Рим - 29 тема

• 42 073
  • 639
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, и аз бих искала да ви споделя впечателнията от първата ни разходка в Рим - благодарение на групата си направихме чудесна програма и си прекарахме невероятно. 2 пълни дни, на отиване с Wizz Air до Фюмичино, на връщане с Ryan Air от Чиампино, 1 нощувка, пролетно време, много крачки и хубави емоции. Скрит текст, понеже се разписах Satisfied
Скрит текст:
Със сигурност ще се върнем отново с децата.
Ден 1: Разходка из историческия център
Пристигнахме в понеделник сутринта (3-ти) на летище Фиумичино. Взехме влака до гара Термини и в 8:00 вече закусвахме в Mercato Centrale.
Започнахме обиколката с Колизеума (само отвън), Circus Maximus, Капитолийския хълм и Piazza del Campidoglio, който за съжаление беше в ремонт. Оттук се разкриват страхотни гледки към Форум Романум – добра алтернатива, ако нямате време за посещение отвътре (ние го оставихме за следващия път).

Следваща спирка – монументът на Виктор Емануил II, откъдето отново има чудесни панорами.

После продължихме към Пантеона, където влязохме за около 5 минути. Опашките не бяха дълги – има две, едната за предварително закупени онлайн билети, другата за касата. Решихме на място и взехме билети от касата.
На Piazza Navona беше неочаквано спокойно. Докато се наслаждавахме на атмосферата (един уличен музикант свиреше на цимбал), избрахме място за обяд – Da Tonino – Trattoria Bassetti. Малка тратория с вкусна храна и разумни цени – равиоли, карбонара и две малки бири ни струваха около 30 евро.
След обяда се разходихме из малките улички към Фонтан ди Треви – тълпите там бяха големи, но хубава снимка може да се направи и без да слизате до самия фонтан. Оттам продължихме към Испанските стълби и Piazza di Spagna, където взехме метрото до Ottaviano (Ватикана).
Настаняване – Borgo Pio Suites 91
Хотелът много ни хареса – реставрирана сграда с внимание към детайла, запазила старинния си дух. Разположен на пешеходна улица до страничен вход на Ватикана, с много заведения и кафенета наоколо. Стаята беше удобна, чиста, с хладилник, кафемашина и кана за вода.
Вечерта се разходихме из квартала, насладихме се на залеза от Моста на Ангелите, минахме през Площад Свети Петър и вечеряхме в заведение на "нашата улица".

Първият ден приключи с 31 000 крачки!
Бяхме запазили билети за Ватиканските музеи за 12:00 от официалния сайт, с допълнителен гид – страхотен избор, защото човекът беше забавен и не ни доскуча.
Сутринта си оставихме свободна – наспахме се, закусихме и се разходихме из Via Ottaviano. На билетите пишеше да сме в музеите в 11:30, но не ни пуснаха по-рано. Опашките бяха поносими, а гидът ни увери, че "днес е приказка" в сравнение с други дни. Разгледахме музеите до 14:00.

След обяд в пицария на Via Ottaviano се отправихме към Базиликата Свети Петър. Опашката за проверка минахме за 25 минути. Първо се качихме на купола (500+ стълби, но гледките си заслужават!), след което разгледахме базиликата отвътре.

Важно: Ако искате да се качите на купола, не влизайте директно в базиликата. След проверката за сигурност тръгнете вдясно. Доброволците, които упътват поклонниците, не винаги са добре информирани и могат да ви объркат.
Следобед взехме метрото до Piazza del Popolo и продължихме разходката из вечерен Рим. С почивки и вечеря близо до Фонтан ди Треви стигнахме до гара Термини. Полетът ни беше в 6:30 сутринта от Чиампино, затова предпочетохме да вземем късен автобус до летището, вместо да резервираме хотел за няколко часа.
Още 31 000 крачки – краката ме болят, но емоциите надделяват!
✅ Чешми с питейна вода – навсякъде има, много удобно.
✅ Храна – избягвайте туристическите места, особено до големите забележителности. Последната ни вечеря до Фонтан ди Треви беше неоправдано скъпа.
✅ Планиране – имахме предварителна програма, но често импровизирахме според умората и настроението.
✅ Градски транспорт – основно вървяхме пеша. Ползвахме метрото за дълги разстояния. Билети се купуват от касите, автоматите или се чекирате с карта на турникетите.
Рим е невероятен, а ние вече нямаме търпение да се върнем! ❤️

# 151
  • София
Не можеше да се мине към площада. Навсякъде беше заградено, специално заобиколихме, за да проверим. И персоналът също препращаше към опашката.

# 152
лято! - Ентусиаст

# 1436 март 2025, 22:18 ч.
лято!
Жена
София
Благодаря за разказа, с плюсовете и минусите!
Един може би глупав въпрос, къде се редят тези опашки за влизане на площада Св.Петър? Аз си мислех, че са на самия площад към катедралата, но явно са някъде преди това?

