Пълен ремонт на една стая

• 604
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,

Искам да сверя цени към момента (поне приблизителен порядък) за ремонт на една стая (размери около 5 на 6м, има един прозорец и една врата), който включва:
 - таван - има паднала мазилка, отдолу се вижда камъш, не знам дали да се направи замазка или с някакъв гипскартон - интересува ме цена
- стени - сваляне на старата мазилка, ново измазване , шпакловане и боя
- нова ел. инсталация
- под - необходимо е изравняване + ламинат

Колко реално би струвало всичко това към момента - 2000, 3000, 4000. Питам само за труда на майстор, не за материали.
Благодаря.

# 1
Доста работа е, а и стаята е 30 квадрата, което не е малко. Аз бих заложила на над 6000лв, но зависи и какво качество материали желаете да вложите.

- Тавана - зависи от цените на майсторите (зависи и от района, в София е едно във Монтана е друго).
Според мен с гипсокартон е по-бързо и по-евтино, по-лесно се прекарва ел.инсталация, става по-право.
Цената на лист гипсокартон на кнауф (600ммх2000мм) т.е. 1.2кв е 10-11лв, за целия таван ще е около 300лв и още грубо 100 за металната конструкция. Цената на шпакловката (на сместта) е приблизително 50лв за 25кг, това покрива около 25кв.м. Разбира се има много други варианти.
След това вече зависи от майстора, колко ще ви вземе за монтаж на скарата, за редене на гипсокартон, за прекарване на инсталация, за шакловане, шкурене и боядисване.
- Стените - почти същото като тавана, като и вие може да си свалите старата мазилка до здраво, след това вече дали с гипсокартон, дали с измазване, шпакловане - вие ще си решите. Аз пак бих заложила на гипсокартон.
- Ел. инсталацията - зависи от вида стая т.е. какви кабели ще трябва да се пускат, ще трябва ли да се местят/добавят кутии, колко осветителни тела ще има и съответно ключове, колко и какви контакти - тук вече майстора ще си каже. Зад гипсокартон се прекарват по-бързо и лесно, ако е шпакловка и замазка, то трябва да се копаят канали, което е още една процедура, която също би оскъпила.
Цената на контакти и ключове също варира, има разлика (поне тройна) от най-китайския от железарията и ledgrand или schneider, като последните два пък също варират спрямо дизайна, цвета.
- Под - Замазка, количеството замазка, а и от там цената, зависви от това колко ви е крив пода. ако е малко крив ще върви по-малко замазка, ако е много крив може и едни 5-6см дебелина да отидат. Тя сама по себе си не е скъпа, един чувал от 25кг струва 5-6лв, но зависи какъв разход на замазка ще отиде. След това имате саморазливна замазка, тя е по-скъпа, но разхода и е малък, т.к. дебелината и би била 5-10мм, но е силно препоръчителна преди поставяне на ламинат.
Един ламинат струва от 20 до 80лв кв.м, т.е. само ламината може да ви струва към 1500лв (с подложка, первази) без редене.

Дори тук някой да ви каже цена 10лв/м2 за замазка, при вас може и да не е валидно, ако трябва да се прави тройно повече работа.
Или 10лв/м2 за гипсокартон, но вие ако искате да ви оформя сърчица по тавана също няма да е вярно.
Сметнете си цената на материалите и г/д толкова (и малко повече) ще отиде и за труд за майсторите.
Извикайте няколко майстора на оглед, съберете оферти и действайте.
Аз бих си отделила към 6000лв за труд.

# 2
Благодаря Sweet_Dreams19, за материали ми е ясно горе -долу, мога да проверя цени за на различни места. Затова питам за труд за такава работа как върви. Попитах и за точните размери на стаята, явно като е празна ми се вижда огромна - 4 на 4,50 била Simple Smile.
По принцип аз хич не съм фен на гипскартона и не ми се иска да го ползваме, затова ми се ще да знам дали с него би било по-евтино откъм труд. Стандартно всичко, без фигурки и завъртулки.

