Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 764
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 240
  • на острова на мечтите
Сега чух, че на островите Еолие, близо до Месина, в имало земетресение, но без разрушителни последици за хора и структури.
Ние не сме го усетили.

# 241
Газирана неподсладена вода може. Кола Zero не. Наистина има много информация в първия пост и е добре да прочетеш малко. Аз лично ябълки не препоръчвам да се ядат, горски плодове може в умерени количества.
Сега чух, че на островите Еолие, близо до Месина, в имало земетресение, но без разрушителни последици за хора и структури.
Ние не сме го усетили.
Дани, това близо ли е до вас?

# 242
  • на острова на мечтите
Не. На около 150 км.  Споко.

# 243
Здравей
Ще се опитам колкото мога накратко по нещата които питаш, но просто седни и чети, ще се справиш. Имаш две немалки предимства пред повечето дето пишем тук - млад си и си мъж Grinning
Здравейте, млад мъж съм, но миналата седмица разбрах, че имам ИР. Изплаших се доста и сега искам да направя всичко възможно да си променя трагичната рутина. Аз сам се докарах дотук, заслужих си го и сега ще си плащам цената. Не съм много дебел, 183/100, но има едни излишни 15-20 килограма, отделно цял живот ям само боклуци, надомна работа и никакво движение, стрес и ето го подаръка на тази ранна възраст. Както и да е, няма да мрънкаме, а докато можем ще се борим. Искам да ви попитам сега някои неща.

Взех си вече карта за фитнес и сега трябва да разбера как да се справя с храната. Очевидно всичките боклуци и преработени храни са в миналото. Попитах ChatGPT за определени храни, които ме интересуваха и искам да ги потвърдя с вас. За справка, оставих само тези, които бяха потвърдени, че са добри за хора с инсулинова резистентност (някои от тях в умерени количества) – първо, пиене на 80% вода и 20% Кола Zero, фатално ли е? Винаги съм обичал газирани напитки повече от сладкишите, така че искам да разбера дали ще бъде твърде зле понякога да пия и от тази отрова.
Пий газирана вода, неовкусена. Кола зиро вдига инсулина, съжалявам.  Протеинови шейкове (без захар)? Има и някакви неовкусени протеини на прах, не са никак приятни на вкус обаче. Всичко друго е подсладено все с нещо, не ти трябва. Наяж се с пържоли или с яйца. Зелени бълки и ягоди? Непрекъснато виждам различни мнения за плодовете, някои казват, че трябва да се избягват, други казват, че някои от тях са окей, особено в умерени количества. Пилешки дробчета, домати, краставици, сол (като цяло), зехтин, сьомга, пиле, телешки стек (по-малко мазен), гръцки йогурт, фета сирене, кашкавал (в умерени количества)?

Пропуснал ли съм някои други храни, които са окей за нас и все пак да са вкусни? Това е аспекта, в която съм най-объркан, желанието ми по принцип е да превърна част от мазнините в мускул, ако е възможно, не искам да ставам твърде слаб. Честно да си кажа, на 100кг се харесвам повече отколкото на 70-80кг. Също така искам да попитам за диетата 16:8, заслужава ли си? Ако разбирам правилно, мога да спя 10 часа, да не ям нищо за следващите 6 часа след събуждане и след това мога да ям през следващите 8 часа? Какви ще бъдат ползите от тази диета, ако все още ям същото количество храна, което бих ял и при редовен график? Целта на интервалното хранене не е да те вкара в калориен дефицит, а да ти осигури определен интервал в който не постъпва храна. Това позволява спадане не само на КЗ и инсулин, а и протичане на определени процеси в тялото, които само при това условие могат да се случат. Съвсем естествени процеси, но при много често хранене просто не протичат и това си е наша загуба.

И последно, предписаха ми глукофаж, често чета и препоръки от хора и за берберин. Съвместими ли са тези две? Унищожават ли тестостерона? Те действат по подобен начин, ти по каква причина искаш да приемаш и двете? По-скоро поне от такова питане на общо основание бих предложила да пробваш с режим на хранене и движение, без метформин или берберин.

Ако имате и други съвети, ще съм благодарен. Вече знам, че е нужна коренна промяна, освен фитнеса, лекарствата, новия режим на хранене ще започна и разходки. Дори и без заплахата от диабет си ми трябваше промяна, дълго време се чувствах като парцал и не намирах сили да се променя... та сега насила. Благодаря ви предварително, дами
Нормално е да нямаш енергия в такова състояние, всички знаем какво е. Ще те посъветвам това което съветваме и всички други новоприсъединили се.
Отначало започни с максимално изчистено и опростено хранене. Причините за това са няколко - не се чудиш кое може и кое не може, то няма къде да "сбъркаш", а в същото време си добре нахранен и си сигурен че са "правилните" храни. Говоря за протеин който не е нискомаслен и е животински. Месо, кайма, карантии ако ядеш, риба, яйца гъби също макар че те не са животински. Млечни продукти само пълномаслени и умерено - прясното мляко го забравяш, но зрели сирена и подобни след дълга ферментация не би трябвало да те бъркат, а и те не трябва да са основна храна. Пилешко примерно да е бутче с кожата изпечено, а не филе. Свинската пържола нека да е вратна а не бонфиле.
Към тези протеини гарнитурата ти е зеленчуци и то такива които нямат нишесте. Сурови, ферментирали, сготвени - което както ти харесва. Но те са само гарнитура, а не да си напълниш стомаха с тях като мома на диета щото искаш да отслабваш. За пържолата място трябва да имаш, за салатата е по желание Grinning
Мазнините да са ти животински, а от растителните зехтин и маслини, авокадо и авокадово олио ако ядеш такова, кокосово ако ядеш и такова. Слънчогледово олио и всякакви такива ги пропускаш. Гхи, свинска мас, телешка лой, патешка мас, зехтин, авокадово, кокосово - имаш богат избор за готвене, нямаш оправдание да си готвиш с олио.
Зареждаш си хладилника само с такива храни и почваш комбинации между тях - спестява ти чуденето защото каквото и да хванеш, все е "правилната" храна и все е добро за теб. Спестеното време го използваш за четене Grinning Виж от това те чака много Grinning
В началото като промениш храненето, ще изхвърлиш доста задържана вода. Има вероятност да се чувстваш като парцал, защото ще изкараш и доста електролити. Виж там да си добавяш такива или най-малкото - да солиш повече храната. Ще ти помогне съществено при адаптацията.
Отначало дори не ти дреме колко ядеш, наяждаш се с режимна храна така че да ти държи сито за дълго. Апетитът и количествата с времето се регулират сами, по-важно ти е да свикнеш с това хранене отколкото да си броиш хапките.
Не си споменал конкретни стойности от изследвания и какво точно сте изследвали, така че само общи приказки ти пиша. Ако КЗ ти е висока на гладно или през цялото време, не знам дали не е по-добре да си пиеш метформина поне на първо време, докато това се промени.
Много е важно каквито дефицити имаш, да ги запълниш. Магнезий почвай без да се чудиш, а вече за витамин Д и другите споменати в първата публикация - след изследвания. Но вземи мерки.
Движение трябва да имаш задължително и редовно. Не е нужно някакви велики неща, особено отначало и ако не си свикнал. Но трябва да се движиш и то не цял ден на кълка и 1 час във фитнеса, а да ставаш често и да се размърдваш и през деня. Пък после ако те влече си иди и на фитнес де. Но седенето ти е най-големият враг, по-голям и от лежането.
Ще се справиш щом си наумил и се захванеш.
Успех

# 244
Всичката младеж е такава... бърза, нетърпелива, иска синтезирана и готова информация, днес Simple Smile

По спомен... моето "ограмотяване" преди да предприема каквото и да било беше от Коледа... до Великден Simple Smile С поне два часа над ден литература и видеоматериали... и все още гледам, вече втора година Simple Smile и о, чудо, винаги научавам по нещо ново, малко, но ценно Simple Smile

# 245
Здравей
Ще се опитам колкото мога накратко по нещата които питаш, но просто седни и чети, ще се справиш. Имаш две немалки предимства пред повечето дето пишем тук - млад си и си мъж Grinning
Здравейте, млад мъж съм, но миналата седмица разбрах, че имам ИР. Изплаших се доста и сега искам да направя всичко възможно да си променя трагичната рутина. Аз сам се докарах дотук, заслужих си го и сега ще си плащам цената. Не съм много дебел, 183/100, но има едни излишни 15-20 килограма, отделно цял живот ям само боклуци, надомна работа и никакво движение, стрес и ето го подаръка на тази ранна възраст. Както и да е, няма да мрънкаме, а докато можем ще се борим. Искам да ви попитам сега някои неща.

Взех си вече карта за фитнес и сега трябва да разбера как да се справя с храната. Очевидно всичките боклуци и преработени храни са в миналото. Попитах ChatGPT за определени храни, които ме интересуваха и искам да ги потвърдя с вас. За справка, оставих само тези, които бяха потвърдени, че са добри за хора с инсулинова резистентност (някои от тях в умерени количества) – първо, пиене на 80% вода и 20% Кола Zero, фатално ли е? Винаги съм обичал газирани напитки повече от сладкишите, така че искам да разбера дали ще бъде твърде зле понякога да пия и от тази отрова.
Пий газирана вода, неовкусена. Кола зиро вдига инсулина, съжалявам.  Протеинови шейкове (без захар)? Има и някакви неовкусени протеини на прах, не са никак приятни на вкус обаче. Всичко друго е подсладено все с нещо, не ти трябва. Наяж се с пържоли или с яйца. Зелени бълки и ягоди? Непрекъснато виждам различни мнения за плодовете, някои казват, че трябва да се избягват, други казват, че някои от тях са окей, особено в умерени количества. Пилешки дробчета, домати, краставици, сол (като цяло), зехтин, сьомга, пиле, телешки стек (по-малко мазен), гръцки йогурт, фета сирене, кашкавал (в умерени количества)?

Пропуснал ли съм някои други храни, които са окей за нас и все пак да са вкусни? Това е аспекта, в която съм най-объркан, желанието ми по принцип е да превърна част от мазнините в мускул, ако е възможно, не искам да ставам твърде слаб. Честно да си кажа, на 100кг се харесвам повече отколкото на 70-80кг. Също така искам да попитам за диетата 16:8, заслужава ли си? Ако разбирам правилно, мога да спя 10 часа, да не ям нищо за следващите 6 часа след събуждане и след това мога да ям през следващите 8 часа? Какви ще бъдат ползите от тази диета, ако все още ям същото количество храна, което бих ял и при редовен график? Целта на интервалното хранене не е да те вкара в калориен дефицит, а да ти осигури определен интервал в който не постъпва храна. Това позволява спадане не само на КЗ и инсулин, а и протичане на определени процеси в тялото, които само при това условие могат да се случат. Съвсем естествени процеси, но при много често хранене просто не протичат и това си е наша загуба.

И последно, предписаха ми глукофаж, често чета и препоръки от хора и за берберин. Съвместими ли са тези две? Унищожават ли тестостерона? Те действат по подобен начин, ти по каква причина искаш да приемаш и двете? По-скоро поне от такова питане на общо основание бих предложила да пробваш с режим на хранене и движение, без метформин или берберин.

