Рим - 29 тема

• 41 980
  • 639
  •   3
Отговори
# 165
Надеждни:
https://www.tiqets.com/en/rome-attractions-c71631/
https://www.getyourguide.com/bg-bg/?cmp=brand&cq_src=google_ads& … irect_optout=true

Гид не съм ползвала и не мога да кажа нищо, но сигурно има мнения в темата.

# 166
Били сме във Ватикана с гид и без. Разликата е огромна. Колкото и да си чел, няма как да съобразиш на кое точно да обърнеш внимание. Иначе темпото на гидовете е бързо, така е, но обяснявят, отговарят на въпроси.

# 167
Ние бяхме с гид (от “официалните”) и останахме доволни, темпото беше ок, обясняваше много добре и не ни доскуча. След обиколката може да останете в музеите и да разгледате и стаите които се пропускат при обиколката, като например Пинакотека. Ако ви е за пръв път, по добре с гид.

# 168
И ние сме били два пъти с гид. Веднъж от тези, които продават билети Skip the line отпред на площада . Grinning
И веднъж с  лицензиран, на български ,  който ние си наехме за нашата си групичка.
 Те може би и тези от площада са лизензирани,  щом имат право да водят групи в музеите..
 Както и да е , и от двата варианта съм доволна много.
 Принципно никак не съм фен на организирани посещения , но съм на мнение,че когато човек посещава за пръв път дадено място е много по-добре да бъде с гид, да разбере изобщо какво гледа, да си хареса какво иска да проучи след това по-обстойно, за какво да се върне да си разгледа на спокойствие... Simple Smile

# 169
  • Sofia
Здравейте, извинявам се предварително описали сте всичко много добре в темата за Рим, при мен макар че ми е за втори път летим в събота 22.03, ми е трудно да се организираме,защото сме с 2 деца на 10 и 14 този път и поради факта че предишното ходене беше със закупуване на билети на място за Ватикана и Колизеум/ 2018 година/ позабравила съм ги нещата... Мога ли да ви попитам билета за ватиканските музеи на официалния сайт е само за музеите и сикстинската капела или и за вход в Св Петър базиликата? Тогава когато бяхме с гид изгубихме групата след сикстинската капела и съответно до Св.Петър не сме стигнали. Ще бъда благодарна наистина ако имате възможност да ми пишете🙂
Здравейте, и аз бих искала да ви споделя впечателнията от първата ни разходка в Рим - благодарение на групата си направихме чудесна програма и си прекарахме невероятно. 2 пълни дни, на отиване с Wizz Air до Фюмичино, на връщане с Ryan Air от Чиампино, 1 нощувка, пролетно време, много крачки и хубави емоции. Скрит текст, понеже се разписах Satisfied
Скрит текст:
Със сигурност ще се върнем отново с децата.
Ден 1: Разходка из историческия център
Пристигнахме в понеделник сутринта (3-ти) на летище Фиумичино. Взехме влака до гара Термини и в 8:00 вече закусвахме в Mercato Centrale.
Започнахме обиколката с Колизеума (само отвън), Circus Maximus, Капитолийския хълм и Piazza del Campidoglio, който за съжаление беше в ремонт. Оттук се разкриват страхотни гледки към Форум Романум – добра алтернатива, ако нямате време за посещение отвътре (ние го оставихме за следващия път).

Следваща спирка – монументът на Виктор Емануил II, откъдето отново има чудесни панорами.

После продължихме към Пантеона, където влязохме за около 5 минути. Опашките не бяха дълги – има две, едната за предварително закупени онлайн билети, другата за касата. Решихме на място и взехме билети от касата.
На Piazza Navona беше неочаквано спокойно. Докато се наслаждавахме на атмосферата (един уличен музикант свиреше на цимбал), избрахме място за обяд – Da Tonino – Trattoria Bassetti. Малка тратория с вкусна храна и разумни цени – равиоли, карбонара и две малки бири ни струваха около 30 евро.
След обяда се разходихме из малките улички към Фонтан ди Треви – тълпите там бяха големи, но хубава снимка може да се направи и без да слизате до самия фонтан. Оттам продължихме към Испанските стълби и Piazza di Spagna, където взехме метрото до Ottaviano (Ватикана).
Настаняване – Borgo Pio Suites 91
Хотелът много ни хареса – реставрирана сграда с внимание към детайла, запазила старинния си дух. Разположен на пешеходна улица до страничен вход на Ватикана, с много заведения и кафенета наоколо. Стаята беше удобна, чиста, с хладилник, кафемашина и кана за вода.
Вечерта се разходихме из квартала, насладихме се на залеза от Моста на Ангелите, минахме през Площад Свети Петър и вечеряхме в заведение на "нашата улица".

Първият ден приключи с 31 000 крачки!
Бяхме запазили билети за Ватиканските музеи за 12:00 от официалния сайт, с допълнителен гид – страхотен избор, защото човекът беше забавен и не ни доскуча.
Сутринта си оставихме свободна – наспахме се, закусихме и се разходихме из Via Ottaviano. На билетите пишеше да сме в музеите в 11:30, но не ни пуснаха по-рано. Опашките бяха поносими, а гидът ни увери, че "днес е приказка" в сравнение с други дни. Разгледахме музеите до 14:00.

