Рим - 29 тема

• 41 874
  • 636
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря на Реджина.
А иначе ми е четвърто посещение.
Сега вече заслужава ли си Остия?

# 136
Дано не сте го приели за упрек. Определено и до там си заслужава да се отиде, особено при четвърто посещение.

# 137
Извинявам се,че реагирах така.

# 138
Здравейте, интересува ме достъпът до Фонтан ди Треви свободен ли е или въведоха такса? Направо на място ли се отива или трябва предварително да се закупи билет?

# 139
agne достъпът е отворен по всяко време. Няма такси. То си е просто на един площад.

# 140
Здравейте, завърнахме се и ние от Рим, 3 пълни дни. Полет до Фиумичио, настаняване до Операта, близо до Термини, но по встрани, район с много ресторанти, кафета,добро местоположение, нямаше клошари или други субекти. За трансфер избах Ситбус, спирката ми се стори по централна, на връщане хванахме първия автобус в 4:15, за да ни е по спокойно,разписанието се спазва,дори тръгна 1 минута по рано.
За Колизеума- безумна опашка, малко по нагоре входа на Форума, за 5 минути взехме билети.
Безплатната неделя Ватикански музеи, бяхме на опашката към 8:15, като отвориха в 9 веднага тръгна, за час, час и 15 минути влязохме.
Като цяло се бях настроила за опознавателна обиколка, но реално видяхме доста неща.
Прекрасно изкарване на всички на които предстои.

# 141
Здравейте, интересува ме достъпът до Фонтан ди Треви свободен ли е или въведоха такса? Направо на място ли се отива или трябва предварително да се закупи билет?
Свободен достъп е, но ако искате да се приближите максимално близо до него и да се снимате на долното ниво - чака се на опашка, уж допускат до 400 души, но според мен са по-малко.
Или тук, или в youtube прочетох един трик - влизате в United colors of Benetton - магазинът срещу фонтана, и се качвате на втория му етаж - разкрива се супер гледка.
Ние ходихме за ден и половина в началото на миналата седмица и пеша за 1 ден видяхме Св.Петър, площада на Народа, градините на Боргезе, площад Навона, Пантеона, Испанските стълби, Ди треви, Монумента на Виктор Емануил, Колизеума и Форума (отвън), че даже и 2-3 обелиска - стабилна разходка, но имаше време.
Препоръчвам Сан Джовани ин Латерано базиликата - тя е официалната катедрала на Рим, но е леко отдалечена и често се пропуска от туристите.

# 142
  • София
Влизам да ви разкажа за нашето кратко пътуване до Рим. Слагам в скрит текст, че има и снимки.

Скрит текст:
Събота сутринта пътувахме с влак от Неапол до Рим. Билети си бяхме купили предварително и май се водихме премиум или нещо подобно. Минаха да ни оставят тези неща за ядене и пиене.

Точно в 12.00 ч. пристигнахме. За втори път сме в Рим и сега и преди 11 г. се настанихме в района на гарата и не сме имали никакви притеснения. В интерес на истината в района на гарата в Милано ми е било по-притеснено. Grinning
Бяхме в хотел Оrbis - 280 евро - за 2 възрастни и две деца за 2 нощувки. Оказа се, че можем да се възползваме и от безплатна закуска в съседен хотел. Успяхме да се настаним още в 12.00 и нещо и потеглихме. Първо бяхме в Хард рок кафе и оттам пеша към Ди Треви. Събота беше дъждовно и имаше с една идея по-малко хора. Бих казала, че що-годе опашката, за да слезеш долу върви бързо. Хвърлихме по една монетка и се насочихме към магазнчетата за сувенири. Също така си взех сладолед в лимон.

Прибрахме се да си оставим торбите и се насочихме с метро към Ватикана. Може би тук е моментът да кажа, че метрото меко казано се пукаше по шевовете. Да не говорим, че няма абсолютно никаква човечност и съпричастност от страна на пътуващите. Един не видях да стане, за да седне възрастен човек или малко дете. А пък така мъже да бързат и да се блъскат, за да седнат - изобщо не бях виждала.
Опашката за влизане на площада беше километрична, решихме въобще и да не се редим, но все пак при първото ми посещение в Рим съм била и на площада и в църквата, така че не ми беше толкова важно.

После се насочихме към Музеите. Предният път не бях влизала, бях само с дъщеря ми - на 8 г. Не знам кой ми писа, че  не е добра идея да вземам и малкото дете на близо 4 г., но много му благодаря и се радвам, че му послушах съвета.
Аз не съм чела досега негативни коментари за музеиите, но аз лично имам доста забележки. Всъщност към организационната част, за да сме по-точни. Нашите билети бяха за 17.30 ч. Успяхме да влезем навреме само и единствено, защото дойдохме с 40 минути по-рано, иначе хич не се надявайте... Както казах валеше и докато чакахме на опашката разпоредителите ни казаха да си изкараме личните карти и паспортите - ок такива са им изискванията само че при проверката изобщо не не ги поискаха, е за какво беше нужно това, да се намокрят хубаво ли...  Вътре се чувствах като част от стадо. Непрекъснато ти казват, че не може да стоиш някъде, все те побутват да се преместиш, а бе направо ми се развали удоволствието... Също така имаше зали, които бяха изключително слабо осветени и не се виждаше почти нищо. При преминаване през определени зали ставаше голямо задръстване и направо не достигаше въздух. Също така във ФБ (много мразя да пиша там, но коментирам понякога) eдин екскурзовод уж спореше с мен, че Сикстинската капела затваряла в 18.00 ч, а ние със сигурност минахме оттам след 18.00 ч. Не знам дали той не знае къде се намира или пък хванахме някакво изключение, но фактите са си факти
След Музеите отидохме да видим Колизеумът през нощта. После вечеряхме в района на гарата.

На следващия ден си хванахме метрото до Колизеума. За щастие вече времето беше много хубаво. Входът беше безплатен, но не сме се редили.

После си хванахме пак метрото до Spagna и започнахме с пешеходна разходка. Испански стълби, пак Ди Треви - този път опашката беше доста по-голяма, Пантеона отвън и площад Навона.

Прибрахме се за малко до хотела и се насочихме към Incantum - ресторантът, посветен на Хари Потър. Пътувахме около 40 минути с автобус 66 от гарата до там. Големи красоти видяхме по пътя. От ресторанта очаквах много повече, обаче.

После починахме малко в хотела  и се разделихме като аз се насочих в посока площад Венеция, но се оказа, че е в ремонт и почти нищо не се виждаше.

И така приключих вечерта:

А в понеделник сутринта тръгнахме рано към летището.

Със сигурност, макар и след второ посещение има още доста неща, които не съм видяла. Рим никога няма да ми бъде любимият италиански град, а повярвайте ми - обожавам Италия, но все пак зи заслужава човек да го види поне веднъж.

# 143
  • София
Благодаря за разказа, с плюсовете и минусите!
Един може би глупав въпрос, къде се редят тези опашки за влизане на площада Св.Петър? Аз си мислех, че са на самия площад към катедралата, но явно са някъде преди това?

# 144
  • София
Тази снимка имам само, ако може да е ориентир.

Той самият площад е заграден и няма как да се влезе по друг начин. Ще се ориентирате. Simple Smile

# 145
  • Русе
През есента, когато бяхме там опашката за влизане в катедралата се редеше на самия площад Св. Петър. Така изглеждаше опашката за влизане във Ватиканските музеи.

# 146
  • София
Ами за съжаление в събота изобщо не можеше да се влезе свободно до площада без опашка.

# 147
И в края на януари беше същото . Нямаше друг достъп до площада.

# 148
  • София
Дали няма значение денят от седмицата - събота и неделя да е затруднен достъпът?

# 149
Това е опашката за влизане в самата катедрала, с минаване през портата. През седмицата, особено късно следобед беше ок, уикенда, нормално, е съвсем пълно. На площада може да се влезе (изглежда заградено, но има малки "вратички" оставени за влизане), като от там нямате достъп до катедралата, заградено е.

Общи условия

Активация на акаунт