Ако имате и други съвети, ще съм благодарен. Вече знам, че е нужна коренна промяна, освен фитнеса, лекарствата, новия режим на хранене ще започна и разходки. Дори и без заплахата от диабет си ми трябваше промяна, дълго време се чувствах като парцал и не намирах сили да се променя... та сега насила. Благодаря ви предварително, дами
Нормално е да нямаш енергия в такова състояние, всички знаем какво е. Ще те посъветвам това което съветваме и всички други новоприсъединили се.
Отначало започни с максимално изчистено и опростено хранене. Причините за това са няколко - не се чудиш кое може и кое не може, то няма къде да "сбъркаш", а в същото време си добре нахранен и си сигурен че са "правилните" храни. Говоря за протеин който не е нискомаслен и е животински. Месо, кайма, карантии ако ядеш, риба, яйца гъби също макар че те не са животински. Млечни продукти само пълномаслени и умерено - прясното мляко го забравяш, но зрели сирена и подобни след дълга ферментация не би трябвало да те бъркат, а и те не трябва да са основна храна. Пилешко примерно да е бутче с кожата изпечено, а не филе. Свинската пържола нека да е вратна а не бонфиле.
Към тези протеини гарнитурата ти е зеленчуци и то такива които нямат нишесте. Сурови, ферментирали, сготвени - което както ти харесва. Но те са само гарнитура, а не да си напълниш стомаха с тях като мома на диета щото искаш да отслабваш. За пържолата място трябва да имаш, за салатата е по желание Grinning
Мазнините да са ти животински, а от растителните зехтин и маслини, авокадо и авокадово олио ако ядеш такова, кокосово ако ядеш и такова. Слънчогледово олио и всякакви такива ги пропускаш. Гхи, свинска мас, телешка лой, патешка мас, зехтин, авокадово, кокосово - имаш богат избор за готвене, нямаш оправдание да си готвиш с олио.
Зареждаш си хладилника само с такива храни и почваш комбинации между тях - спестява ти чуденето защото каквото и да хванеш, все е "правилната" храна и все е добро за теб. Спестеното време го използваш за четене Grinning Виж от това те чака много Grinning
В началото като промениш храненето, ще изхвърлиш доста задържана вода. Има вероятност да се чувстваш като парцал, защото ще изкараш и доста електролити. Виж там да си добавяш такива или най-малкото - да солиш повече храната. Ще ти помогне съществено при адаптацията.
Отначало дори не ти дреме колко ядеш, наяждаш се с режимна храна така че да ти държи сито за дълго. Апетитът и количествата с времето се регулират сами, по-важно ти е да свикнеш с това хранене отколкото да си броиш хапките.
Не си споменал конкретни стойности от изследвания и какво точно сте изследвали, така че само общи приказки ти пиша. Ако КЗ ти е висока на гладно или през цялото време, не знам дали не е по-добре да си пиеш метформина поне на първо време, докато това се промени.
Много е важно каквито дефицити имаш, да ги запълниш. Магнезий почвай без да се чудиш, а вече за витамин Д и другите споменати в първата публикация - след изследвания. Но вземи мерки.
Движение трябва да имаш задължително и редовно. Не е нужно някакви велики неща, особено отначало и ако не си свикнал. Но трябва да се движиш и то не цял ден на кълка и 1 час във фитнеса, а да ставаш често и да се размърдваш и през деня. Пък после ако те влече си иди и на фитнес де. Но седенето ти е най-големият враг, по-голям и от лежането.
Ще се справиш щом си наумил и се захванеш.
Успех

Благодаря, че сте отделили толкова време за изчерпателен отговор. Разбрах написаното и съм си записал някои неща. Директно минавам на hardcore режим, много се изплаших, нямам в родата хора с диабет, но съм виждал хора с ампутирани крайници, слепота, отделно, че наистина удря навсякъде. Ще го пия тоя глукофаж, ще спазвам диета, фитнес, ходене, някои добавки и ще видя след някой друг месец имам ли някакъв прогрес.

Аз много не обичам мазни меса, 95% ям само пилешко... казахте кайма, кюфтета си обичам, стават нали? Каква кайма препоръчвате да купувам? По принцип искам и телешко да вкарам в ежедневието, ама е скъпичко. Не разбирам много къде да пазарувам, най-често ходя в Кауфланд и там ги гледам, че са си цифра.

# 246
Целта Е да се купуват скъпите неща /които определено трябва да са по качествени/, за да излезе като цяло по-евтино цялото мероприятие в общ дългосрочен план Simple Smile
Малко оксиморон е, но е истина Wink

# 247
Хахаха от всички тук аз съм най-много ЗА кюфтетата, то име ми е излязло вече с тия кюфтета Joy
Не е хардкор такъв режим. Хардкор е когато е глад и мизерия... обаче тук не сме такива. Ще си добре нахранен, енергичен и уравновесен - нищо хардкор няма в това, ще видиш че ще ти и хареса. Е, вероятно не през първите седмици ама това е положението Grinning
За това откъде да пазаруваш, няма как да ти давам акъл. Всеки си знае възможностите и бюджета, иначе всички знаем ча най-добре grassfed говеждо, но би било голямо лицемерие да говорим така при стандарта у нас.
Донякъде и затова ти препоръчах опростена храна. Има много които веднага се мятат на всякакъв вид режимни заместители на нещата с чийто вкус са свикнали. То са едни печива с по няколко чаши бадемово брашно, то са всякакви други щуротии дето не само че не са евтини, ами и я ги изядеш, я си останат и ги хвърлиш... Без тези неща може, даже по-добре.
Храната както и да я гледаш не е евтина. Обаче като спреш да си купуваш кола и прочие глупости, както и другия джънк, се оказва че доста пари са ти заминавали за тях и ти се освобождават за истинска храна. Освен и че няма да си гладен по цял ден, а ще си се нахранваш спокойно с 2 до 3 прилични хранения на ден. За много неща не си заслужава да се хвърляш на най-евтиното и да правиш компромис, но има и много за които се намират компромисни варианти.

# 248
Добре дошъл.И аз не обичах мазни меса,ама ей ме на тука съм вече 2 или 3 месеца и става по-добре като свикнеш как да го сготвиш и как ще ти хареса.Не е задължително да се чувства зле първия месец,виж от хапчетата по може.Аз бях идеално, о виж преди това и мозъчна мъгла имах и енергията ми беше на минимум и желанието ми да правя каквото и да е,сега съм хиляди пъти по-добре.Инсулина ми влезна в релси след 1 месец,при положение,че хапчета не пих,задавах много въпроси тук и още задавам като не знам нещо и слушах какво трябва да правя,че да не сбъркам.Захарта ми е ок и инсулина,бонус свалих 15 кг за това време,като 10 бяха още първия месец.На теб нищо не ти пречи да си 100 кг и после,ако се харесваш толкова на тях,ама да са маса,а не сланинки,че те не ни правят никаква услуга,пък при нас са се натрупали излишно ...от ядене на много салати Grinning
Аз да се оплача от себе си,че днес охлабих нещата бая,само фрапе ще си направех,пък и кашу ометох 1 пакетче,че майка ми не го хареса Grinning утре затягам колана.Направила съм баницата на Шарпи,че да не се чудя какво да ям като стана,че напоследък огладнявам рано,а вечер не чак толко често,та тоя режим ми допада повече,ама се чудя всеки път какво да ям сутрин и обикновено тичам до била за бекон Grinning
За инсулина нещо се коментираше как стигат до там...ми от адекватни съвети от доктори най-вече...то тялото се е измъчило от тия въглехидрати,те съветват да махнеш ориза,картофите и сладкото,другото може,ама по малко...ми да бе отрова,ама малко само...то изнемогва тялото да свали тая захар,произвежда един тон инсулин,те дадат хапчета и всичко ще се оправи...ми няма докато не се промени начина на хранене само ще се замаскира проблема и после пак ще е там и като се спрат тия хапчета ще се върне с гръм и трясък.Много бедна култура има и от докторите за това как да се лекува ИР по по-щадящ начин,по-адекватен и по-полезен в дългосрочен план.Направо избеснявам като се сетя за лекари. Stryper хич не я мисли захарта,нищо ѝ няма,над 85% като е съм я мерила хиляда пъти,ми над 6 не е била и то,често кръшкам с такъв шоколад Grinning и май си е най-добре,че другите рецепти нещо все не ми се получават за сладкиши,само тая френска селска торта стана...та няма да пририташ от 3 парчета шоколад.Миналия път мерих инсулина след ядене,хапнах и шоколад няколко парчета и беше 11,захарта си беше в норма,та свиркай си и медитирай Grinning.

# 249
Благодаря, Боби. И аз това гледам сега. Глюкозата ми е в норма. Поне за нея да не се притеснявам. Иначе не трябва да ям шоколад заради жлъчката.