След обяд в пицария на Via Ottaviano се отправихме към Базиликата Свети Петър. Опашката за проверка минахме за 25 минути. Първо се качихме на купола (500+ стълби, но гледките си заслужават!), след което разгледахме базиликата отвътре.

Важно: Ако искате да се качите на купола, не влизайте директно в базиликата. След проверката за сигурност тръгнете вдясно. Доброволците, които упътват поклонниците, не винаги са добре информирани и могат да ви объркат.
Следобед взехме метрото до Piazza del Popolo и продължихме разходката из вечерен Рим. С почивки и вечеря близо до Фонтан ди Треви стигнахме до гара Термини. Полетът ни беше в 6:30 сутринта от Чиампино, затова предпочетохме да вземем късен автобус до летището, вместо да резервираме хотел за няколко часа.
Още 31 000 крачки – краката ме болят, но емоциите надделяват!
✅ Чешми с питейна вода – навсякъде има, много удобно.
✅ Храна – избягвайте туристическите места, особено до големите забележителности. Последната ни вечеря до Фонтан ди Треви беше неоправдано скъпа.
✅ Планиране – имахме предварителна програма, но често импровизирахме според умората и настроението.
✅ Градски транспорт – основно вървяхме пеша. Ползвахме метрото за дълги разстояния. Билети се купуват от касите, автоматите или се чекирате с карта на турникетите.
Рим е невероятен, а ние вече нямаме търпение да се върнем! ❤️

# 170
  • Русе
За Базиликата Свети Петър няма вход, тя е безплатна. Има обаче обикновено огромна опашка за нея.

# 171
Базиликата Св. Петър е безплатна. Нареждате се на опашката и влизате. Ако искате да се качите на купола се плаща на място. Входът за купола е в дясно, преди да се влезе в базиликата, има табела. Билетът за Ватиканките музеи е отделен и само за тях и Сикстинсата капела.

# 172
Здравейте, група! Имам питане за закупуване на онлайн билети за Ватикана.
За края на април, началото на май няма свободни такива от 20 Е в официалния сайт, но все още се намират от 40 Е с гид. Единият вариант ми е да взема от тях, но не знам с какво темпо ще води обиколката и дали ще успеем да разгледаме добре? Вторият вариант е да търся от други сайтове билети без гид, но кои от тях са надеждни?
Всякаква информация ще ми е от полза, благодаря!

Аз малко над Вашия пост бях писала, че не мога да купя билети за края на март - и на мен ми даваше само с гид. Аз не искам гид, защото съпругът ми е скаран с езиците и не ме устройва да ми говори само на мен, а аз да превеждам. Но, два дни по-късно, отново пуснаха билети за индивидуални обиколки - аз следях на ден по-няколко пъти и на третия ден излязоха. Ако искате индивидуално, пробвайте да търсите няколко дни подред, може пак да пуснат.

# 173
В момента сме в Рим. За утре има обявена железопътна стачка. Не знам дали това включва и метрото. Иска ни се да отидем до Тиволи. Имате ли идея колко често има автобуси от Рим, както и в обратна посока, на кои фирми и откъде тръгват? Изобщо всякаква информация в тази посока ще е полезна. Единствено утре имаме възможност да отидем.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 23:06 от agne

# 174
Има автобуси, на сайта вижте разписание https://cotralspa.it/en/
Градският транспорт ще стачкуват на 21-ви март.

# 175
18-19.03 е стачката на пътническият и товарен железопътен транспорт, а на 21.03 метро, автобуси, трамваи ще работяр само сутринта 6-8:45 и следобед 15- 18.
Ние пристигаме на 21.03 и затова четох и аз.

# 176
Автобусите тръгват от Ponte Mammolo (Metro B) до Piazza Garibaldi Ето разписанието https://cotralspa.it/en/timetables/?search=bus&date=20032025&lan … li&completed=true

Спирката за връщане е тук https://www.google.com/maps/@41.9603998,12.7954984,3a,75y,351.99 … MDSoASAFQAw%3D%3D

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 09:16 от Lady Vengeance

# 177
  • Milano
18-19.03 е стачката на пътническият и товарен железопътен транспорт, а на 21.03 метро, автобуси, трамваи ще работяр само сутринта 6-8:45 и следобед 15- 18.
Ние пристигаме на 21.03 и затова четох и аз.

Това което сте чели са часовете на ГТ в Милано.
В Рим са гарантирани до 8.30ч и между 17-20ч.

# 178
Здравейте,
Интересувам се и аз от билетите за Ватикана. Купих билети от официалния сайт по 20+5 за възрастни и 8+5 за децата. Пише Skip-the-line. Обаче гледам разни други сайтове с фрапиращи цени за по няколко пъти на тази сума. Наличните на официалния сайт бяха само за 8,30 и 9,00 часа най-късно, а на тези сайтове от 9,30 нататък. Сега, което се чудя за да влезем в 9 пак ли трябва да отидем в 7,30 за да си гарантираме, че в 9 ще успеем да влезем?

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 16:33 от gingerina

# 179
Здравейте група, искам тази година да организирам семейно пътуване до Рим, но имаме спор с половинката-дали да вземем децата…Аз искам да ги вземем, но според него малката много ще се измъчи, както и ние покрай нея. Синът ми е на 12, а дъщеря ми е на 4,6г. Пътувал ли е някой с дете на тази възраст, споделете как мина, има ли смисъл да “тормозим” както казва мъжът ми детето или не?

Общи условия

Активация на акаунт