# 3
Ами, то цената е една за едното и друга за другото.
Първо трябва да си изберете по коя технология ще работите - с гипсокартон или с измазване и шпакловане.
Гипсокартона е по-евтин и по-бърз за работа. Там нямате мокри процеси като бъркане на смеси, дни за съхнене и пр. което освен време струва и повече пари. По-лесно се прекарва и ел.инсталация, което би спестило пари и от там. Имате обръщане на врата и прозорец - също е по-лесно и бързо с гипсокартон.
Ако измазвате и са много криви стените отива много материал, ако ги остаите криви после ще страдате с мебелите.
Та - изберете си технология - гипскартон или измазване.
За пода също, едно е да се изравнява под на дунавски вълни (+-5см) друго е относително равен под, може и само саморазливна да се положи... Това само майстори след оглед могат да ви кажат.
Премерете си хубаво квадратурата на стаята от 5х6м до 4х4,5м разликата е двойна.
Отбележете си къде и колко контакти и ключове ще ви трябват (къде ще са двойни, тройни контакти, обикновени ключове или димери, къде и колко осветителни тела искате да имате).
Изяснете си възможно най-много детайли и процеси, за да 1. Не ви лъжат със сметките и квадратурите и 2. За по-бърз и лесен процес за вас и за майсторите.

Цена на кв.м. на труд не може да се каже, зависи от района, зависи и от майсторите (има едни братя дето взимат уж по-евтино, но накрая ви излиза тройно в най-добрия случай, в лошия ще трябва да хвърлите всичко и да правите ремонт на ремонта с нови по-скъпи майстори).
Един човек едва ли ще има уменията да направи всичко (мазане, шпакловане, шкурене, боядисване, електро, редене на ламинат), не че е невъзможно, но опита ми показва, че когато някой е добър в нещо, то се е фокусирал върху него, примерно, ако прави добре ел.инсталация, то няма да тръгне да лепи плочки или да реди ламинат.
Съберете си оферти - 2-3-4-5, колкото искате и ще разберете средната цена.
Питайте познати и приятели, на днешно време всеки втори ремонтира, не е толкова трудно да се намери препоръчан човек.

# 4
Гипсокартона и ламината не издържат на влага. Казвам го като информация само, при вас може да няма.

# 5
  • София
За къща с гредоред ли става въпрос?

# 6
Ох, не е гредоред. Таванът е камъш, стените са керпич. Подът е почти дунавски вълни - има цимент върху пръст е всичко това на повдигнато ниво, не на нивото на земята. Досега бяха едни талашитени плоскости, върху тях килим, никога не е имало влага. Искам евтин ремонт, в предвид че е вила и ходим няколко пъти годишно.за по една- две нощувки. Гипсокартон просто не харесам. Ако изцяло зависи от мен бих търсила майстор за тавана. Стените искат освежаване, но боята е от 50-60 г и май сегашните няма да я покрият. А и няма Ел инсталация- само лампа и един неработещ контакт. Това е последната стая, другите ги оправихме пак една по една. Но повечето другите стаи са пристроявани и са тухла с плочи. Майсторът, който е правил миналата година стая, като размер същата, но  само стени (пак керпич) и ел. инсталация, без под и таван, сега за тази е дал оферта 4000 за труд. Миналата година е взел 1800. Затова се чудя реално ли е под и таван да са толкова много отгоре като цена, или толкова да е по-скъп труда.

# 7
Над камъша ще е гредоред, на самите греди е закрепен камъша и на тях се държи и покрива. Ако малко парче се е оголило се замазва лесно, ако е по-голямо майсторите започват да надуват цената.
За боята, няма значение на колко години е, а каква е, блажна, вар или друга и така се разбира какво може да се нанася върху нея.
За цените няма как някой да ви каже точно за такъв ремонт, защото за апартаментите си има горе-долу някаква разценка според града, но за стари къщи е на колкото успееш да се спазариш.
Като цяло такива ремонти /освен електрическата част, за която трябва техник/ са човек да си ги прави сам и ако имате време да ходите обмислете и тази възможност. Има български видеа в тубата с инфо, има и фейсбук групи и не е сложно човек да се справи сам като следва съветите.

Общи условия

Активация на акаунт