Мирис на газ от съседски апартамент

• 1 267
  • 16
  •   1
Отговори
Случвало ли се е на някой да усеща миризма на газ в жилищна сграда и как се процедира в такива ситуации? Какви са правата ни за контакт с институции, къде можем да потърсим съдействие - полиция, пожарна?
Аз съм объркана.
От известно време редовно установявам наличие на силна миризма на газ (или на ароматният агент, кокто слагат в газовите бутилки, не знам как се води конкретно), от съседен апртамент. Имаме възвратен клапан в отдушника, но вкъщи незнайно как мирише изключително силно в банята, трябва да работи постоянно вентилацията, защото се омирисва цялото жилище. Говорено е с въпросните хора, но те категорично отказват да проумеят същността на проблема. Не знам институция може ли да се намеси в такъв случай да направи проверка? Има ли институция в държавата, която контролира ползвателите на газови инсталации в домакинствата и подлежи ли това на някаква регулация? Полиция, пожарна може би? Община?

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 23:14 от emkaemka1

# 1
Наистина май е по-добре да се обърнете към институциите. Това с газта не е шега работа, може да стане някоя беля. По-добре е да се провери дали всичко е изрядно, просто не е нормално толкова силно да се усеща миризмата на газ от съседния апартамент.

# 2
Да нямат газов бойлер и да са го вързали към отдушника?

# 3
Да нямат газов бойлер и да са го вързали към отдушника?

Уви няма как да разбера - със сигурност няма да кажат, но не е изключено и това да е. Аз такова нещо не съм ползвала никога през живота си и нямам идея какво му е устройството. Но миризмата е нетърпима, малката я боли глава, утре сутрин ще звъня на 112 да дадат някаква информация. Явно ще трябва така да се процедира, колкото и да ми е неприятно, но е изключително опасно.

# 4
Поставете въпроса и пред етажната собственост, не изключено и други съседи да имат подобни оплаквания. Сигурно ли е, че е точно от тези хора. Консултирайте се с пожарна и тн.

# 5
Ами да, информирайте домоуправителя. Газта е много вредна и за дишането!

# 6
Пуснете сигнал на 112, те вече ще преценят какво трябва да се направи

# 7
Поставете въпроса и пред етажната собственост, не изключено и други съседи да имат подобни оплаквания. Сигурно ли е, че е точно от тези хора. Консултирайте се с пожарна и тн.

Говорено е със съседите. Нашият блок по принцип не е газифициран. Готвещите на пропан-бутан са само живущите във въпросния апартамент. Никой друг не готви на газ във входа. Преди години е имало случай на пожар от същия апартамент, който е обхванал и входа и е било страхотия, като по чудо жертви не е имало. Трудна е комуникацията с тези хора, изкарват се невинни по всички параграфи, вече и аз не знам къде да се обръщам, защото не търся сензация, а конструктивно решение.

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 12:30 от emkaemka1

# 8

Говорено е със съседите. Нашият блок по принцип не е газифициран. Готвещите на пропан-бутан са само живущите във въпросния апартамент. Никой друг не готви на газ във входа. Преди години е имало случай на пожар от същия апартамент, който е обхванал и входа и е било страхотия, като по чудо жертви не е имало. Трудна е комуникацията с тези хора, изкарват се невинни по всички параграфи, вече и аз не знам къде да се обръщам, защото не търся сензация, а конструктивно решение.

Ако всичко е изрядно, няма да е от готвенето на газ само. Родителите ми готвят на газ, но никога не е миришело в тях. Също и при баба ми, като там бутилката беше дори в кухнята и (което е безобразие, но това е друга тема). Има някъде някакъв проблем, това не е от едното готвене само.

# 9
Щом има миризма, значи има и газ. Колко е концентрацията, не е ясно.
Каква етажна собственост, какъв домоуправител, какви разговори! Нали една искра и сте пламнали. Към кого си се обърнала и са ти отказали?
Обаждай се на 112 , пожарна, полиция. Това не търпи отлагане. Да минават и да проверяват.

Казваш, че пускаш вентилатора, а ако там има газ и от вентилатора излезе искрица?!

# 10
Да кажа и аз - щом вече е имало и случай на пожар при същите хора, значи въпросът е изключително сериозен. Обаждайте се на институциите, да дойдат и да си свършат работата. Въобще не се и колебайте.

# 11
Няколко места - за какъв газ става въпрос? Газифицирана ли е сградата или става дума за пропан-бутан? На кой етаж сте? Ще кажа после защо питам. Иначе инсталацията на газифицирани жилища регулаторно подлежи на ежегоден технически преглед. В кой град се намира? Ако е газифицирана - на телефона за спешни случай на дружеството, отговарящо за това (За София - Овергаз), ако става въпрос за самостоятелна инсталация - консултирайте се с домоуправител по спешност. Не е шега работа и миризма не трябва да има.

П.С. Сега виждам, че не е газифицирана. За пропан бутан също трябва да се проверява веднъж годишно. Какво е развитието от 112? Добре сте сигнализирани, домоуправител е трябвало да се намеси навреме. Можете да сигнализирате и Главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор", те трябва да проверят случая.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 15:16 от Ambrosia

# 12
Ако не ви затруднява да пишете,  имате ли развитие по случая?

# 13
На ваше място вече да съм отишла лично до пожарната да говоря с някое компетентно лице там.

# 14
Тя изчезна. А “ не знам вече на кого да се оплача” означава нищо не съм направила, но да споделя за ваша информация. После, като се подпалят, ще ги показват по телевизията и всички ще цъкат и ще се вайкат как държавата не им помага. А тя дали знае!?

Общи условия

Активация на акаунт