На море в Турция - тема 86

• 60 200
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Че в Кушадасъ поне 8-10 прилични хотела с плавен преход и пясък, а не баластра мога да изброя. Във фейса един уважаван от мен човек ми се смееше, като му казах, че всички хотели на Лонг Бийч плаж в Кушадасъ са по-добри от плажа на Камелиите. За плажа говоря.

# 271
Здравейте. Някой може ли да даде по подробен и скорошен отзив за Asteria Family Resort Belek (Ex. Aquaworld Belek)? От тази година ли е под ново управление? Как е плажа много ме интересува?
Миналата година бяхме там в края на септември и бяхме разочаровани от хигиената в хотела. Стаите бяха доста занемарени, овехтяли и неподдържани. Мини барът не се зареждаше, храната беше посредствена, анимацията също. Територията на хотела е разкошна - много зеленина, катерички, костенурки, басейни. Плажът е пясъчен, но ние улучихме много вълни и не мога да преценя колко бързо става дълбоко. Това беше първото ни ходене в Турция и не се впечатлихме, нито усетихме така хваленият турски all inclusive, но пък може би това беше и заради цената на хотела.

# 272
Да, този хотел го гледам да бюджетен

# 273
  • Burgas, Bulgaria
Имам нужда от съвет - Royal alhambra palace Сиде .
За съжаление се променят плановете и ще пътуваме края на октомври.
Препоръчват ми този хотел

# 274
  • Варна
При пътуванията ни към Кушадасъ или Мармарис минаваме през Айвалък. Не съм видяла такива хотели като тези, в които отсядаме. Там са малки хотелчета. Не, че е лошо, но е различно. Аз бих препоръчала Кушадасъ.

Курортната част на Айвалък е Sarımsaklı Plajı който е доста встрани от главния път и на 15 тина км. от града и няма как да го видите . Самия плаж е около 8 км. много широк с хубав пясък и хубаво море и десетки класни хотели. Така е и в Кушадасъ , най - хубав е Long Beach или още плаж Davutlar по името на близкото село и пак на 15 тина км. от града и пак плаж около 8 км. много широк с хубав пясък и хубаво море . Съвсем подобно е и с Алания - там в самия град плажа е с доста компромиси , въпреки че пак става , но в тези 130 км. до Анталия освен най известните курорти като Сиде , Лара , Белек има още десетина хубави плажа с хубави хотели - там са нашумелите напоследък Лонисери ,  Селектум , Суено , Серра Палас и още десетки.

# 275
  • В.Търново
Понеже ни е за първи път колко е удачно да обменим лева в турски лири, за да имаме за сувенири, нещо сладко да си купим, да изпием по кафе. Знам, че в големите магазини, молове и заведения минава плащане с карта, но не знам с колко пари да разполагаме в джоба? Екскурзиите и таксите за музеите могат ли с карта да се платят или и за там трябва с пари?

# 276
  • Берлин
Почти навсякъде става с карта. Аз бих сменила 100 евро за дреболии. Турската лира не е на особена почит по курортите /всъщност никъде вече, но това е друга тема/.

# 277
Револют работи като пушка Simple Smile
Плащам в турски лири по добър курс от Револют Simple Smile
Т.е. от телефона... физическа карта не се наложи да ползвам. Кредитна виза или мастер - също Simple Smile

Това не важи извън курортните места... там в брой в евро много се радват, на по-дивите места си вземат лирите с усмивка...
Но са много обемни Sad

# 278
  • София
Аз вече не нося лири, дребни евра си събирам от другите пътувания и карта за пазаруването.
Ако много се наложи, евро може да се смени абсолютно навсякъде, имаш ли евра/долари - нямаш проблем. С револют и на банкомати е ОК, та съвсем не са ми трябвали лири от тук.

# 279
Има места, дето освен турски друго не знаят и си търсят банкнотите, ама там никой от туристите не ходи Simple Smile
То няма и да му хареса много де...

# 280
  • София
Аз пък винаги нося със себе си турски лири. И абсолютно навсякъде плащам с лири. Не ми се е случвало досега да ми откажат където и да е било в Турция / а пък съм обикалял много, много/ лирите.
Дори се наложи в революта да си открия сметка в лири, защото на две места като поисках да платя с карта ми взеха такса за това, че техните пос терминали са настроени за плащане само в турски лири. И то говоря за суми от по над 1000 евро, не за някаква мижава покупка за 20-30 евра. За 1000 евро платих още десетина евро отгоре, тоест от евровата ми сметка в Револют изтеглиха 1010 евро. Говоря за обекти, в които пребивават повече чужденци, отколкото местни. Дори в хотел ми взеха повече, защото плащанията им минавали само в лири...
Докато на Капалъ чарши в почти всички дюкяни може да си избереш в каква валута да платиш с карта- евро, долар, лира.
Няма ли вече пътували за Анталия или още не са почнали чартърите на агенциите?
Чакаме отзиви с нетърпение.
Ние вторник летим за Ethno hotel Белек / тъй като лятото ще почиваме не в Турция, не можем да си позволим да пропуснем и тази година, макар и по-рано в началото на сезона любимото ни Средиземноморие Simple Smile /, така че ще мога да Ви дам актуална информация за всичко, което Ви интересува!

# 281
  • Варна
Нямам случай в $ или евро да плащам  по малко отколкото в местна валута без значение в Турция , Азия или Америка. Винаги те минават по трънския курс или ти закръглят нагоре естествено. А турците последните месеци като големи хитреци въведоха и 3 тарифи за плащане - картово , $ или евро и турска лира . Най -  изгодно е в лири , но то донякъде е разбираемо - търговец ми се оплака , че виза/мастеркард им вземал голям % такси - много повече от оня 1 % за който разказа Роже. Да не говорим и за масовото въвеждане последните години нА  2 тарифи - за  турски граждани и за чужденци и то най възмутително е , че почна от държавата - от държавните музеи . Sad

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 10:29 от peterky2002

# 282
На мен ще ми е много интересно как ще се развива туризма по Анталия и Егейска Турция този и следващите сезони. Аз бях вече в Хургада и за парите си получих почти същото качество на услугата, което миналата година получих в Корнелия Диаманд за 1000 лв повече на човек. Така че аз специално на този етап отписвам Анталия като дестинация, защото не искам да слизам на по-ниско ниво хотели, в които съм била ( а аз съм била в среден клас хотели). Освен на есен, ако има някакви last minute оферти, които да ме изкушат и да се възползвам.

# 283
  • Пловдив
Щом големи туроператори се оплакват ,че не могат да напълнят самолетите и ще се наложи да се анулират полети е ясно на къде вървят нещата.

# 284
Аз също писах, че последното ходихме в Турция 2023. Преди това ходихме всяка година. Любима ви е Турция, но като гледам цените се ориентирахме към други дестинации. Но продължавам да следя тук дали все още се намира нещо изгодно. По рано ходехме редовно и на Одрин на пазар. Сега и това отпадна. Надявам се някой ден отново любимата дестинация да стане на нормални цени.

Общи условия

Активация на акаунт