комфорт и удоволствие от малките неща в живота „Saudade“ .
Макар че думата най-често се свързва с носталгия и меланхолия/ предимно от чужденците/, тя може да изрази дълбоко емоционално преживяване, което често включва топлина и връзка с приятни спомени, семейни събирания около масата с добра храна и вино, наслаждаване на кафе или чай в уютно кафене, време край огъня през зимата...
Ако прибавя и смисъла на Bem-estar- буквално „благополучие“ или „добро състояние“- обхваща както физическото, така и емоционалното усещане за щастие и удовлетворение, бих казала, че  мога да си усетя хюга, като едно още по-общо, обединяващо ниво Hug

моята хюга, на първо четене малко далеч от сканди, но доста минималистичен :
Скрит текст:

Много неща сте писали, само за подреждането да се включа- при вече поотрастнали деца, не се преработвам с подреждане, всеки си има собствен график, кога както иска да си подрежда собствените неща, гледам да няма излишни вещи в общите помещения.
Единствено задължително за мен, е да не оставям натрупана работа за уикенда - пране, чистене...да се свършва през седмицата приоритетно.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 16:31 от Mamagemelar

Общи условия

Активация на акаунт