Опашката е за влизане в катедралата.Заставаш с лице срещу катедралата извън площада и вдясно,зад колоните.
Минава се през скенер.Няколко пъти съм ходил в катедралата,но такава лудница като сега,никога не е било.
А имаше групи,предполагам вярващи,понесли дървени кръстове,за тях - специален вход.През площада.

# 153
  • София
Благодаря! На мен не ми пречи да почакам, но тийнът може да мрънка... Blush От колко часа сутринта се подреждат на опашка горе-долу?

# 154
Ами ние бяхме първо на хълма Джаниколо.Да видим фонтана и Капитан Петко войвода.Точно на 3 март.Имаше и българска група на паметника,цветя.Отплеснах се.Та слязохме на Ватикана около 11 часа.Както казах,лудница.Следобед май намаляха хората.

# 155
Благодаря! На мен не ми пречи да почакам, но тийнът може да мрънка... Blush От колко часа сутринта се подреждат на опашка горе-долу?
Ние минахме за около 20тина минути - в 15.40 се наредихме и към 16 бяхме в базиликата. Предполагам, че сутрин и около обяд е по-натоварено, иначе опашки има по цял ден. В понеделник минахме около площада към 19 ч. и си имаше опашки от чакащи… Юбилей е все пък 🤷♀

# 156
Здравейте,имам нужда от помощ искам да закупя билети за Ватиканските музеи от tiqets, маже ли да се разчита на сайта? И второ в билета има включено еднодневна автобусна обиколка на Рим, ако някой знае,интересува ме дали в билета ще е определена датата и часа на тази обиколка или аз мога да избирам? Благодаря предварително!

Последна редакция: нд, 09 мар 2025, 13:41 от little flower

# 157
Такаа, докато се наканя да купя билети за Ватиканските музеи и Галетия Борхезе в края на месеца и вече няма свободни дати и часове.

Някой знае ли, има ли вариант да пуснат пак (и за двете места), макар че днес пише, че няма налични за тези дати? В краен случай може да се редим за свободната неделя за Ватикана, но ми се искаше да не си губим деня по опашки...

# 158
  • Варна
Дами, да питам. Току-що купих 3 билета за Пантеона, обаче и на трите излезе моето име. Това дали е проблем? За Ватикана и Колизеума имаше възможност да попълня няколко имена, тука едно. Писах през сайта, ама ме човърка и се съмнявам да ми отговорят чак толкова бързо Simple Smile

# 159
  • Sofia
Здравейте, бихте ли ми препоръчали откъде да закупя билети за Ватикана, за Колизеума закупихме за 4 2 възрастни и две деца под 18 за около 2 часа с аудиогид на телефона/ понеже синът ми  на 10 / и ние с баща му и сестра му/. Пътуваме в събота 22.03 а аз нямам изграден план все още🥺второ посещение е за нас двамата без деца.. да видим как ще е сега.
    билетите за Колизеума ги взех от getyour guide, но имам някой резерви, не че не е ок сайта и предложенията а защото имахме технически проблеми и неделя в 10 вечерта говорихме със съпорт в Карибите ...

# 160
  • Златна Добруджа
Здравейте, бихте ли ми препоръчали откъде да закупя билети за Ватикана, за Колизеума закупихме за 4 2 възрастни и две деца под 18 за около 2 часа с аудиогид на телефона/ понеже синът ми  на 10 / и ние с баща му и сестра му/. Пътуваме в събота 22.03 а аз нямам изграден план все още🥺второ посещение е за нас двамата без деца.. да видим как ще е сега.
    билетите за Колизеума ги взех от getyour guide, но имам някой резерви, не че не е ок сайта и предложенията а защото имахме технически проблеми и неделя в 10 вечерта говорихме със съпорт в Карибите ...

Добро утро. Аз купих от тук: Официалният сайт

# 161
И аз купих от официланият сайт. Ние заминаваме на 21.03.

# 162
В официлния сайт, показан по-горе е най-евтино.

# 163
Включвам се само да ви поздравя с една песен на Акиле Лауро, който, за мой срам, открих съвсем наскоро:

https://www.youtube.com/watch?v=qU-KFzHN1wM&list=RDTWeSGxtDjpA&index=2

# 164
  • There I was on a July morning
Здравейте, група! Имам питане за закупуване на онлайн билети за Ватикана.
За края на април, началото на май няма свободни такива от 20 Е в официалния сайт, но все още се намират от 40 Е с гид. Единият вариант ми е да взема от тях, но не знам с какво темпо ще води обиколката и дали ще успеем да разгледаме добре? Вторият вариант е да търся от други сайтове билети без гид, но кои от тях са надеждни?
Всякаква информация ще ми е от полза, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт