Жените в Българската армия

• 2 497
  • 35
  •   1
Отговори
  • В страната на мечтите.
Дори не знам как да започна тази тема, но наскоро взех решението да се явя на изпитите за влизане в армията. Мисля си го от доста време, но не бях узряла за тази мисъл. Реших да пиша тук за да получа насоки и съвети от жени в професията (ако има такива), тъй като бих искала да получа съвети и насоки от хора, които вече са преминали през този процес и имат опит в армията, особено относно предизвикателствата и възможностите за жените в армията.

Физическият изпит не ме притеснява, подготвям се за него доста усилено като почти всеки ден бягам по няколко километра, правя лицеви опори и коремни преси, бягане тип совалка... всичко което се изисква. По-скоро ме притесняват други неща, като медицинските тестове за годност понеже нося лещи в ежедневието си, поради късогледство, както и ме притеснява психо теста, защото четох че доста хора отпадат там и искам да знам ако има как да съм подготвена за този тест и да не се притеснявам.

Има още няколко въпроса, които бих искала да обсъдя с вас:

1. Срещали ли сте предизвикателства като жена в армията? Има ли нещо специфично, което трябва да знам за адаптацията в такава среда?
2. Как да се справя с евентуални стереотипи или пренебрежение от страна на мъжете? Какви са начините да изградя самочувствие и увереност?
5. Какво бихте посъветвали за професионалното развитие и израстването в армията като жена? Има ли нещо, което е добре да знам в началото на кариерата си?

Ще бъда благодарна за всякакви съвети и споделен опит. Вашето мнение е от голямо значение за мен, тъй като искам да бъда добре подготвена за новото предизвикателство, което ме очаква.

Предварително благодаря за времето и помощта!

# 1
Предизвикателството е,че трябва да имаш познати.
Кандидати много,печелят тези с връзките,другите с извинение да се...

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 15:36 от Smile_ :)

# 2
  • Melmak
Преди не можеше да си с късогледство. Сега ако нещо са променили, не знам. Или да не следят стриктно. Минават се медицински прегледи.

Също така е важно да имаш връзки. Това е много закостеняла структура и е като в 19 век там.

# 3
Сега... За връзките е относително. Просто зависи за къде кандидатстваш и какъв е недокомплектът на формированието. И колко са кандидатите. Зависи с колко диоптъра си. Иначе при корекция с операция нямаш проблем на медицинските. Има силна феминизация на армията към момента- т.е. много жени военнослужещи. Това налага да започнат да работят... А, повярвай ми, 90% там са заради заплатата, възможността да излизат болничен и да се скатават. А и една част, за да си намерят мъж. Това съответно е на привършване, както и скатаните длъжности. Развитие има. Особено, ако почнеш като курсант. Иначе и от редник, ако се ориентираш о време си има развитие.

# 4
Не е относително,не коментирам без да съм в течение на нещата.
Жени без връзки могат да влезнат ,но само ако се "подмажат" на високопоставено лице в армията.
Издигането на жените в армията става по същия начин.
Много жени физически подготвени са късани заради протежето на някой си.
Мъжете също влизат с връзки,познавам няколко тюфлека с бащи военни,познайте дали щяха да минат изпитите и медицинските прегледи.
Всеки иска да яде от държавата и да си клати краката.

# 5
  • В страната на мечтите.
Благодаря на всички за споделеното мнение.
Аз не искам да влизам заради заплатата (в сегашната ми работа заплатата е същата), нито заради това да не правя нищо, защото аз мисля, че жените работят наравно с мъжете, както навсякъде, нито искам болнични или да си намеря мъж, защото вече си имам такъв. Аз просто имам силно желание и влечение към тази професия.

Вероятно късогледството ще е голям проблем (-2 и на двете очи), макар че често ходя с лещи, а не с очила, но предполагам, че това и да го обясня на прегледа няма да има значение за тях и за резултата от прегледа.

# 6
Благодаря на всички за споделеното мнение.
Аз не искам да влизам заради заплатата (в сегашната ми работа заплатата е същата), нито заради това да не правя нищо, защото аз мисля, че жените работят наравно с мъжете, както навсякъде, нито искам болнични или да си намеря мъж, защото вече си имам такъв. Аз просто имам силно желание и влечение към тази професия.

Вероятно късогледството ще е голям проблем (-2 и на двете очи), макар че често ходя с лещи, а не с очила, но предполагам, че това и да го обясня на прегледа няма да има значение за тях и за резултата от прегледа.

