Малките ски курорти в България

• 857
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте!

Чета много този форум, но не намерих теми за скиори или за ски курортите и мисля, че много хора се интересуват от това къде да практикуват зимни спортове най-вече на по-достъпни цени. Тук можем да си даваме препоръки за предимствата и недостатъците на по-малките ски курорти в България, които предлагат по-изгодни карти за лифт, както и по-евтино настаняване.

Да, и на мен ми се иска да карам всеки уикенд на Банско, но за съжаление бюджетът ми не го позволява, за това търся по-изгодни опции. Предполагам, че и други са като мен.

Извадила съм по-малките курорти, които аз знам, като можем да допълваме.

Рила планина:
1.Паничище
2.Картала
3.Рилски езера
4.Мальовица
5.Семково

Пирин:
1. Добринище
2. Кулиното

Родопите:
1.Чепеларе
2.Картола
3. Цигов чарк

Стара планина:
1. Узана
2. Беклемето
3.Чумерна

# 1
Ком, Берковица

# 2
# 3
Аз не съм скиорка, но мъжът ми и малкия са, тъй че всяка година ходим за няколко дни на ски почивка. Умишлено избягваме големите курорти, не само заради цените, но и заради голямата лудница.
Затова правим нещо различно - съчетаваме СПА със ски и така всички сме доволни.
Досега сме правили почивка в:

1. Добринище
2. Баня (Разложко) - отново караха ски на Добринище, мъжът ми веднъж се качи сам на Безбог
3. Белчин баня - оттам ходиха на Боровец
4. Катарино - пак на Добринище

Тази зима съм запазила хотел в Девин, ще ходят на Пампорово.

Иначе мъжът ми ходи на ски на Картала, Рилските езера, а най-често по дивотиите, защото панти, но заради детето все пак ходи и на писти.

Следя обаче темата за вдъхновения за догодина.

# 4
Аз не съм скиорка, но мъжът ми и малкия са, тъй че всяка година ходим за няколко дни на ски почивка. Умишлено избягваме големите курорти, не само заради цените, но и заради голямата лудница.
Затова правим нещо различно - съчетаваме СПА със ски и така всички сме доволни.
Досега сме правили почивка в:

1. Добринище
2. Баня (Разложко) - отново караха ски на Добринище, мъжът ми веднъж се качи сам на Безбог
3. Белчин баня - оттам ходиха на Боровец
4. Катарино - пак на Добринище

Тази зима съм запазила хотел в Девин, ще ходят на Пампорово.

Иначе мъжът ми ходи на ски на Картала, Рилските езера, а най-често по дивотиите, защото панти, но заради детето все пак ходи и на писти.

Следя обаче темата за вдъхновения за догодина.

О много готино.
Това село Баня е толкова яко, развиват го страшно много. За Добринище и аз съм чувала за пистите, но не съм ходила.
А Белчин баня как Ви се стори като съотношение цена-качество? Доста го заглеждам, но е малко странно на пръв поглед малко село със скъп хотел.

А Катарино не беше ли в Разлог?

# 5
Добринище не е лошо село, има паркче, има няколко кръчмички, аптека, изобщо културно е. Пистите са много подходящи като за начинаещи, поне от това, което видях. За първи път го качихме малчо там на ски, беше току-що навършил 4 г.
Баня не е нещо уау като село, но пак - има няколко ресторантчета, чак за някакви разходки няма нещо кой знае какво, но да, разрастна се, има къщи за гости, хотели, комплекси, общо взето за всеки бюджет. Ние бяхме в Хот Спрингс и реално аз лично не съм мърдала от хотела 5 дни, защото беше супер студено, а той е малко извън самото село, но моите хора си ходеха на ски.
Белчин - то има 2 хотела, Белчин Гардън и Белчин извор, и двата са извън селото.
То самото е прилично, близо е и Цари Мали град, тъй че ако не е супер студено, може и разходка до там.
Катарино е в едноименната местност близо до Разлог.
Няма да лъжа, че всичките хотели, в които сме били по принцип са много скъпи. Ние някак уцелихме, по време на Ковид не бяха чак толкова цифромански, а и аз обичам да буквам някакви варианти с промоции. Задължително ходим през седмицата, когато е по-евтино.
Относно цена качество - май най-много добрият вариант беше Катарино, общо взето почти нямам забележки, а аз съм туристически агент по професия и образование и съм супер претенциозна.
Белчин най-много не си заслужаваше сякаш, бяхме в по-стария хотел, Гардън и беше много скъп за това, което се предлагаше.
Тази година се видях малко в чуденка къде, защото цените наистина са се вдигнали доста. Но пък случайно попаднах на това ново хотелче в Девин, толкова е добра офертата, че чак не ми се вярва, за 4 нощувки цената е 672 лв. със закуска и вечеря за трима ни, а то малчо е вече на 9. Та предстои да видим 😀.
Иначе - ако не си падаш по скъпарски хотели, в тези селца има и къщи за гости, малки семейни хотелчета, просто на мен идеята ми е те, докато са на ски, аз да съм на СПА, пък и като се върнат, те също се присъединяват.

# 6
  • София/Севлиево
Аз много харесвам Добринище,което от няколко години се води град,и от 2014-та насам най-редовно ходим в една къща за гости.Но през август -септември.Никой от нас не кара ски(а малкото синче дори почти не е виждало сняг).И село Баня до Банско ни е една от любимите Спа дестинации,имаме си и там любимо местенце, което е дори pet friendly ,или поне на открития басейн без проблеми бяхме допуснати с куче през 2020.И друг път съм виждала кучета там.

# 7
@Mila1331 , Девин обаче е ужасно градче. Поне на мен не ми хареса, а и е доста далеч от Пампорово. Като километри не е много, но там се стига бавно от точка А до точка Б.

Ще споделя и аз моето любимо местенце, което преоткрих преди 2 години. Като дете много и зима, и лято, са ме водили на Мальовица и имам някакъв сантимент към това място. Беше ми много мъчно, че много години беше занемарено, но от няколко години се инвестира доста в развитието на курорта и разликата е видима. И аз до скоро бях от хората, които обичат да са в някое спа и ми беше достатъчно да пия чай с красива планинска гледка, но почнах да се уча да карам ски и вече търся и това, а Мальовица в момента съчетава и двете и ме устройва прекрасно и като цени. Не мога да си позволя да дам 110 лева за дневна ски карта, но около 40 лева за деня ми се струва разумно. И за начинаещи, и за семейства Мальовица предлага доста добри условия и цени и определено я препоръчвам.

# 8
Надежда,

Ходила съм в Девин, но беше преди повече от 15 г. и то лятото, не съм останала с лоши впечатления, но да видим сега как ще е.
Иначе знам, че до Пампорово е 34 км, обаче по това пътче и през зимата ще е поне час. Мъжът ми е предупреден 😆.
Сподели малко повече за Мальовица, предполагам ходите в едноименния хотел, попадал ми е, то там също има вътрешен басейн, доколкото си спомням. Но ми е интересно личен отзив да чуя.

# 9
Пътят от Девин до Пампорово е много тесен и може би ако е наваляло пресен сняг и не е изчистено, става още по-бавно. Сигурно се минава за 1 час лятото при идеални условия.

За Мальовица, да, в хотел Мальовица съм спала и условията са окей, храната е вкусна, спа-то е модерно и има доста видове сауни, джакузи и други подобни. Останах много впечатлена от масажите, наели са страхотни професионалисти. Храната беше добре през зимния сезон. В хотел Ален Мак са направили много приятен лоби бар с гледка към върха и пистите и е изключително уютно.

За ски съоръженията, не мога да дам оценка на профи, ама за начинаещ като мен са повече от идеални. Миналата година имаше разни бабуни, ама тази година са ги оправили. Има условия и за напълно начинаещи с една гумена лента, аз започнах от нея.

# 10
От Варна всичко е далеч. В сравнение с Боровец и Банско предпочитам Пампорово, но в малките ски курорти определено човек си почива - по малко хора, повече пространство, по - лично отношение и в същото време отлични условия. Миналата година бяхме в Боровец и минахме през Мальовица. Беше много хубаво, само един - два недостатъка - основно - много далеч от Варна. Иначе за семейна ски ваканция - релакс, сняг - всичко си е супер.

# 11
Добринище стана като в претъпкан градски автобус, Витоша също. Като е малък да е по уединен като Кюстендил и Мальовица.

# 12
Витоша стана нещо страшно, дори не знам като какъв курорт да я класифицирам. Пълна каша е там.

Не съм чувала за ски в Кюстендил. Може ли повече информация?

Все пак е близко за софиянци и ако има добри условия, би било добра алтернатива. Аз за сега като отношение цена-качество-разстояние от София най-си предпочитам Мальовица. Все пак не е и такава бутаница, въпреки че уикенда си има доста хора, не може да се сравни с Боровец и задръстването. Доста хора като не успеят да се качат на Боровец и палят към Мальовица, защото е близко и се убеждават в предимствата. Скоро се разходих в Боровец и попаднах на един мъж на пистата покрай децата и сподели, че живее във Виена, но последните години идва специално на Мальовица, защото е много доволен. Беше довел детето с шейната на Боровец, само за да види как е, но веднага беше категоричен, че заради задръстването и липсата на паркоместа, ще му е за последно.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 13:29 от nadezhda30

# 13
За варненци не е ли най-близо Узана?

# 14
Аз също ходих 2 пъти този сезон на Мальовица и съм много въодушевена. Условията са добри, а най-ми харесва, че дори и долу около хотелите се чувствам сред природата, а не сред бетонови сдания, както е в големите курорти. А и да си го кажем все пак, че Банско и т.н. не са по джоба на средностатическия българин.

Общи условия

Активация на акаунт