Мамник - нов български сериал

• 32 700
  • 508
  •   30
Отговори
# 480
И аз да се запиша Stuck Out Tongue Winking Eye
Не съм чела, нито слушала книгата, но винаги давам шанс на бг сериали. Първият епизод ме грабна, малко ми беше прекалено тъмен, но може да е от моя телевизор. Музиката е страхотна, наистина нагнетява обстановката ( не като нелепата американска музика в Дяволското гърло), картините са трепач, нямам проблем със звука или героите, обаче сега по- внимателно слушах втория епизод и някак диалозите ми звучат много изкуствено и някак си вторият епизод динамиката ми се забави...може би понеже си падам повече по кримки, тук някои действия ми се сториха супер нелогични - как гранична полиция няма да заведе намерен измръзнал полугол човек първо на лекар, и ще го приюти при две жени, въпреки, че не е ясно кой е? Енергичен сравнително млад пенсионер, изпратен от сина си в старчески дом...; но сигурно всичко постепенно ще се изясни, ще бъда търпелива
Blush
 Сигурно Владимир Пенев като четец е попадение, тук засега, особено в този епизод все ми напомняше на Откраднат живот като директор на болницата се кара на Тони....Stuck Out Tongue Winking Eye

# 481
  • София
И аз имах проблеми със звука (т.е. понякога не разбирам какво казват някои герои, това се има предвид предполагам). А имам супер телевизор, колони/уредба и т.н. Както и да е, здраве да е.
Чета, че сме 50 на 50 общо взето тези, които не чуват и тези, които чуват всичко. Това не е добре. Трябва на 99% всички да чуваме. Това е идеята, нали така?
И не разбирам защо няма субтитри при положение, че от няколко години насам всеки нов Бг филм на кино е със субтитри!!!

Епизодът ми хареса. Дори повече от премиерния. И плътно си следват книгата с несъществени разлики.

Камен Почекаин в книгите беше дебил и гад, но тук като нищо може да стане любимец с тези лафове дето ръси, хаха. Голям образ е.
Митко и Божана си ме кефят. Митачето е номер 1.
Лазар ми хареса. И добре, че говори езика от времето на царство България.
Ама да вземе да се изкъпе, подстриже и обръсне.

Жалко за орнитолога.
Скрит текст:
Баща му е сред белязаните.
Обаче отново не показаха Мамника, което започва да ме тревожи дали и как ще го видим изобщо...
А пък за някои брутални екшън сцени и ефекти не ми се мисли направо как са се справили и дали ще ги има изобщо. Че в Бг продукция досега не съм виждал нещо подобно.
Амааа, ще видим.

Имаше въпрос за Нестеров (не отваряйте тези, които не искате да знаете, има спойлери)
Скрит текст:
Доколкото си спомням Нестеров беше видял или как се създава Мамника или как се горят животни, за да става по-силен, но знае за какво създание става въпрос. Именно той взривява мината и убива много хора, сред тях и тези, с които Мамника се е хранел тогава. Така си е мислел, че ще сложи край на цикъла и наистина за голям период от години успява. Досега...
Та явно от там Мамника мъчи и него като отмъщение един вид, че се е опитал да го убие по този индиректен начин.
бтв: Мамника не убива всички, а само децата на набелязаните, за да страдат родителите им. Така мъката им е по-голяма, а той от нея се храни и става още по-голям и силен.

Не съм на 100% сигурен обаче, че беше така. Нека и други чели романа се включат. На спомени карам, но не мога да помня всичко, че непрекъснато чета нещо ново, а и гледам много филми и сериали и много имена и факти са ми в главата.

# 482
  • София
И аз взех Лазар за чудовището - все едно след преобразяването са му се скъсали дрехите…
Днес / вчера, де / ми пристигна книгата, но ще я чета след като свърши сериалът.

# 483
Xaреса ми, xубав епизод... псиxарийка, xорърче на моменти Wink
И да, трябва да се гледа на тъмно.

# 484
Пък на мен най-интересното и вълнуващото в серията бяха комедийните изцепки на Камен, а уж сериала е фентази хорър... не е добре е това.

# 485
Според ММ, който е чел книгата, в епизод 3 ще видим задължително мамника.

# 486
Втория епизод ми хареса. Божана е точно попадение като характер, справя се супер актрисата, нищо че не е къдрава и 40 годишна. Със звука има проблем, щом половината не чуват добре. Не би трябвало да зависи от устройството.

# 487
И аз да се включа. Не съм чела книгата, въпреки че имам интерес, но смятам първо да си изгледам сериала, че да не стана досадна сама на себе си с мрънкане, че това не са го направили като в книгата.

Проблеми със звука нямам, чак се изненадвам на оплакванията, защото телевизорът ни беше модерен преди 15 години, та може да си представите, че няма най-невероятните аудио възможности. Актьорската игра също не ми пречи. Да, не е идеално, но не виня актьорите, те просто така са научени в НАТФИЗ - игра като в театър, въпреки че си на екран. Не ми пречи и говоренето на диалект, даже го приветствам. Не съм от този край, та не знам колко добре всъщност се справят актьорите с този елемент, но е хубаво, че се опитват. Винаги ми е било нелепо като в български сериал персонажите са един от Варна, друг шоп, трети пък от Русе, но всичките говорят на някакъв тържествен (пак по НАТФИЗ-ски), чак стерилен български. Не казвам да жулят на брутален диалект, но е смешно като всички звучат като водещи на новините.

Единственият негатив засега е този персонаж на Лазар. Малко абсурдна е ситуацията около него. Хем го мислят за трафикант, после пък го мислят за шизофреник, но все пак Божана си го прибира у дома да живее при тях с възрастната й майка. За капак майка й вижда някакъв клошар, който е мръсен и със скъсани дрехи, дъщеря й казва, че е възможно да е трафикант и тя пак прави намеци, че може би Божана трябва да си го вземе за мъж. Стига, бе Grinning верно, че определен тип майки все се притесняват, че дъщерите им ще останат стари моми, ама това е прекалено.

# 488
Вижте - това е хорър. Съспенс. Трилър. Спрете да го бъркате с криминален, защото ще се разочаровате много.
Нито книгата е написана, нито пък сериалът ще бъде в бързо темпо. Това е литературен шедьовър, който на всеки чел книгата внимателно, или имащ поне елементарно познание от сериозно кино, му е ясно, че няма как темпото да се развива бързо. Това не е криминален сериал, което явно повечето хора очакват. Макар да е на същия режисьор, не очаквайте "Под прикритие". То няма сереозна литературна основа и си беше чиста криминална измислица.
Действието тук не може и няма да се развива бързо. Всеки гледал филми на Хич Хок, ще ви го каже. Това е сереозен трилър и ако започнат да забързват темпото, ще се загуби съспенса и нищичко няма да разберете. Спрете с критиката - направен е точно толкова бързо, колкото трябва. И не съм съгласна, че актьорите театралничат. Напротив - кастът е перфектен. Но някои хора от вас явно са свикнали да гледат само едни и същи лица на екран и "уж се оплакваха", че искат да дадат шанс на нови лица, но явно само лицемерничат. На мен страшно моного ми харесва и тъмнината, и главната в ролята на Божана, и Владо Пенев - велик. Не видях никакво тетралничене. Диалектът е супер. Няма как да очакваме от актьори, никога не били близо с такъв диалект, да го изиграят толкова истинно, колкото в реалния живот, но на мен ми харесва, и считам че добре си го говорят. В крайна сметка не е нужно да бързат в говоренето при диалектните реплики, защото сериалът се гледа от млади хора и ако актьорите вземат да си плямпат с интонация точно както е по трънски диалект, 70% от младите няма да разберат нищо от думите.
Спрете с несериозната критика.
В сериозните трилъри и хоръри има сериозен съспенс и по-бързото дийствие ще работи в ущърб на филма. Филмът не е за свикналите с холивудските тъпотии. Скоро да сте гледали хубав холивудски трилър?
Филмът наподобява по бързина на действие "Туин Пийкс". Аз като бях малка много се дразнех от това му мудно действие и затова не го гледах.
Божана за мен е перфектен каст. Не си представям героиня да я изиграе по-хубаво и да е по-истинна по външен вид. Партньорът й също е перфектен. Така си представях персонажите.
Една единствена забележка имам - към майката на Божана. В Сторител Владо Пенев е създал такъв силен образ - тя всъщност е един от най-силните образи, точно заради трънския диалект и комичността й. Тук - жената нито прилича на нея, нито се опитва да наподобява говора на Владо Пенев, нито играе за момента добре. За мен това е единствената и много сериозна грешка от страна на режесьора в каста.

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 07:54 от ladychar86

# 489
Точно пък Божана има ужасен театрален маниер... Харесах я в първа серия, явно защото не говореше толкова много. Да изиграе бунтарка и темерут, не е нужно да вика и да рецитира...

Аз лично не чакам бързо действие, ами малко съспенс и хорър. Във втора серия не видях и усетих нищо такова, а го гледах по нощите...

# 490
  • В полите на Пирин планина
Точно тази пресиленост и неестественост ме дразни мен. Кой говори така в нормалното общуване?!

# 491
Харесва ми засега сериала. И играта на актьорите ми харесва, добре си разгръщат ролите и не рецитират като в самодейна читалищна вечеринка. Дори и да има някакви кусури за мен те минават незабелязано, защото ми е интересна цялостната интрига и как се разгръща. Казвате мудно вървял, на мен първи епизод също ми се видя леко муден, и да, наистина по бавно се разкрива историята, но разбирам, че това е замисъла, да вникнем в детайлите, да ни въздейства на психологично ниво. Това не е екшън, динамиката е друга.
Втория епизод ми е по хубав дори от пилотния, с нетърпение очаквам третия, там сякаш ще започнем вече истински да се потапяме в историята и хоръра, напрежението ще нараства, ще има съспенс. Признавам - събудиха интереса ми, а и е нещо ново и неправено досега у нас, поне не и по този начин.
По отношение на звука - странна работа.
Първи епизод гледахме на смарт тв, сравнително нов, през цифрова телевизия, но звука, че и картината бяха зле. Четейки тук, че едни имат проблем със звук и картина, а други не, снощи казах на мъжа ми да пробваме да гледаме на тв, но през телефона и мобилния ЕОН(на Виваком сме) и той вика, ами окей, дай да го включим и да видим и изведнъж и картината стана чудесна и звука стана добър, всичко се чуваше и се виждаше. Не знам на какво се дължи това, но и аз съм на мнение, че е леко странно да се чува и вижда различно през различните излъчватели, предвид, че са сравнително нови и модерни и би трябвало и качествени.

# 492
Според мен част от проблема на зрителите идва от факта, че живеем в град и ни е трудно да си представим какви са отношенията и реалността в едно малко село. В София никой не би прибрал такъв като Лазар в дома си. Надявам се, че и полицията би действала по-адекватно. Но действието се развива във Вракола. Нямат хора, много ясно, че претупват и пренасочват случаи и не ги мислят много много. Почекаин иска да се отърве от звяра, който убива хора - много правилно. И съвсем нормално да не вярва, че е някакво митично създание, колкото и да е абсурдно от телата, да е мечка. И съвсем реалистично - и да звънне на началниците, никой няма да му прати помощ, докато не станат критични нещата. А засега има убита една жена и едно куче. Логично ми е и Божана и майка и да приберат един гол и измръзнал клетник в дома си и да му помогнат. Много по-сърдечни са хората и отношенията там и всички се познават. Това, което аз бих направила е да отида на светло на гробищата и да видя има ли Лазар, роден през 1892г или която каза и да проуча кой е, какъв е и как е загинал. И вече после да се чудя на този странен мъж какъв му е случая - луд ли е, прави ли се.
Мен лично тръпки ме побиват като чуя клюна и пуснат музиката - леле, така ми се ускорява пулса, че ако покажат и Мамника, може и да извикам. Много добре са се справили там. Това обаче от човек, който не гледа хорър жанра. Снощи ММ ми каза, че Мамника може да имитира гласове, които е чул. Иначе аз тамън му обяснявах как явно всяка жертва вижда живота си като на лента и чува последните си разговори. Joy
И перфектно, стъпка по стъпка, всеки се ориентира, че чудовището е някаква птица.

# 493
Леле, колко силен интерес! Много се радвам!
Добра втора серия! Значи Мамникът имитира близки и така "подмамва" жертвите. За това са гласовете, нищо лично, просто глад го гони.
Екатерина (Божана) в моментите на страх и силна емоция  играе слабо. Ядосаните и намусени моменти го докарва.
Владо Пенев е страхотен, Митко и Почекаин също, с мъжа ми се смяхме на "калъф" много. И наистина по мои наблюдения полицаите са много цинични към задържани и е автентично поведение.
Не знам ролята на Несторов колко голяма е , но Атанас Атанасов е страхотен и доста известен и по това предполагам , че ще бъде и занапред в сериала и ще играе важна роля. А какво сте му харесали на орнитолога - беше доста слаба игра и малко ми олекна даже като го дръпна Мамника, че напъването да гледам Божана и майка и ми стига 😅 (в кръга на шегата)
А и да допълня Лазар , с тази телесна температура трябва да не е жив. И с това с душата... Този е или някаква възкръснала жертва на Мамника, или пък нещо друго, събудено от зли сили? Не ми харесва като цяло, изглежда добър герой, обаче имам лошо предчувствие за него...

Последна редакция: пт, 16 яну 2026, 08:52 от Kat :3

# 494
Орнитолог и дъщеричка ми бяха като аналог на Божана и баща, като някаква препратка изглеждаше. Чисто визуално орнитолога имаше известна прилика с бащата на Божана, а дъщеричката му с малкото Божанче. Но много бързо го грабна Мамника и не разбрах каква беше ролята му, но може би по нататък ще се изясни тая линия.
Малко ми беше странно как и откъде се появи този ми ти орнитолог от нищото(точно орнитолог, предвид присъствието на Мамника В района Sunglasses), а и откъде знаеше за убитото куче. Вероятно е чул слухове из селото.
Поне се разбра кой е мъжа с който тръгна Анита. Има ли шанс той да и е баща?! Изглеждаха близки в разговорите по телефона. Пп Признавам, че бях леко разсеяна гледайки втори епизод, защото племенницата ни беше на гости и е възможно да съм пропуснала някои моменти. Бих искала да го изгледам отново, по съсредоточено.

Общи условия

Активация на акаунт