Щом имаше желание просто го направи. По-добре да се напънеш и ако пък се провалиш, много важно, нали си опитала. Иначе цял живот ще си в чуденка.
Имам позната и тя като теб не е било за парите.
От дете е искала  това и го постигна.
Не и е било лесно.
Но не сме говорили много по въпроса, та не мога да съм ти от полза.
С връзки не е влязла. Мисля, че имаше някакви изпити, тестове.
Тя е родом от малък град.
Успех ти желая.

# 7

Глупости. Някога сигурно е било така, но сега не е. Няма много желаещи, още по-малко момичета,
така че вземе ли физическия изпит на практика е вътре.
Друг е въпроса дали ще се хареса на авторката после, като види действителността.
Преди години не даваха с късогледство, сега може, не е проблем.
Успех на авторката! Има време и да се помисли за нещо друго - например някаква гражданска специалност.

# 8

Глупости. Някога сигурно е било така, но сега не е. Няма много желаещи, още по-малко момичета,
така че вземе ли физическия изпит на практика е вътре.
Друг е въпроса дали ще се хареса на авторката после, като види действителността.
Преди години не даваха с късогледство, сега може, не е проблем.
Успех на авторката! Има време и да се помисли за нещо друго - например някаква гражданска специалност.

Да, и аз смятам, че няма много желаещи, понеже доста усърдна рекламна кампания имаше за набиране на кадри. Аз лично никога не бих отишла в армията доброволно, повечето хора също не ги влече. Откъде толкова връзки да са нужни, за да станеш обикновен войник? По-нататък, за някакво издигане, може и да трябват, но само, за да влезеш в армията, ми е съмнително.

# 9
Ако става въпрос, за тъй наречените "кадрови войници" и аз знам, че няма много желаещи. Постоянно текат някакви кампании за набиране на хора. Също знам, че е айляк, но е на смени, дежурства, командировки. И доста "бутафорна" според мен, защото ние нали нямаме армия.

# 10
Lanarte,информацията ми е прясна. Има момичета и момчета с амбиция за армията.
Едно време дори е ставало много по-лесно влизането,сега и за кадровак се изисква да имаш връзки.
Ще си го разбере авторката от първо лице,няма смисъл да коментираме напразно.

кукумицинка,искат връзки защото нищо не правят,освен да си клатят краката и да цоцат от държавата.
Виждам какви влизат,не могат да си завържат връзките на обувките,мозъчния им капацитет 0,но с българската униформа "всява" респект.

# 11
Като има нужда от връзки, защо се харчат толкова пари за реклама, ако кандидатите и без това са им много? Онзи военният с торбичката от Билла, изскочи ми името в момента, все съм го запомнила да се оплаква, че нямало достатъчно кандидати.

Като чета някои от коментарите, си мисля, че потребителката е по-добре да се насочи към кандидатстване в Харвард или поне Френския легион, че по-лесно ще влезе там, отколкото в българската армия.

# 12
  • Melmak
Армията в БГ е една остаряла институция, която функционира на издихания.

За влизането, дори да влезе, ако няма връзки, после ще опира тя пешкира на връзкарите. Това е. Който няма връзки, ще работи гадни дежурства, няма да се издигне и т.н. Зависи много и къде се намира като локация, защото не навсякъде има поделение. Предполагам авторката е предвидила това.

# 13
Специално по отношение на късогледството - има една наредба с много дълъг списък заболявания, които определят "годен/негоден" за служба в армията. Понеже таблицата е дълга, а формулировките - не особено ясни, за наш близък младеж (с друг вид проблем) направихме следното: взехме от лекар епикриза с точно изписаната диагноза, и пуснахме писмено запиване до Централна военномедицинска комисия във ВМА. Отговориха за около две седмици, пак писмено, много подробно и аргументирано. Отговорът им за съжаление беше "негоден", та се наложи младежът да се ориентира към друг тип реализация.

Наредбата: https://www.comd.bg/sites/default/files/public_files/naredba_n-6 … ka_ekspertiza.pdf

По другите въпроси, които авторката поставя - субективно е, в зависимост от много други фактори. Щом има влечение и мечта - нека опита, и добие впечатления от първо лице, а не от преразкази. Във всяка структура и гилдия е така - има хора, които се чувстват добре и им е супер, и други, които виждат само недостатъците.

# 14
  • В страната на мечтите.
Аз живея във Варна и ще кандидатствам за матрос във военноморските сили, наясно съм че в началото ще давам гадни дежурства, ще мия чинии и ще има доста неприятни моменти, подготвена съм и съм готова на саможертва.

BernardaM., благодаря ти за споделеното, ще взема и аз да изпратя запитване, защото ще е много гадно да се явя на всичко друго, да ги взема и точно на последния етап да отпадна като негодна.

Общи условия

Активация на акаунт