Необятният космос

• 1 106
  • 26
  •   1
Отговори
Нощес е имало рядко астрономическо явление - Парад на планетите, подреждане на 6 планети в една линия! Това е Голямо планетарно подреждане - 5 или 6 планети. След него е само пълното планетарно подреждане.
Цитат
https://www.focus-news.net/novini/interesno/Na-25-yanuari-sled-3 … -yavlenie-2416768
Чудо, невиждано от 385 години, ще ни разкрие красотата си. Нашите деди са били свидетели на това рядко явление през 1640 година.

На 25 януари 2025 г. небето ще бъде сцена на изключително рядко астрономическо явление, при което шест планети - Марс, Юпитер, Уран, Нептун, Венера и Сатурн ще подредят в една линия.

Интересно е, че м.г. по същото време, на 27.01.2024г е имало Мини планетарно подреждане - 3 планети в една линия.
Цитат
Кога се случва следващото планетарно подреждане?
на следващия 27 януари 2024, ни очаква невероятно космическо зрелище: подреждането на три ярки планети в сутрешното небе. Венера, Марс и Меркурий ще се подредят в съзвездието Стрелец, предлагаща ослепителна наслада за любителите на астрономията.

https://nauka.offnews.bg/kosmos/5-planeti-se-podrezhdat-v-nebeto … 82%D0%BE%D0%BD%29.
Цитат
Видове планетарни подреждания
Според броя на участващите планети се различават следните видове планетни подреждания:

Мини планетарно подреждане - 3 планети.
Малко планетарно подреждане - 4 планети.
Голямо планетарно подреждане - 5 или 6 планети.
Голямо (пълно) планетарно подреждане - всички планети от Слънчевата система (+ понякога Плутон).
Когато две планети се срещнат на небето, това все още не е планетарно подреждане, а се нарича "съединение".

# 1
  • През девет планини в десета...
Тази вечер ще има ли такова подреждане, снощи имаше облаци и не видях нищо. Може ли повече информация в колко часа е най видимо и в коя посока да гледам

# 2
Не зная, казаха го по новините. Също, че можело да се види от места, без светлинно замърсяване.
Потърсих в нета информация, сложих няколкото линка, които ми се сториха интересни.

# 3
Чета, че на 28.02 ще се добави и Меркурий, ама дали другите ще са подредени дотогава не знам, вероятно.
Те вървят бавно та за един ден няма да се разбъркат толкова.
Аз от големия град аз виждам общо 10 звезди на небето, та съм наясно, че нищо няма да видя...

# 4
Тази вечер ще има ли такова подреждане, снощи имаше облаци и не видях нищо. Може ли повече информация в колко часа е най видимо и в коя посока да гледам

Коя планета къде се намира се разбира от звездната карта. Може да се види на компютър и даже на телефон. А, ако облаците пречат гледането се обърква......Светлинното замърсяване също пречи. Снощи Юпитер беше най-яркото небесно тяло и се намираше точно над нас.
Вече 20г. Плутон не е планета, а премина към новата класификация-планети-джуджета. И Херон е такава.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vitotechnology … arWalk2Free&hl=bg

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 01:42 от vl

# 5
Цитат
Снощи Юпитер беше най-яркото небесно тяло и се намираше точно над нас.
Никога не съм виждала планета с просто око. Различават ли се от звездите?

Това лято, за пръв път извадих късмета да видя 3 подранили Персеиди, в самото начало. Но бях на гости в планината, наоколо нямаше светлинно замърсяване. Чакахме ги с дъщеря ми повече от час след 12 през нощта, но нямаше. И точно преди да реша да се прибирам, неочаквано една прелетя. Имах чувството, че е малко над върха на съседния бор, огромна и ярка. Беше много различна от други метеорити, които съм виждала. Това ме обнадежди и висях още един куп време, но видях само още 2. Те, обаче, бяха някак далеко, малки и не толкова ярки, както първата. бяха си обикновени метеорити. Жалко, че пикът им беше през деня. Все поглеждах небето с надеждата да се види някоя много ярка и на светло.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 02:12 от Diorela

# 6
Видяла си метеори Simple Smile Ако беше видяла метеорити, най-вероятно щеше да си мъртва, и нямаше да можеш да го разкажеш )))

# 7
Ха ха, не се бях интересувала, не знаех разликата. Благодаря!

Астрономията не ми е сила, но се надявам хора, на които е, да споделят тук и други интересни неща, свързани с необятния космос.

# 8
Аз чакам пълно лунно затъмнение на 14 март, ама в България няма да се вижда. Иначе все се каня да отида някъде извън града да снимам метеори, ама всеа не стигам до там...

# 9
Не става просто извън града, а трябва да е някъде където си е тъмно. Някъде в Рила /Белмекен/ или Родопите. Аз ходих с един приятел миналата година през август някъде по поляните между Бистрица и Железница да гледаме Персеидите и за 2-3 часа видях само няколко. Просто София много пречи.

# 10
То аз така го пиша, имам предвид да спим някъде в планината, откъдето да търся по-тъмно място (по-далече от хотела или хижата).

# 11
Ако искате наистина светлинно шоу , препоръчвам нощен полет в изток запад на 12ти срещу 13 ти Август. И по темата на 25ти Февруари догодина се подреждат 7 планети .

# 12
Цитат
Снощи Юпитер беше най-яркото небесно тяло и се намираше точно над нас.
Никога не съм виждала планета с просто око. Различават ли се от звездите?

Да, обикновено са по-ярки, но и това е относително. Зависи колко близо до Земята са. Но няма как да бъдат близо колкото Луната. Най-често виждаме Венера, но пак ще повторя, че звездните карти най-добре ни информират коя планета къде се намира на хоризонта в дадения момент.
Похвално е, че древните звездобройци са ги забелязали без никакви оптични прибори и още тогава са ги нарекли планети, тоест блуждаещи тела. Всяка планета може да бъде видяна в различни краища на хоризонта, докато със звездите не е така. Тогава е била в сила геоцентричната система на Клавдий Птоломей, според която Земята се е считала за център на Вселената.
Обаче Уран е открита от Уйлям Хершъл преди около 200г., Нептун и Плутон са открити през 20-ти век.
С помощта на малък телескоп на упражнения по астрономия сме виждали Галилеевите спътници на Юпитер.

# 13
Разликата между звезди и планети е в това, че светлината от звездите  е мигаща  , а на планетите е постоянна. Събитието е интересно и от астрологична гледна точка. Като цяло тази година се очертава да бъде много интересна откъм планетарни транзити и аспекти.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 23:58 от •MERA•

# 14
Да разбирам ли, че планетите се виждат като по-ярки немигащи звезди?

И аз искам да гледам Персеидите някъде в планина, на тъмно, но когато е техния пик. Предполагам, че е невероятна гледка. Дано тази година пикът да е през нощта.

Предлагам, който разбере за някакво звездно събитие, да подсеща предварително.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 01:38 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт