Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

  • 31 648
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 1 275
  • Мнения: 17
Гущер, домашно кисело зеле ли имаш? Или пък беше с прясно зеле?
Приемам препоръки за кисело зеле, защото си нямам домашно, предложения? Не искам да попадна на някое лигаво в буркан...

Долче, в Пловдив на пазара на Младежка, ако го знаеш, има една жена на павилион 12. Тя е производител и продава от есента зеле кьосе. А после слага и в бидони и продава и кисело. Наляла и зелева чорба в бутилки и ги подарява, който купи зеле. Аз го пробвах и много ми хареса, не е кисело, не е солено, хрупка, не е лигаво. Преди съм купувала в разни кофи от магазини, също и буркани, ми те отровно солени.

# 1 276
  • Мнения: 32 238
пипи-лота, благодаря за информацията! Знам къде е.🙂

# 1 277
  • Мнения: 1 403
Като казахте КИСЕЛО ЗЕЛЕ, ето неща, върху които можем да се замислим:

Какво губим?
Скрит текст:
След като домашното кисело зеле бъде извадено от бидона и затворено в буркани, част от неговите полезни свойства могат да се загубят поради няколко фактора:

Пробиотиците (живите бактерии) – Киселото зеле е богато на полезни пробиотични бактерии, но ако бурканите се пастьоризират (стерилизират чрез варене), тези бактерии загиват. Дори без термична обработка, част от тях могат да намалеят, ако зелето се съхранява дълго време при по-високи температури.
Ензимите – Подобно на пробиотиците, естествените ензими в зелето, които подпомагат храносмилането, се разрушават при висока температура.
Витамин C – Киселото зеле е отличен източник на витамин C, но той е нестабилен и с времето се разгражда, особено при излагане на топлина и кислород.
Хрупкавост – След продължително съхранение в буркани, особено ако зелето е силно пресовано или пастьоризирано, текстурата му може да омекне.
Аромат и вкус – Дългото съхранение може да промени леко вкуса на киселото зеле, като го направи по-малко свежо и интензивно.
Ако целта е да се запазят максимално пробиотиците и полезните вещества, най-добрият начин е да се съхранява в хладилник или в студено мазе, без термична обработка и с възможно най-малко излагане на въздух.

Какво остава?
Скрит текст:
Въпреки че част от пробиотиците и витамините могат да намалеят, киселото зеле в буркани все пак запазва много от своите полезни свойства:

✅ Фибри – Киселото зеле остава богат източник на диетични фибри, които подпомагат храносмилането, поддържат здравето на червата и спомагат за усещането за ситост.

✅ Органични киселини – Дори ако някои пробиотични бактерии загинат, в зелето остават полезни метаболити като млечната киселина, която подобрява храносмилането, има антимикробно действие и поддържа киселинно-алкалния баланс в червата.

✅ Минерали – Киселото зеле е отличен източник на калий, калций, магнезий, желязо и фосфор, които се запазват дори след консервиране.

✅ Антиоксиданти – Каротеноиди, полифеноли и сяросъдържащи съединения (като глюкозинолати) остават стабилни и продължават да подпомагат детоксикацията и имунната система.

✅ Витамини (частично запазени) – Витамините от група B (особено B6, B9 – фолиева киселина) и витамин K са по-стабилни и остават в добри количества, особено ако зелето не е подлагано на висока температура.

✅ Противовъзпалителни и имуностимулиращи съединения – Дори при загуба на част от пробиотиците, млечнокиселата ферментация е създала биоактивни съединения, които подпомагат здравето на червата, намаляват възпаленията и укрепват имунната система.

Ако искаш да запазиш максимално пробиотиците и витамините, препоръчително е да държиш бурканите в хладилник или студено помещение и да не ги пастьоризираш.

Какво правя аз?
Еми... от 3 дена съм заложил КИМЧИ Simple Smile Мирише невероятно Wink Мисля да го държа още ден-два до перфектно ферментиране. Как съм го направил? Разбира се, с помощта на ChatGPT Wink

Рецепта:
Скрит текст:
Ето класическа рецепта за домашно кимчи! Това е традиционно корейско ферментирало ястие с пикантен вкус.

Съставки:
1 китайско зеле (около 1,5 кг)
1/4 чаша едра морска сол
4 чаши вода
За пастата:

1 средно голям морков, настърган
1 малка ряпа дайкон, нарязана на тънки пръчици (по избор)
4-5 скилидки чесън, накълцани или смлени
1 см корен от джинджифил, настърган
1 връзка зелен лук, нарязан
2-3 с. л. корейски лют пипер (gochugaru)
1 с. л. рибен сос (или соев сос за веган вариант)
1 с. л. захар
Инструкции:
Посоляване на зелето:
Нарежи зелето на четвъртини по дължина, а след това всяка четвъртина – на едри парчета.
Разтвори солта във водата и накисни зелето за около 2-3 часа, като го обръщаш на всеки 30 минути.
Изплакване:
Изплакни зелето обилно с вода 2-3 пъти, за да премахнеш излишната сол. Остави го да се отцеди добре.
Приготвяне на пастата:
Смеси всички съставки за пастата в купа – моркови, дайкон, чесън, джинджифил, зелен лук, лют пипер, рибен сос и захар.
Смесване:
Добави зелето към пастата и старателно втрий сместа във всяко парче зеле, така че да е добре покрито.
Ферментация:
Прехвърли кимчито в стъклен или пластмасов съд, като натискаш, за да изкараш въздуха. Покрий съда, но остави малко място за ферментация.
Остави го на стайна температура за 1-2 дни. След това го съхранявай в хладилник.
Сервиране:
Кимчито е готово след около седмица, но вкусът му се подобрява с времето! Наслади му се самостоятелно или като гарнитура. 😋

Как ти звучи?

# 1 278
  • Мнения: 24 840
Е, не вярвам че някой счита че киселото зеле си запазва пробиотичните свойства след стерилизиране в буркани или пък след готвене. Но пак си го готвим и ядем и така, то си е вкусно.

# 1 279
  • Мнения: 1 194
Ако кимчито става с ребра, бих пробвал, ма не ми се вярва! Тая китайска марула след 3 часа в тавата не знам на какво ще прилича.

# 1 280
  • Мнения: 24 840
То не е за готвене както нашето кисело зеле, пикантна туршия си е и пак е много интересно но сготвено китайско зеле не познавам някого около мен дето би го харесал, прекалено крехко е. Някой ден съм наумила и аз да пробвам да си направя. Вероятно ще трябва да побългаря малко рецептата заради някои съставки, но все пак.
А ти ако искаш и като готвиш нашето си кисело зеле с ребрата, можеш да си сложиш същото овкусяване. Пробвала съм отчасти, не с всичкото наведнъж, интересно става.

# 1 281
  • Мнения: 32 238
И аз бих пробвала някога да направя кимчи, но не знам кога бих се наканила.😄

# 1 282
  • Мнения: 1 403
Не, КИМЧИ не е за готвене...

Това е като подправка, салата, добавка към някое ястие.
Какво... ще разбера едва след като стане готово и го опитам Simple Smile

Видяхте ли рецептата? Тя донякъде подсказва какъв ще е вкуса.
Направил съм го БЕЗ рибния сос, разбира се Simple Smile

# 1 283
  • Мнения: 24 840
То си е пикантна салата, заради пикантността дори не се усеща толкова вкус че е ферментирало затова го наричам салата, въпреки че е туршия по същество. И подправка да го наречеш пак няма да сбъркаш, те така го ядат в едни супер мънички панички, а не както ние понякога си заместваме цяла чиния салата с кисело зеле или с друга туршия. Да си щипват там по малко покрай другото, не с това да се наядат.
Рибния сос и аз бих го пропуснала че мразя риби Grinning Виждала съм и рецепти в които в тая каша има и по малко някакво май оризово брашно да беше, то е да храни бактерийките де.

# 1 284
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 2 331
Кимчито с рибен сос е по-добре. Не виждам в рецептата ти и червената паста.

# 1 285
  • Мнения: 1 403
Рибен сос:
Скрит текст:
Рибеният сос за кимчи е ферментирал сос от риба, който придава дълбок, умами вкус (подобен на този в соевия сос, но по-интензивен). В Корея най-често се използват два вида рибен сос:

1. Анчоусов рибен сос (Myeolchi Aekjeot – 멸치액젓)
✔ Направен от ферментирали аншоа и сол.
✔ Има силен, солен и леко рибен аромат.
✔ Най-популярният вид за традиционно кимчи.

2. Кафяв сос от ферментирали скариди (Saeujeot – 새우젓)
✔ Направен от малки солени скариди, ферментирали в собствените си ензими.
✔ Придава по-наситен, сладко-солен вкус.
✔ Използва се в някои регионални рецепти за кимчи.

Мога ли да заменя рибения сос?
Ако не искаш да използваш рибен сос, можеш да го замениш с:
✔ Соев сос – ще добави соленост и умами, но без рибния вкус.
✔ Веган рибен сос (от водорасли и гъби) – добър растителен заместител.
✔ Мисо паста + малко вода – ще даде ферментиран вкус и дълбочина.

Обичаш ли по-интензивния рибен вкус, или търсиш алтернатива? 😊

Благодаря, но за това зеле с ряпа и подобни... рибата не се връзва с моя вкус.
За това съм сложил соев сос, като алтернатива.
На аромат се получава страхотно.
Утре ще разбера как е и на вкус Simple Smile

# 1 286
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 2 331
Е, въпрос на вкус. Все пак е азиатско (корейско). А относно ферментиралият  рибен сос, не бих казала, че мирише на риба Simple Smile, ползвам го доста отдавна.Но, да, побългарения вкус на кимчи става и без някои от съставките Simple Smile.

# 1 287
  • Мнения: 2 789
Добре, че са го махнали модераторите. Тази тема няма нужда от такива неща, поне според мен.
А за Джефри или добро, или нищо. Харесвам го много. Следя го и в ИГ, страхотен е.
Нямам време за нищо напоследък, но ви чета.

Приятна седмица! ❤

П.П Много съм стриктна с тренировките, надявам се да не ми спадне мотивацията. 😂

# 1 288
  • Мнения: 1 403

П.П Много съм стриктна с тренировките, надявам се да не ми спадне мотивацията. 😂

Един съвет, но това е ясно и може би ще досадя, ако го повторя, но... този метод работи.

Независимо от мотивацията, рано или късно постигаш резултат или времето натиска и мотивацията спира, тя е ресурс, който е изчерпаем.
За това полезните неща ги превръщам в навици... и разбира се тогава не са пълноценни, защото са намалени и като интензивност, и като обем, но въпреки това са положителни и прогресиращи Simple Smile

Все пак това е за цял живот Simple Smile

# 1 289
  • Мнения: 708
На мотивация не чакам. Дори и на навик не разчитам. Дисциплина,дисциплина, дисциплина. Там е ключът от палатката. И за храната - същото. Много ми се дояде хляб снощи, направо като натрапчива мисъл. Та си изядох пилето, 50гр бри и редче черен шоколад (15гр) и си легнах. Е това ми беше хиляда пъти по-трудно от това да стана тази сутрин в 5ч и да направя тежка тренировка за крака. Явно никога няма да приключи борбата ми с тази зависимост Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт