Рим - 29 тема

• 40 968
  • 615
  •   4
Отговори
# 555
  • There I was on a July morning
Аз имам "Голяма книга за Италия" от Румяна Николова и Николай Генов https://www.ciela.com/golyama-kniga-za-italiya.html.
Наистина е голяма и съдържа над 1300 авторски снимки и описания за над 50 италиански града и много забележителности.
Има и други, но аз като търсих някои бяха изчерпани и нея избрах.

# 556
  • София
Аз имам "Голяма книга за Италия" от Румяна Николова и Николай Генов https://www.ciela.com/golyama-kniga-za-italiya.html.
Наистина е голяма и съдържа над 1300 авторски снимки и описания за над 50 италиански града и много забележителности.

А полезна ли Ви е?

# 557
А аз освен гореспоменатата книга си купих още три книги на тема Италия, които не са художествена литература. Обаче и трите нещо не са ми по вкуса. "Италия отвъд клишетата" на Хенинг Клювер дълго и бавно четох, но все пак прочетох. Другите две "Италия - вечната приказка" на Михаела Манасиева и "Непътеводител за Италия от А до Я" на Иван Кръстев нещо не ми спорят. И на двете съм стигнала до средата и така и не съм ги дочела. И аз не знам защо не посягам към тях.

# 558
# 559
  • There I was on a July morning

А полезна ли Ви е?
Книгата е полезна за хора, които харесват и обичат Италия, и обикалят самоорганизирано, защото съдържа голям обем от информация за забележителности, музеи, исторически справки и бележки за развитието на градовете и известни личности - художници, архитекти,  владетели.
Признавам, че не съм я изчела цялата, а само за определени градове от които се интересувам и/или съм посещавала. Мисля, че ще ми бъде полезна и при планиране на евентуални следващи посещения в страната за други дестинации.

В случай, че някой не проявява задълбочен интерес към Италия, а само за Рим примерно, не е необходимо да си я купува. Мисля, че в интернет има много информация за основните забележителности в града.

Последна редакция: сб, 03 яну 2026, 13:37 от Скубиду

# 560
  • София

А полезна ли Ви е?
Книгата е полезна за хора, които харесват и обичат Италия, и обикалят самоорганизирано, защото съдържа голям обем от информация за забележителности, музеи, исторически справки и бележки за развитието на градовете и известни личности - художници, архитекти,  владетели.
Признавам, че не съм я изчела цялата, а само за определени градове от които се интересувам и/или съм посещавала. Мисля, че ще ми бъде полезна и при планиране на евентуални следващи посещения в страната за други дестинации.

В случай, че някой не проявява задълбочен интерес към Италия, а само за Рим примерно, не е необходимо да си я купува. Мисля, че в интернет има много информация за основните забележителности в града.

Благодаря Ви!

# 561
Здравейте, пиша молба за помощ.
Влюбих се в Италия от две книги и ми е мечта да отида там.
Тази година имам юбилей 30 години и съм решила да си направя подарък екскурзия в Италия с мъжа ми. Прочетох, че най-подходящо Май месец да се отиде. Досега не съм излизала от България и английският език ми куца, даже хич го няма. Бих те ли ми казали, кое е по-удачно да пътуваме с туристическа агенция или да рискуваме сами? Кои места като за първи път трябва да посетим (като може би това ще ни единственото ходене)? С автобус или със самолет е по-добре?
Ще съм благодарна за всякаква информация и съвети!

С агенция и със самолет не мислите за нищо, всичко ви е организирано и идеята е да ви развеждат из забележителностите и да ви разказват за тях, имате и свободно време. Но имайте предвид, че част от обявените места се виждат отвън или от автобус минавайки. Отделно има такси и таксички, които ви събират - за слушалки, шофьор, бакшиш и тн. Разгледайте сайта на abax.bg. Много туроператори продават техните програми. Имат и обиколни, не само в конкретен град. Тъкмо ще се ориентирате и в цени. Мои по-възрастни роднини ходят основно с тях.

Със сигурност бихте се справили и сами, и вероятно ще ви излезе по-евтино. В този случай изберете конкретен град, а не обиколка. Може да ползвате вече AI приложения, включително и google translate, за да питате, търсите инфо.
Също AI приложенията могат да ви служат и като гид - последният път бяхме с родителите ми в Пантеона, Колизеума, Св. Петър и chat GPT беше като гид и ни разказа доста за местата, които посетихме.

# 562
Ако сте 30 годишни, действайте сами, Италия е много цивилизована и приятелски настроена към туристите. И да не говорите английски, с ръкомахане ще се оправите. Винаги има първи път.
Прочетете си предварително и се информирайте какво ще ви е най-интересно, защото за всичко и цял живот няма да стигне.

# 563
  • София
Здравейте, някой знае ли или да се е возил за атракционно влакче в Рим? Миналата година видяхме едно около пиаца Навона, но не можахме да се качим. Не намирам и информация в нета.

# 564
Момичета а от летище Фиумичино до Рим център с такси колко струва горе долу. Харесах един апартамент, който е до Колизеума. Пристигаме в 20.30 часа на летището, а настаняването е до 23.00. Дали ще успеем?

# 565
55-80 евро
Ще ходя утре, та само съм гледал засега

# 566
Здравейте и за много години.

В средата на април мислим да посетим Рим с майка ми и 13-годишния ми син. За последно съм била през 2010 г. и спомените ми са доста неактуални. Търся препоръки за хотел с удобен транспорт до летище Фуимичино и до поне някои от забележителностите (ако може да е на пешеходно разстояние, още по-добре). По ред причини не искам апартамент.

Вторият ми въпрос е свързан с Помпей. Искаме да отидем за един ден и видях, че get your guide предлагат транспорт от Рим + посещение с гид, на съответната цена, разбира се. Някой ползвал ли ги е и дали е доволен? Другият ни вариант е сами с влака, но не ми се иска да гледаме просто камъни, особено подрастващия, който има интереси към историята.

Мерси предварително за предложенията.

# 567
Здравейте, спонтанно решихме да отидем до Рим:)
Имам рожден ден на 26.12 и то юбилей и мечтата ми е да посетя Ватикана, особено в юбилейната година..
Полета е сега в неделя 21.12 и то ще кацнем късно вечерта. Затова търся място за настаняване с кутия, за да не притесняваме никой, А от летището до апартамента ще е с такси, че малко страшно на непознато място посред нощ Simple Smile
Моля за всякакви съвети и места за настаняване с удобна локация за 2 възрастни и 2 деца на 13 и 17г.
Ние бяхме в апартамент в центъра ще ви го пусна на лично . Доста голям и самостоятелно настаняване .
Здравейте,
Ако апартамента е с две спални, бихте ли го споделили и на меню моля Ви Simple Smile

# 568
  • Варна
Момичета а от летище Фиумичино до Рим център с такси колко струва горе долу. Харесах един апартамент, който е до Колизеума. Пристигаме в 20.30 часа на летището, а настаняването е до 23.00. Дали ще успеем?

55 евро - пише го на всяка кола. Можете да си букнете предварително.
На нас ни излезе 55 ЛИРИ, ама щото блях като буквах и ни взе една супернамазана лимузина. Няма бакшиши, няма апарати, ако ще да заобиколи през Неапол, цената си е твърда.
За другото летище беше мисля 45 евро.

# 569
Здравейте, споделям апартамента, който си запазихме ние за март тази година. С две спални е, до Порта Пиа.

[url https://www.booking.com/Share-LVgU5R][/url]

Общи условия

Активация на акаунт