Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 681
  • 1 519
  •   3
Отговори
# 1 005
  • на острова на мечтите
Питанка: по колко пъти на ден и кога си мерите глюкозата? Забравила съм и , пардон моля, не ми се рови назад! Днешният резултат беше на гладно преди обяд, след 19 часов фаст. ММ рече, трябва и след обяд.

# 1 006
Спрях да се бода, и това отмина тк.  какъв е смисъла ? Важното е да се храним правилно, ясно е , че като изям едно парче торта ще се вдигне кз.

# 1 007
Дани, различно. Понякога свършват лентичките и после няколко месеца не меря. Има и периоди, когато не ми се и мери. Иначе най-често между 2 и 4 пъти. Но зависи има ли какво конкретно да ме интересува. След толкова боцкания дотук горе-долу знам кое как ми влияе от храните.
Днес бях на зъболекар. Всичко беше чудесно, само се натъртих на стола. За първи път ме слагат почти легнала и ми беше и странно, и неудобно. Следващия път ще си нося някаква малка възглавничка за извивката на кръста.😁

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 20:32 от dolce miele

# 1 008
Ииии по случай добрата новина днес, си сипнах червено винце, гарнирано с два вратни пържолака и салата цвекло.
Наздраве!

Понеже на няколко пъти се споменава, а то е задължително, че трябва да се спортува и много от вас ходят на фитнес.
Нави, не съм питала джипи-то, опс - джи пи ти -то Trollface, ама като минах на режим и сама си съставих тренировки. Във фитнес зала не съм стъпвала години, няколко пъти съм посещавала групови тренировки. Това е моя ежедневен фитнес, а треньор съм си аз.

Вдигам и свалям килата на тежестите, според това какво ще тренирам. В най-големия зор със сърцето, ми бяха категорично забранени и тогава правих упражнения само със собствено тегло. Поне година не ги употребявах, но не съм спирала да правя упражнения, клекове, коремни, лицеви, планк и каквото се сетиш без тежести. Направих мускулатура и то доста добра. Много неща се промениха в положителна посока, както и днес, чувайки тази новина.
П.С - никога не съм криела, че пуша. Пуша от 25 години.

# 1 009
Питанка: по колко пъти на ден и кога си мерите глюкозата? Забравила съм и , пардон моля, не ми се рови назад! Днешният резултат беше на гладно преди обяд, след 19 часов фаст. ММ рече, трябва и след обяд.

Не се бода, аз съм анемична Stuck Out Tongue Winking Eye

Сериозно, писнало ми е. Сигурно преди 5 месеца съм са набола.

# 1 010
  • на острова на мечтите
Благодаря, Долче и Елора ❤️
Ами искам да отида на доФтор и ми се ще да направя някаква картина на ситуацията. И майка и баба, по майчина линия бяха с диабет, та ще се боцкам няколко дни. Не ми пречи.

Последна редакция: ср, 19 фев 2025, 22:44 от danilu

# 1 011
  • В центъра на моретата
Аз не меря, вече от месеци. В началото на режима мерих сутрин на гладно още като стана (щото моето гладно е до вечерта Simple Smile ).  В началото мерих два часа след храна и в един момент спрях. Реших, че няма смисъл да го правя, както за себе си, така и за останалите. Нямаше пикове. И приключих с меренето. Последното беше преди месеци като мерих след кафето сутринта, за да видя как се отразява.

# 1 012
Понеже на няколко пъти се споменава, а то е задължително, че трябва да се спортува и много от вас ходят на фитнес.
Попитахте ли ChatGPT /или вашият треньор/ или Google, или в специализираната литература, кога и как, при вашето телосложение, режим на хранене и възраст - трябва да тренирате?

Ето например при мен... до някъде съм съгласен, много при това Simple Smile Имам да правя корекции в някои времена...

Не съм го питала нито чата, нито тренера. Аз тренирам в най-удобното за мен време. И да питам и да не питам, знам, че няма да стана в 5 часа, за да отида на фитнес, просто аз съм вечерна птица.

Има не малко случаи на хора атлети и вдобра фзическа форма, с проблеми със сърцето след ковид ваксини. Аз не бих обвинявала кетото първо, ако съм карала тежък ковид или съм с ваксини и бустери.

# 1 013
Аз също предпочитам следобед или вечер, така ми идва отвътре. Случва се и по-рано, когато съм вкъщи, но е доста по-рядко.

# 1 014
  • София
Попитахте ли ChatGPT /или вашият треньор/ или Google, или в специализираната литература, кога и как, при вашето телосложение, режим на хранене и възраст - трябва да тренирате?

Ето например при мен... до някъде съм съгласен, много при това Simple Smile Имам да правя корекции в някои времена...

Хмх ,при мен отговоря друго:

Най-доброто време за тренировка зависи от твоя циркаден ритъм, нивата на енергия и хормоналния баланс през деня. Според науката, има два оптимални периода за физическа активност:

1. Късен следобед – 15:00 до 19:00 ч. (най-оптимално)
✅ Телесната температура е най-висока, което подобрява мускулната функция и издръжливост.
✅ Хормонален баланс – кортизолът намалява, а тестостеронът е на добро ниво за мускулен растеж.
✅ Рискът от наранявания е по-нисък, защото мускулите и ставите са добре загрели.
✅ Физическа сила и издръжливост – проучвания показват, че производителността е най-добра в този диапазон.

2. Сутрин – 6:00 до 9:00 ч. (ако искаш да изграждаш дисциплина и гориш мазнини)
✅ Бързо стартиране на деня – сутрешните тренировки повишават енергията и продуктивността.
✅ По-добро изгаряне на мазнини – нивата на гликоген са ниски, което кара тялото да използва повече мазнини за енергия.
✅ Регулиране на циркадния ритъм – физическата активност сутрин може да помогне за по-добър сън вечер.
❌ Сила и издръжливост може да са по-ниски, тъй като тялото още не е напълно „събудено“.

Заключение
За сила и мускулна маса: Късен следобед (15:00 – 19:00 ч.)
За изгаряне на мазнини и дисциплина: Рано сутрин (6:00 – 9:00 ч.)
За удобство: Когато ти е най-удобно и можеш да поддържаш постоянство.

т.е. за изгаряне на мазнини препоръчва сутрин рано Blush
Но отговорите на твоя повече ми харесват. Тренирах рано сутрин, по принцип ставането не ми е проблем, но наистина тялото е малко сковано. Моят Chat GPT изобщо не ми дава вариант "късен сутрешен период", който на мен ми е най- ОК всъщност.
Така е и сигурно и да питаш 3-ма треньора - и тримата ще кажат различно.

# 1 015
До сега спорих с кучето, не пада по гръб Simple Smile
И все на своето си държи:

Окей, да го изясним напълно! 🔍

Науката няма единствено правило, защото горенето на мазнини зависи от много фактори, включително интензивността на тренировката, диетата и циркадните ритми. Но ето основните разлики:

Сутрин (6:00–9:00):
По-ниски нива на гликоген (особено ако тренираш на гладно), което кара тялото да използва повече мазнини за енергия.
По-бързо метаболитно активиране за деня: Сутрешните тренировки могат да поддържат изгарянето на мазнини през целия ден.
Подходящо за хора с дисциплина или навик за тренировки на гладно.
Следобед (15:00–18:00):
По-висока телесна температура → По-добра производителност и интензивност, което може да доведе до по-голямо изгаряне на калории и мазнини.
Ако тренираш интензивно, това може да стимулира следтренировъчния ефект (повишен метаболизъм след тренировка).
Заключение:
Сутрешните тренировки са по-добри за директно изгаряне на мазнини, особено ако си на гладно.
Следобедните тренировки могат да доведат до по-голямо общо изгаряне на калории и мазнини, благодарение на по-добрата производителност.
👉 Ако целиш чисто горене на мазнини, сутрешните тренировки са по-ефективни за повечето хора. Ако пък търсиш по-интензивни и резултатни тренировки с по-малък риск от травми – следобедът е твоето време.

# 1 016
т. е. да обобщим (без да съм чат джи пи ти): важното е да тренираш, да започнеш от някъде и да не спираш при първата трудност/с първото оправдание, което ти изникне!
А кога и как е въпрос на индивидуални възможности и се установяват по метода проба-грешка Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 1 017
Там е работата, че трябва да ходим на работата и този момент, кога е удобно да се тренира и оптимално отпада, аз се боря за честота и редовно трениране.
Скоро ще видя 6 на кантара но всичкото това с много, много зор.

# 1 018
Аз винаги тренирам вечер, когато се прибера от работа, преди да вечерям. Около 19-19,30 часА. Писала съм и това.
Ако джипититУ ходи на работа, вместо мен, нямам проблем и сутрин, и на обяд, и вечер да тренирам  Wink

# 1 019
Този АгроЕнтусиаст е на крустоносен поход с/у д-р Дейвис и нашият чудесен йогурт Ройтери Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт