Рим - 29 тема

• 40 996
  • 617
  •   3
Отговори
# 15
  • София
Аз да питам за Ватиканските музеи заслужава ли си аудио гайдът?
Това за тълпите за Св.Петър ме стресна, много ми се иска да влезем да разгледаме.

И ние не знаехме за юбилейната година, когато планирахме посещението...

Майка ми беше много доволна от аудиото, особено от обясненията за Сикстинската капела.
Чакането на площада за влизане в Св. Петър беше около 45 минути в края на февруари 2024 г. Не беше проблем, защото така имахем време да разгледаме в детайл самия площад.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 14:14 от arh_b

# 16
Вратата с греховете:smiley: е най-дясната, когато застанете с лице към базиликата. Няма  да я объркате, всички от там ще минават.
Ние сме ходили самостоятелно в Кастел Гандолфо. С влак от Термини, билети си купихме предварително, но може и на място. Първо Апостолическия дворец и после градините. Имайте предвид, че са доста големи. Ние си взехме тур с електрическо автобусче и гайд, много ми харесаха градините.

# 17
Вратата с греховете:smiley: е най-дясната, когато застанете с лице към базиликата. Няма  да я объркате, всички от там ще минават.
Ние сме ходили самостоятелно в Кастел Гандолфо. С влак от Термини, билети си купихме предварително, но може и на място. Първо Апостолическия дворец и после градините. Имайте предвид, че са доста големи. Ние си взехме тур с електрическо автобусче и гайд, много ми харесаха градините.

Колко време да планирам (горе-долу) за Гандолфо? С транспорта?  От къде се взима този тур с електрическо бусче, не го намирам. Ако е удобно, може ли линк?

А някой правил ли е този тур:
Vatican City Tour and Museums - Open Bus?

# 18
Не го намирам на сайта този тур за градините, не знам, може и на място да сме го добавили. Иначе поне половин ден си отделете.

# 19
...
Заслужава си отвсякъде! В някои отношения е дори за предпочитане пред истински гид, защото обикаляш със свое темпо.

# 20
...
Заслужава си отвсякъде! В някои отношения е дори за предпочитане пред истински гид, защото обикаляш със свое темпо.

Напълно подкрепям!

Чета ви, защото и аз си мисля тази година пак за Рим, макар да знам, че е юбилейна и хората ще са прекалено много.

# 21
Само около Ватикана са прекалено много.
 Дори си говорихме с една продавачка , с която вече се познаваме  Grinning  че миналата година по същото време е имало повече туристи. Очаквали са много повече .
 Хотелите също бяха вдигнали много цените , сега ги понамалиха малко.

# 22
Здравейте, извинявам се, че нахлувам  така, но запазих билети за началото за февруари за Рим, летище Фиумичино, но полетът ни за връщане е мвого ранен 07: 45 какъв транспорт ще е удобен да използваме за да не изпуснем  полета си. Благодаря предварително

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 15:55 от elizabet9119

# 23
Здравейте ,

Импулсивно днес намерих билети за Рим и хотел за март месец посредата.

Имам въпроси, че при тази бърза организация се притесних за някой билети:
-Относно Ватиканските музей правилно ли съм избрала градини плюс музей , тозибъип билет ли се избира за обиколка на музеите
-за Колизеума плюс подземията нямаше билети онлайн сега, дали биха заредили за март ?
Кога да дебна за билети за Колизеума?
Има ли други сайтове от където можем да си вземем Билети за Колизеума?
На място дали ще можем да се вредим за влизане в Колизеума?

И още една чуденка имам има ли дни ,който са по подходящи за посещение на един или друг обект?

# 24
Билети за подземия+Колизеум и атик+Колизеум пускат точно 30 дена преди датата. Установих, че всички билети за деня за подземията+Колизеума се пускат /все още не мога да си обясня защо/ в 9.45 бг време. За атик+Колизеум се пускат на порции на час, т.е. билет за 10.15 часа се пуска на сайта в 10.15 часа /или 11.15 бг време/, 30 дена по-рано. За арена+Колизеум се пускат една седмица по-рано, отново по часове. Голямо дебнене пада. Билети могат да се купят и от много други места, но са доста по-скъпи /обикновено с включени обиколки, гидове и т.н./ и нямат опция за намаление за деца и младежи. Обикновените билети за Колизеума общо-взето са налични и не е проблем да се купят няколко дена предварително. На място също могат да се купят, но се чака на опашка.

# 25
Много ти благодаря, това ми беше интересно за да знаем как да се организираме.

Ако се уцели стачка докато сме в Рим, по какъв начин оказва влияние за посещението на забележителностите?

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 21:58 от мама на две слънца :)

# 26
Здравейте,планирам пътуване до Рим, ще го посетим за първи път.  Днес при проверка в официалния сайта на Ватикана, за билети за музеите , виждам че за почти сутрешни часове няма , предвид че има почти три месеца до пътуването ни, възможно ли е да се появят допълнително слотове със свободни часове? Имам и още един въпрос,възможно ли е при влизането във Ватикана китен музеи първо да разгледаме Сикстинската капела и после да се върнем да разгледаме и останалата част?

# 27
Ватиканските музеи добавят билети на случаен принцип през цялото време. Просто трябва да се проверява редовно. А за самото посещение - разглежда се в една посока и Сикстинската капела е в края на пътя. Тя на практика е последния "музеен обект", кулминацията на обиколката... Не съм сигурна дали, ако сте влезли там ще ви пуснат да се върнете обратно - никой не го прави, а освен това там /за разлика от останалите зали/ има служители, които са "регулировчици на движението" и насочват потока от хора...

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 10:38 от Queen L

# 28
На последната част от въпроса моят отговор е не. Има пряк път за Сикстинската капела, но ще пропуснете всичко останало. При първото ни посещение бяхме пропуснали част от музея Киарамонти и осъзнахме, че не можем да се върнем да го разгледаме. И когато се озовахме в залата на гръцкия кръст при саркофазите на дъщерята на Константин и майка му Елена видяхме срещу нас този коридор със статуи, който пропуснахме. Обаче пряк достъп до него няма. Мъжът ми отиде до един уредник  и се опита да попита  как да стигнем до там като сочеше и ръкомахаше за по-убедително. Човекът без много, много да слуша просто откачи дебелото, червено, ограничително въже и ни пусна да се върнем. Така на бърз ход разгледахме  за втори път част от музеите, докато стигнем до заветния коридор със статуи. Така че моят съвет е да следвате посоката на движение в музея, защото може и да нямате нашия късмет. Аз лично, ако реша отново да посетя музеите бих избрала часове след 12,00 часа. Обикновено преди обяд има големи групи с екскурзоводи. Но това са наблюдения с давност десет години.

# 29
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт