Апатия

• 774
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте!
Пише едно момиче на 25 години. В последно време чувствам умора, апатия и липса на желание за каквото и да е. До преди два месеца бях в разцвета на живота си - учене, приятелства, нови запознанства.
Обаче напоследък се чувствам изтощена.
Посещавам психотерапевт, защото имам неща от миналото, които са ми оставили трайни следи. Някои неща ги превъзмогнах, с други се боря все още, но имам чувството, че съм зациклила. Нямам желание да излизам, да общувам с хора, много се затворих. Преди години така се бях скопосала, че започнах да се самонаранявам и не виждам никакъв смисъл от съществуването си. Но с времето и с много работа се отърсих от тези неща и си заживях един спокоен живот с цели и мечти.
Сега, нищо конкретно ме се е случило, а се чувствам толкова изтощена и имам чувството, че отново се връщам там. Нямам желание да гоня цели, нямам желание да се развивам, просто последните два месеца съществувам. Още повече ме плаши това, че отново ми минават мислите да се самонараня, защото тогава по този начин разтоварвах и се чувствах “жива”.
Моля, без упреци. Просто ми се иска да чуя няколко окуражителни думи и съвети от хора, които са били в подобна дупка, за да разбера, че има и други хора. Да си вдигна тонуса, така да кажа.
Наясно съм, че е период, но имам чувството, че все повече затъвам.

# 1
# 2
Може и от това да е. Ама пък сезонът толкова да влияе?

# 3
О, да.
Много.
Но идва пролетта. Слънчице и мирише на живот.

# 4
  • Варна
Има такива периоди, ако и цикъл ти предстои, ясна работата Simple Smile
Изтърпи се сама, но не се притеснявай, всички изпадаме в такива дупки. Ще мине. Ако почнеш да се самонараняваш, ще си отвориш повече занимавка и неприятни емоции. Помрънкай тук на нас и си дай време. Опитай да си представиш, че в това състояние е друг човек, как би му помогнала, какво би казала за да го вдигнеш?
Мен като ме налазят такива състояния си давам време, но не си отварям допълнително ангажименти с рани и т.н. Едни милинки обаче или друга моя си радост веднага си предоставям Simple Smile

# 5
Хубаво е, че говорите с психотерапевт. Към предишните коментари единствено мога да добавя да си изследвате витамините. Доколкото съм чела, без да претендирам за коректност, занижените нива на витамин Д водят до такива апатични състояния. Отделно от това, можете да започнете да спортувате. Физическото натоварване ще помогне на съзнанието Ви да си почине. Спортът спомага за намаляване на нивата на кортизола, помага за подобрение на съня.

# 6
Хубаво е, че говорите с психотерапевт. Към предишните коментари единствено мога да добавя да си изследвате витамините. Доколкото съм чела, без да претендирам за коректност, занижените нива на витамин Д водят до такива апатични състояния. Отделно от това, можете да започнете да спортувате. Физическото натоварване ще помогне на съзнанието Ви да си почине. Спортът спомага за намаляване на нивата на кортизола, помага за подобрение на съня.
Да, права сте за вит. Д. Аз съм под нормалната граница 19 ми е. Набавям си го чрез спрей, но не знаех, че липсата му може да е причина за такива състояния.

# 7
  • Банско
Това са дефицити на някакви витамини, но проверете си ги.То така или иначе няма да ви навреди да си пиете витамини допълнително пък и зимата е задължително. Има много по темата за дефицитите витамини и минерали в нета, прочетете. И то не водят само до депресии, ами и до доста болести.

# 8
Вече не сте момиче, както се наричате сама, а млада жена.
Преди жените да решат, че 40 са новите 20,  на вашата  възраст вече имаха по 2 деца и работеха.
Природата си знае работата и не е случайно, че толкова млади жени имат неврози и неврастении.
Всички се побъркаха да ходят по психолози и да изследват  витамин Д. Добри психолози много рядко се срещат, голяма част от тях също са с проблеми и по този начин ви вменяват и на вас.  Пиенето на витамини, особено мастноразтворими не е шега работа, освен ако не са изрично изписани от лекар. Но и там имам съмнения, ако не е нещо драстично. Освен това, каквото и да пиете е безсмислено, ако не го усвоявате добре.
 Запишете се на спорт, излизайте всеки ден на разходка.
Направете си някакъв стриктен график и го запишете на 1 лист.
примерно:
Ставане в 7
закуска 7.20
работа/учене/ спорт ( каквото правите през детя)
обяд 12.30
работа/учене
17.30 разходка/спорт
19.00 вечеря
22.00 лягане
Всеки човек изпада в дупки. Ако някой ви каже, че не е, значи лъже.  Освен това хората се самонараняват по различни начини. Някои си чоплят пръстите, други си дърпат косата, трети прекаляват със спорта, или се изтезават с много работа. Самобичуването понякога е много скрито.
Аз също имам периоди, в които не ми се среща с хора. Ами супер, изобщо не се измъчвам от този факт. Чета книги, гледам тъпи филми и това е. Не се насилвам. Приемам го, като знак, че имам нужда от почивка. Също така, понеже сама си избирам, колко да работя, не поемам ангажименти.
Нито се чувствам длъжна пред някого, нито ми пука.
Модерно е да се казва, че трябва да почнеш да се обичаш.  Не е точно така и не е толкова лесно.
По-скоро не трябва за ти пука от хорското мнение. Имаш си собствен мозък. Кой къде се снимал, почивал, учил, работил, изследвал, не те интересува.
Ако обичаш животните, можеш да си вземеш, чудесен антидепресант са.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 05:39 от zavs

# 9
Съгласна съм с мнението относно витамините и режима. Постоянната грижа за себе си може доста да подобри настроението. Четох някъде, че когато човек има някакви сутрешни или вечерни ритуали, се чувства по-добре.

Запиши се на спорт, например. Пилатес или йога имат много добър ефект върху психиката и ще повишат енергията ти. Обърни внимание на кратките, но ежедневни медитации. Излез и направи няколко хиляди крачки на ден. Добави към бюти рутината си още допълнителни стъпки. Просто си задай поне 2-3 ежедневни действия, които ще имат положителен ефект върху състоянието ти.

# 10
Относно витамините, хубаво е да се направи изследване. Ако трябва, отидете на лекар, за да Ви насочи кои точно да изсведвате и впоследствие да Ви назначи схема за прием. Не е хубаво да се приемат самоволно. Едно, за да не се стигне до предозиране и оттам странични ефекти, второ - редно е да се определи дозата, трето - може да се изисква и почивка, повторно изследване след време и прочие.
Преди жените да решат, че 40 са новите 20,  на вашата  възраст вече имаха по 2 деца и работеха.
Природата си знае работата и не е случайно, че толкова млади жени имат неврози и неврастении.
Всички се побъркаха да ходят по психолози и да изследват  витамин Д.
Това, че една жена не е родила в 20те си години не е причина за апатия и депресивни състояния. По-вероятни причини са дефиците на витамин Д, Б12, желязо.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 10:15 от Rebel Rebel

# 11
За да изпадне човек в тъкава дупка трябва да ти се е случвало нещо лошо... Намери смисъл в хубавите неща... Смени начина си на живот.. Приятелите ти къде са? Млада си всичко е пред тебе....

# 12
Всички се побъркаха да ходят по психолози и да изследват  витамин Д. Добри психолози много рядко се срещат, голяма част от тях също са с проблеми и по този начин ви вменяват и на вас.  Пиенето на витамини, особено мастноразтворими не е шега работа, освен ако не са изрично изписани от лекар. Но и там имам съмнения, ако не е нещо драстично. Освен това, каквото и да пиете е безсмислено, ако не го усвоявате добре.
примерно:
Ставане в 7
закуска 7.20
обяд 12.30
работа/учене
17.30 разходка/спорт
19.00 вечеря
22.00 лягане
Всеки човек изпада в дупки. Ако някой ви каже, че не е, значи лъже.  Освен това хората се самонараняват по различни начини. Някои си чоплят пръстите, други си дърпат косата, трети прекаляват със спорта, или се изтезават с много работа. Самобичуването понякога е много скрито.
Аз също имам периоди, в които не ми се среща с хора. Ами супер, изобщо не се измъчвам от този факт. Чета книги, гледам тъпи филми и това е. Не се насилвам. Приемам го, като знак, че имам нужда от почивка. Също така, понеже сама си избирам, колко да работя, не поемам ангажименти.
Модерно е да се казва, че трябва да почнеш да се обичаш.  Не е точно така и не е толкова лесно.
По-скоро не трябва за ти пука от хорското мнение. Имаш си собствен мозък. Кой къде се снимал, почивал, учил, работил, изследвал, не те интересува.
Това е може би най-вредният коментар в темата до момента.
От недостиг на В12 и D3 стигнах до ужасно състояние приблизително на същата възраст, на която е авторката. Нека направи нужните изследвания. След това й пожелавам да попадне на читав лекар и постепенно да се върне към нормално състояние.

# 13
  • Поморие
примерно:
Ставане в 7
закуска 7.20
обяд 12.30
работа/учене
17.30 разходка/спорт
19.00 вечеря
22.00 лягане
Дори човек да има деца, не е гаранция, че няма да изпадне в психическа дупка. Даже напоследък зачестяват депресиите именно във връзка с това, например следродилната и последвалите, предизвикани от промените в живота.
Жената е млада, свободна, трябва да намери това, което ще й върне радостта от живота. Препоръчвам досег с природата, например. Аз също имам моменти, в които изпадам в дупки от еднообразието, нервите и нарушения сън покрай децата. Отчаяно искам една екскурзия например на планина, но с малки деца няма как да се случи скоро.
Радвайте се на свободата, младостта, възможностите, които идват с това. Захванете се с нещо, което ще ви радва, може да развивате някакъв свой талант, който ви идва отвътре и да отвприте нови перспективи пред себе си. Обградете се с хора, които наистина ви разбират и обичат. Отделяйте време само за себе си - пълна почивка, филм, любима книга или музика. Изяснете си какво искате да ви се случи в бъдеще, за какво мечтаете и как можете да го постигнете.

# 14
Пожелавам ви по-бързо оправяне.
Всеки изпада в дупки. Някои се самонараняват и изтезават телата си по различен начин, за да притъпи болката, депресията и ниското самочувстие.
Не бих пила.мастноразтворими витамини на своя глава, дори изследванията.да показват недостиг. Те не са шега работа. Чета коментари,.че масово приемат такива витамини и желязо на своя глава.

Общи условия

Активация на акаунт