vankatap9030, може газирана вода с лимон. Или чай от билки, че плодовите вдигат захарта.
Може да си правиш кюфтета от пилешко месо и кашкавал. Или соленки от кашкавал и сирене.
Има много вкусни рецепти.
Щом работиш в къщи, ще ти е по-лесно да си подготвяш храната. Успех!
Когато съм навън и ми се прияде сладко ядях разни кето десерти и после страдах. След тях в устата остава един гаден вкус от подсладителите.
Да ви попитам за еритритола. Моят е на свършване и исках да си взема нов. Но на опаковката прочетох, че е 100% царевица. Това беше в едно малко магазинче. Ходихме до Кауфланд и там на опаковката на еритритола не видях да пише съдържание, а само 100% подсладител.
Знам, че в България всичката царевица е генно модифицирана и трябва да се избягва.
Има ли еритритол от нещо друго? Гледам, че и в iherb пише 100% еритритол, а според Wikipedia се извлича от царевица. Ще го избягвам.
Вече нося постоянния сенсор за измерване на глюкоза 4 или 5 дена. Помогна ми, за да видя какво се случва след взимане на някои лекарства. Но за човек на нисковъглехидратна диета, мисля, че не му трябва.
Инсулина ми е в норма. Даже през нощта пада до 4, което ме изненада. Почнах да добавям повече плодове в храната си и да не се шашкам. След като ги хапна, глюкозата се вдига с около единица, но после си спада и е пак под 6.
Пробвах парче ябълка с фъстъчено масло и глюкозата ми не се вдигна. Предполагам, че е защото беше само едно парче. Ако бях изяла ябълката, щях да страдам. Морковите и печеното цвекло ми вдигат глюкозата както плодовете и трябва да ги ограничавам.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 04:47 от Stryper

# 250
Ако това те притеснява, гледай да е био и да пише изрично на опаковката, че не е ГМО. Има такъв тук.

# 251
Какъв е тоя монитор,че ми стана интересно,а съм пропуснала?Бях гледала някакви,ама измерваха захарта и се чудех за майка ми да взема,че да не я бода всеки път.На мен 2 дена ми се подуват очите сутрин ...пак.Дали малко спя,дали вода пия малко,че тия дни не съм следила колко пия и ми се струва,че не е достатъчно като количество,ама ми става тежко от нея Grinning и горкото ми тяло веднага разбра Grinning или беше,че се задържа вода?

# 252
Сензор, монитор... различно им казват. Скъпички са, последно като гледах излизаше грубо 10тина лева на ден това удоволствие. Той самият сензор има кратък живот, слагаш го и работи май към 2 седмици да беше и го хвърляш после. Ако искаш още да носиш, слагаш нов. Или някои май даже бяха за по-малко от 2 седмици.
Данните ги прехвърля към приложение в телефона и можеш там да си следиш какво става. По принцип не е лошо нещо, но повечето хора си вземат веднъж, колкото да проследят кои храни как им се отразяват, чисто финансово малко хора могат да махнат с ръка и все да си имат такова, дори и да смятат че ще им е полезно.

# 253
vankatap9030, аз имам в режима си готвенето телешко месо, риба, карантия, домашно пиле. Купешко пиле не е много добър вариант. И аз пазарувам от Кауфланд напр. свински език. Ако, намериш наблизо месарски магазин по-добре си купувай от него месо, кайма, карантия. Може да се ядат морски дарове, заешко, пуешко. Яж яйца кокоши, пъдпъдъчи. От млечните може да пробваш козе и биволско кисело мляко и сирене. Ядки може да ядеш умерено. Киснем ги няколко часа преди това и ги измиваме.
Според мен въпросът е можеш ли готвиш или имаш ли кой да ти готви? Ако, разчиташ на готова храна е много трудно да спазваш режима.
При ИР няма кола и др.подсладени напитки,  фреш, картофи, бял ориз, банани, много сладки плодове, сушени плодове, хляб и тестени. Можеш да пиеш вода, газ.вода, чай, кафе при което има няколко варианта. Като мазнини добавям маслини солени, не от черните, натурални по възможност.
Добре е да си пуснеш някакви изследвания, ако лекарят който ти е назначил метформин не ти е пуснал.Напр.железен панел, б12, вит.Д. Има и други, но това са задължителни. Метформина пречи на усвояването на б12.
Имаш ли други здравословни проблеми или само ИР?
Ще приемаш ли хранителни добавки като ходиш на фитнес? Трябва да си изясниш кога и какво ядеш, кога тренираш, какви добавки пиеш. В тази връзка може да включиш колаген напр.на прах. И др.разбира се.

# 254
Натка,зависи от гледната точка,че ако се замислиш тия пари за боклуци сме ги давали преди режима Grinning и за цигари си отиват.Не е фрапантна сума,стига да върши работа.Иначе на майка ми ще ѝ е полезно това,че тя все измисля нещо,тия дни е горе долу добре с храната,не е преговаряла много,та я държи около 5-6 ,което при нея е рекорд,че все над 7 беше.Ще го потърся това чудо,че не съм го срещала в интернет.

Общи условия

Активация на акаунт