Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 735
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 225
Не е влизала тук и не пише, последно е влизала в профила си тук доста отдавна. Добре е, доколкото знам.
Navy, като опре ножът до кокала, някои хора доста бързо разбират. Например Гущера доста бързо схвана.🙂

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 22:48 от dolce miele

# 226
Вписвам се, за да ви следя и се връщам назад да черпя идеи.

Относно новото предаване по БТВ, съвсем наскоро разбрах, че съгражданка ще бъде сред клиничните диетолози.

Очакванията ми са супер завишени! Мацката тренира здраво, помогнала е и на много мои познати.  Завършила е във Великобритания. Силно вярвам, че няма да остана разочарована. Стига да не са и задали някакви непостижими цели за кратко време, за да хляб и зрелище.

# 227
  • София
Четох, че тренер ще бъде Ванко от Сървайвър - като участват в едно нещо и после започват да ги водят като панаирджийски мечки от сутрешно шоу та до поредното реалити.
Е, поне ще си рекламира бизнеса

# 228
Скрит текст:
Ами вижте, за да почнете да живеете по този начин е трябвало да убедите себе си, а това без значителна основа от знание няма как да стане, след това да имате резултати и постигната цел.

И ето какво се получава... когато вие, със значителна основа, получена от професионални ментори и медици сте получили конкретно знание, за която цел сте ги слушали поне 20-30 минути, ако не и повече, от повече източници...

... и внимавайте сега: - се опитвате да обясните нещо, на някой БЕЗ никаква основа от познания, ЗА 2 минути, БЕЗ да имате способности на ЛЕКТОР и медик Simple Smile

Скрит текст:
Е как става това... ми - никък Wink

Познания имам и то доста, но няма как да обясня нещата за режима и ир за две минути.
Книги се четат, не се разказват.

Мога да ти кажа, че и 20 минути не са достатъчно.
Особено ако отсреща е неособено схватлив и интелигентен индивид.
Преживяла съм го. Говорих, обяснявах 2 по 20 минути. И за заболяването и за режима, за хранене, вида храна.
Накрая се оказа, че въпросната почти не ме е слушала. Почна да яде колбаси с пакетчета масло.
Стана и лошо,  каза че съм ужасен човек, режима ми е ужасен и станало много лошо. И съм щяла да умра.
Понасолих я разбира се.
След това аз не обяснявам. Пращам да се чете. Нося отговорност само за себе си, не за другите. Всеки да си разбира инфото както си ще.
Случвало ми се е да ми  казват - ама аз нямам време да чета. Ми и аз не мога да ти разкажа за три минути 10 книги Joy

# 229
Като говорим за лектори и познания, Невена от много, много време не се е появявала. Някой знае ли нещо? По други теми участва ли?

# 230
Тя е така. На талази. Ту участва, ту не участва.
Едно време много пишеше, но някак и писна да мели едно и също и спря.

# 231
Дани
Някакви земетресения четох. Дано всичко е наред.
Много пишете. Не успявам да чета

# 232
Когато отслабнах 20 кг имаше колежки, които ме питаха какво е станало. На такива много лесно може да обясниш за режима.
Само, че сега започнах пак да качвам. Преди малко вечерях и изядох 3 блокчета шоколад. Не бях яла от много отдавна и ми се прияде. Уж режимен, но да видим какво ще стане с кръвната захар. Когато е студено започвам да ям повече. Все едно оцелявам.

# 233
Браво на Гущер и Борислава за резултатите. Болните да оздравяват. Реших тази година да рестартирам. Тялото ми си е харесало 70 кг и не дава грам да мърдам от там. Та от седмица го вкарах във фитнеса - три пъти седмично, откарвам по два часа. Учудващото е, че в дните с тренировки ям по-малко. И да се почешете зад ушите и от чешките лекари. Вкарах леля ми на нашия режим. Свали жената двадесет и пет килограма, захар на гладно пет, те там инсулин не мерят, а и не можеш да си платиш да го пуснеш. Само че холестеролът и с единица над горна граница, това за жена на 60+. Съветът на докторката е да намали мазнините( авокадо, маслини, пълномаслени млечни), тя на свинско почти не посяга. И да увеличи бавните въглехидрати . Викам - Убихта! Таман та вкарахме у релси и ще ходиш да правиш простотии. Като знам, колко лекции изчетох, защо не може банан, ама как пък едно парченце кекс не може на закуска с кафето. Ай ще им се невиди на докторите, ще ми развалят дисциплината. Наистина много се радвам за леля ми, че надмогна себе си и влезе в релси. Днес на кисело зеле със свинско във фурната, а за вечеря котлетни пържолки със зелена салата, нека ми е зле.

# 234
Онзи ден се видяхме с един приятел на обяд и той с ИР, та ми каза, че пие Метаформин не разбрах на коя фирма три пъти на ден, сутрин Озампик и вечер Инсулин аз бях направо уау. Яд ме е за него, казах му да не яде ориз, понеже бяхме на обяд де и той си хапваше ориз 🙄😵‍💫 Снощи пък ми пише една приятелка и ми вика останали от мъжа й хапчета Сиофор и ме пита искам ли ги....аз незнам какво е това, питам, разпитвам било като Глюкофаж, отлазах ги. Имаю си Глюкофаж, стига ми... та и мъжът й минал на инсулин. А аз нали съм много в час, нестига, че чета ами пак валат, та защо минават тези хора на инсулин? Нали аз съм с ИР и имам висок инсулин, който трябва да свалям и да не е така висок?🤔 Защо им е допълнителен инсулин? Пак нещо не съм в час🤔🤔
П.П Обадих се на доктора в понеделник съм на изследвания и на преглед, много ми се вие свят тия дни, само като се наведа и ушите ми пищят. Той ме вика, да пуснем изследвания.
Приятелят ти е преминал във фаза на диабет, не "само" на ИР. На диабетици тип 2 след някакъв етап назначават и инсулин, обикновено бавнодействащ а не както на тип 1 да слагат и бърз инсулин след всяко хранене.
Не е често срещана комбинация и Оземпик, и инсулин, но се случва. А вече тоя човек колко ще прокопса от това всичкото, ядейки ориз... виждам че и на теб ти е станало ясно.
При тип 2 е много куца история, защото това че си минал в редиците на диабетно болните "официално", не значи че ИР с всичките си екстри и целият метаболитен синдром отпадат. Напротив, пак са си там. И вредите от тях продължават да си се натрупват, с добавка вредите и от високата КЗ. Като не успява да се овлавее КЗ само с лекарства, прибавят и инсулин вече. Високата КЗ се счита за най-пряката заплаха, тя може да те убие много бързо ако не се овладее и отиде много висока. Останалото... пак ще те убие, ама бавно Grinning То не е за смях де.
Диабетат е така, скапва ти всичко, ама всичко. Но бавно и самият процес не е болезнен, че да се стреснеш. Всякакви други болежки придобиваш, но самата висока захар не боли, за съжаление.
При нас тук сме на положение да работим върху ИР, за да не стигаме до такова положение, но ако не се прави нищо точно това следва. Човек става все по-резистентен и отиват все по-големи количества инсулин за да се държи КЗ в що-годе нормални граници. В някакъв момент вече и това което успява да произведе панкреасът не стига за целта.

Познавах човек, който към него време си слагаше май къмто 90 единици бавен инсулин всяка вечер. Това плюс метформин и Янувия. Сметнете го ако не ви мързи това колко нещо е... нормалните нива ги търсим да са едноцифрен брой µU/ml, примерно 5. Микроединици на милилитър. Възрастен мъж да има примерно 5 литра кръв, грубо. Който не го мързи, нека сметне тия 90 единици само те какво ниво му докарват, отделно от неговия си инсулин произведен... аз не искам, че се плаша.

# 235
  • на острова на мечтите
Долче, той Гущеров в рядък екземпляр, затуй стриктен. Колко мъже познаваш, дето ще се захванат сами да си готвя и променят навиците? Всички други чакат жена си или приятелката си да се грижат за насъщния на масата. Преди години ММ започна диета. Аз пазарувам, меря и слагам на масата. На третият ден на  обяд в диетата пише консерва риба тон. Той излапа всичко, не помня колко грама, и вика и сега какво? Нищо, отговарям. Как тъй нищо? Ти не си прочела добре. Дай диетата. Давам двата листа и той чете, обръща отпред отзад, и до там беше😜🤣
Дарик, ❤️ добре сме . Не съм чула за земетресение. Пу пу, да не става🤞 Вие как сте, мила? Твоето кръвно стабилизира ли се?
Днес телешко варено.
Елора, мина ли ти кашлицата?

# 236
Данилу, може Дара да е чела за земетресенията в Санторини и да е помислила, че е в Италия. Или има и земетресение в Италия, за което не съм чула.🤔

# 237
Данилу, минава. Олеква вече.
Нещо този геломиртол ме дразни. И смених с амбролекс. Останали 4 таблетки.

# 238
Здравейте, млад мъж съм, но миналата седмица разбрах, че имам ИР. Изплаших се доста и сега искам да направя всичко възможно да си променя трагичната рутина. Аз сам се докарах дотук, заслужих си го и сега ще си плащам цената. Не съм много дебел, 183/100, но има едни излишни 15-20 килограма, отделно цял живот ям само боклуци, надомна работа и никакво движение, стрес и ето го подаръка на тази ранна възраст. Както и да е, няма да мрънкаме, а докато можем ще се борим. Искам да ви попитам сега някои неща.

Взех си вече карта за фитнес и сега трябва да разбера как да се справя с храната. Очевидно всичките боклуци и преработени храни са в миналото. Попитах ChatGPT за определени храни, които ме интересуваха и искам да ги потвърдя с вас. За справка, оставих само тези, които бяха потвърдени, че са добри за хора с инсулинова резистентност (някои от тях в умерени количества) – първо, пиене на 80% вода и 20% Кола Zero, фатално ли е? Винаги съм обичал газирани напитки повече от сладкишите, така че искам да разбера дали ще бъде твърде зле понякога да пия и от тази отрова.  Протеинови шейкове (без захар)? Зелени бълки и ягоди? Непрекъснато виждам различни мнения за плодовете, някои казват, че трябва да се избягват, други казват, че някои от тях са окей, особено в умерени количества. Пилешки дробчета, домати, краставици, сол (като цяло), зехтин, сьомга, пиле, телешки стек (по-малко мазен), гръцки йогурт, фета сирене, кашкавал (в умерени количества)?

Пропуснал ли съм някои други храни, които са окей за нас и все пак да са вкусни? Това е аспекта, в която съм най-объркан, желанието ми по принцип е да превърна част от мазнините в мускул, ако е възможно, не искам да ставам твърде слаб. Честно да си кажа, на 100кг се харесвам повече отколкото на 70-80кг. Също така искам да попитам за диетата 16:8, заслужава ли си? Ако разбирам правилно, мога да спя 10 часа, да не ям нищо за следващите 6 часа след събуждане и след това мога да ям през следващите 8 часа? Какви ще бъдат ползите от тази диета, ако все още ям същото количество храна, което бих ял и при редовен график?

И последно, предписаха ми глукофаж, често чета и препоръки от хора и за берберин. Съвместими ли са тези две? Унищожават ли тестостерона?

Ако имате и други съвети, ще съм благодарен. Вече знам, че е нужна коренна промяна, освен фитнеса, лекарствата, новия режим на хранене ще започна и разходки. Дори и без заплахата от диабет си ми трябваше промяна, дълго време се чувствах като парцал и не намирах сили да се променя... та сега насила. Благодаря ви предварително, дами

# 239
ChatGPT не е много надежден за ИР, но пък се учи бързо и можеш да му подскажеш туй-онуй ако прочетеш първи пост… Там има отговор на всичките ти въпроси, но трябва да цъкнеш и да го прочетеш - целия чаршаф - няколко пъти даже.
Успех!
Подсказвам - кола зиро я забрави, можеш да я замениш с чиста водица, понякога газирана.

Общи условия

Активация на акаунт