Кръвна захар 5.21 на гладно на 24години

• 1 230
  • 33
  •   1
Отговори
Тези стойности нормални ли са?

# 1
Горна граница е 6,1, но виж и в лабораторията, в която си я пуснал каква е референтната стойност. Ако се притесняваш за диабет, трябва да си направиш обременяване с глюкоза само с една стойност няма как да направиш заключение.

# 2
От 2.8 до 6.10 е реферетната стойност от лабораторията

# 3
От 2.8 до 6.10 е реферетната стойност от лабораторията
Добре ще е да пуснеш инсулин и гликиран хемоглобин също. Похапваш ли си хляб, сладки неща?
Профилактиен преглед ли си имал или някакви симптоми те накараха да пуснеш КЗ?

# 4
  • София/Севлиево
Само при бременност не е ок.Ако нещо те притеснява - допитай се до лекар.

# 5
Преди време имаше момент в който кръвната ми захар беше дори по-висока, почти 6. Всичко беше от стрес и постепенно спаднаха стойностите. От време на време е нормално да варира, също като кръвното, пулса.., живи хора сме все пак. Следете положението!

# 6
Просто от интерес го пуснах да си видя стойностите и все пак трябва да се грижим за здравето си

# 7
Просто от интерес го пуснах да си видя стойностите и все пак трябва да се грижим за здравето си
Не смятам че имате повод за притеснение в случая.

# 8
Не смятам че имате повод за притеснение в случая.
В такъв случай отдели след 2-3 месеца време отново да провериш как са стойностите.

# 9
В мен буди въпроса дали  са нормални и съм далеч от проблеми

# 10
Кое буди този въпрос, при положение, че стойността е в референтните граници?

# 11
Отново ще кажа, че дори и стойностите на гладно да са в норма, то това не означава, че няма диабет или инсолинова резистентност. За да се изключи диагноза диабет трябва да се направи обременяване с глюкоза. Първо ти взимат кръв на гладно. Пиеш глюкоза, която дават в лабораторията. След това ти взимат кръв на 60-тата минута и след това на 120. На гладно може да е в норма, но не се знае как ще е на 60 тата и 120 минута. И трите стойности за важно за поставяне на диагноза това, че само една е в референтните стойности нищо не означава

# 12
Ivan1273, имаш ли някакви проблеми, които те притесняват? Наднормено тегло, глад за определени храни, подуване, висок пулс и т.н.

Отново ще кажа, че дори и стойностите на гладно да са в норма, то това не означава, че няма диабет или инсолинова резистентност. За да се изключи диагноза диабет трябва да се направи обременяване с глюкоза.
Да, кръвната захар самостоятелно не е показател за липсата на други заболявания. Но обременяването не се прави без причина. Това изследване не е леко за организма и профилактично е напълно излишно според мен. На 24 г., при резултати в норма на млад, здрав човек, без симптоми, никой лекар няма да му го препоръча.

Иначе съм напълно съгласна. При мен и с по-ниска стойност на кръвната захар се доказа ИР. Но имах куп симптоми, за които лекарите търсеха причината.

# 13
Няма имптоми при мен иначе

# 14
Вярно, че изследването е тежко и ако няма оплаквания е излишно. Аз предполагам, че след като често я изследва има нещо на предвид. Много хора живеят с пред диабет без да знаят с години, докато не си направят тест.

Общи условия

Активация на акаунт