Епигастрална или следоперативна херния

• 250
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте, отварям нова тема, понеже в другите не ми отговаря никой, баща ми го оперираха в сряда от херния, уж беше пъпна, но се оказа, че е по-голяма и доста нагоре, явно е същата епигастрална херния. Мъчи ме въпросът, че много не иска да става, защото като се движи и го боли, а нали трябва да се става. Другото, което го мъчи е, най-важното след такава операция да тръгнат газове и да заработи перисталтиката, а при него казва, че няма? А в същото време да започва да се захранва? Дали е голям проблем това, някой минал от там и с такъв проблем? След колко време червата се задействаха? Колко време ви боля? Благодаря 🍀също и да споделете всичко след операцията, което ще ни е полезно!

# 1
Здравейте,

преди 1 г на мен ми правиха лапороскопска операция за епигастранлна херния, като поставиха платно така, че да обезпечи и пъпната област (имаше и там отвор с потенциал в бъдеще за пъпна херния, та така малко превантивно се получи)

Не сте написали при вас какъв е бил подхода на операция 🤔 Иначе при мен си болеше, направо не ми се ставаше (при първото раздвижване сериозно ми прилоша и ме оставиха пак да легна). Три години преди лапароскопската операция имам и секцио по спешност, което като болка бледнееше пред тази операция. Направо си чаках с нетърпение обезболяващите от мед сестрата, за да мога да поспя малко (дълго време и вкъщи после спях само по гръб, може би 5-6 седмица след операцията успявах леко настрани, подпряна на възглавница и то само на едната посока, защото на другата ми “опъваше”)

За перисталтиката - доста бавно се получи и при мен. Почти в края на престоя и като казах на сестрите, много се зарадваха 😂

По-късно кледах клип (на лекар гастроентеролог) ,че може следоперативно да се дъвче дъвка. Действа  да залъже мозъка, че се дъвче “храна” и “разбутва” храносмилателната система, като. води до така желаните газове.

След прибирането вкъщи - 2 седмици спазвах постелен режим. Ставах за кратко за хранене/тоалетна- така ме посъветва хирурга.  Храната да е лека, да не образува газове (да не е примерно боб, леща, зеле) и да няма запек с напън, че товари оперативната рана.

Като опитах да отида до магазинче в квартала, но много “зор” видях с едни стъпала нагоре и надолу, както и походката ми беше изключително тромава.. Така че от ппдобни “разходки” си дадсх още 1 седмица почивка.

После заложих малко повече на разходки из квартала и вс следващ двн се чуввствах все по-добре.

Важно е да се пази от всякакъв род вдигане на предмети .. както се казва и стол да не мести. Това трябва да се изтърпи за следоперативния период . После щв може смело да вдига неща, разбира се в разумни диапазони.

Бързо възстановяване 🍀 и пишете как се справяте. Ще е от полза за някой друг в подобна ситуация.

ПП: прочетете внимателно епикризата и направете полагащите ви се посещения при хирург след операцията - предполагам  ще са 2 бр и там в епикризата пише на какви интервали

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 09:46 от fotokod

# 2
Здравейте,

преди 1 г на мен ми правиха лапороскопска операция за епигастранлна херния, като поставиха платно така, че да обезпечи и пъпната област (имаше и там отвор с потенциал в бъдеще за пъпна херния, та така малко превантивно се получи)

Не сте написали при вас какъв е бил подхода на операция 🤔 Иначе при мен си болеше, направо не ми се ставаше (при първото раздвижване сериозно ми прилоша и ме оставиха пак да легна). Три години преди лапароскопската операция имам и секцио по спешност, което като болка бледнееше пред тази операция. Направо си чаках с нетърпение обезболяващите от мед сестрата, за да мога да поспя малко (дълго време и вкъщи после спях само по гръб, може би 5-6 седмица след операцията успявах леко настрани, подпряна на възглавница и то само на едната посока, защото на другата ми “опъваше”)

За перисталтиката - доста бавно се получи и при мен. Почти в края на престоя и като казах на сестрите, много се зарадваха 😂

По-късно кледах клип (на лекар гастроентеролог) ,че може следоперативно да се дъвче дъвка. Действа  да залъже мозъка, че се дъвче “храна” и “разбутва” храносмилателната система, като. води до така желаните газове.

След прибирането вкъщи - 2 седмици спазвах постелен режим. Ставах за кратко за хранене/тоалетна- така ме посъветва хирурга.  Храната да е лека, да не образува газове (да не е примерно боб, леща, зеле) и да няма запек с напън, че товари оперативната рана.

Като опитах да отида до магазинче в квартала, но много “зор” видях с едни стъпала нагоре и надолу, както и походката ми беше изключително тромава.. Така че от ппдобни “разходки” си дадсх още 1 седмица почивка.

После заложих малко повече на разходки из квартала и вс следващ двн се чуввствах все по-добре.

Важно е да се пази от всякакъв род вдигане на предмети .. както се казва и стол да не мести. Това трябва да се изтърпи за следоперативния период . После щв може смело да вдига неща, разбира се в разумни диапазони.

Бързо възстановяване 🍀 и пишете как се справяте. Ще е от полза за някой друг в подобна ситуация.

Здравейте, операцията е отворена, да хернията започна от пъпа и нагоре, доста голяма каза доктора, колко време се пазехте да не вдигате нищо? Че баща ми не е от тези, които ще стои в леглото, не знам как ще му втълпя, че не трябва да пипа нищо, това му е втора операция на корема, но предната беше по-малка и по друг повод, затова и сега се получи тази, основно се появи около пъпа, но в последствие...се оказа по-сложно. Колко време е зарастването вътрешно, защото той като види шевовете, че зарастнат и ще хукне, платното е 30/30, абе сложно се получи, но понеже е на възраст и с придружаващи заболявания, се притеснявам, че всичко ще стане бавно. Яде кисело мляко засега и сокове и вода пие, ще видим по-натам, слагат обезболяващи, дано бързо го отпусне, че има желание да става иначе. Благодаря за споделеното, ако имам въпроси ще пиша🍀

# 3
Разбирам. При вас явно е слеоперативна херния.

Щом е отворен способ, ще се пази още повечко следоперативно.

Моето “вдигане на тежко” се изразява във вдигане на детето за детска , че протестира (около 20+ кг) 🤭Това за да ви развеселя го споделям. Иначе лятото на село караме ваканциите и се е налагало по нещичко да преместя (за което всички вкъщи ми се карат). Такъв ми е характерът, на всичкос е захващам и не чакам- вдигам, местя, влача.. Но след операцията известно време трябваше да се “владея” и само раздавах заповеди кое, къде , как.. Сега, година по-късно пак си действам смело. (Моята херния най-вероятно си беше от 1-вото раждане и така с 2-рата бременност още на 3-4 месец си изпъкна. 🤔някаква слабост в тази коремна стена )

Малко трудно слушат по-възрастните, но трябва да се пази . Хирургът ще ви даде най - добри наставления (моят ми каза и кога мога да ходя на фитнес, ако искам, ама аз не искам 🤭)

Напишете си всички въпроси, които ви хрумват и на срещата след операцията (1-вата по епикриза), задайте ги на хирурга. Той ще ви даде най-валидните препоръки според опита си и според вашия казус като тежест на операцията

ПП: хирургът ме е посъветвал да следя да няма напълняване в коремната област

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 13:45 от fotokod

# 4
Разбирам. При вас явно е слеоперативна херния.

Щом е отворен способ, ще се пази още повечко следоперативно.

Моето “вдигане на тежко” се изразява във вдигане на детето за детска , че протестира (около 20+ кг) 🤭Това за да ви развеселя го споделям. Иначе лятото на село караме ваканциите и се е налагало по нещичко да преместя (за което всички вкъщи ми се карат)

Малко трудно слушат по-възрастните, но трябва да се пази . Хирургът ще ви даде най - добри наставления (моят ми каза и кога мога да ходя на фитнес, ако искам, ама аз не искам 🤭)

Напишете си всички въпроси, които ви хрумват и на срещата след операцията (1-вата по епикриза), задайте ги на хирурга. Той ще ви даде най-валидните препоръки според опита си и според вашия казус като тежест на операцията

Благодаря 🍀 той лекаря ще каже, да, но кой ще го слуша😄още е в болницата, да видим първо колко време ще го държат.

# 5
Малко се дописах по-горе, ако искате - огледайте.

Ами, нека стои, колкото е необходимо. Там е под наблюдение.

Мен искаха да ме изпишат, но аз помолих за още една нощ да остана

ПП: при изписване от болницата задължително попитайте с какво да го обезболявате, защото болката ще си я има още няколко дни

# 6
Аз съм съм, по-скоро бях с друг вид херния - диафрагмална, като миналата година претърпях 2 операции, една лапароскопска и след брутален рецидив няколко месеца по-късно - отворена. Минаха 3 месеца от отворената и още не съм се възстановила напълно.
Перисталтиката тръгна някъде на 4-ти ден след операцията, аз от нищо, получих брутално разстройство (от АБ), беше голяма тегавина, че много трудно ставах и ходех в началото. Имам и едно секцио, но тази отворена коремна операция направо бие всичките ми рекорди досега. Болеше доста, ограничения във всичко, още не съм в кондиция. Забранено ми е да вдигам над 2 кг, а и да искам - не мога, защото почва да ме боли.
Тъй че баща ти да се въоръжи с търпение, отворените операции за хернии не са шега работа и възстановяването е много бавно. Трябва много да се щади и никакво напрежение в коремната област, особено първия месец, за да не получи рецидив.
Мен ми изписаха да нося следоперативен колан, не го нося 24/7, тъй като доста седя/лежа, но при ходене, излизане и опит за някаква къщна дейност го нося задължително. Отначало бях много против, но действително помага, а и е за предотвратяване на нова следоперативна херния.

# 7
Моята операция беше средата на декември и другият мн важен съвет от хирурга беше да се постарая да не се разболявам, че кашлицата не е желателна през възстановителния период.

Опазих се, но в началото на м.май ме съботи вирус с упорита суха кашлица и щом се възстанових, веднага се наредихме аз и мм за противоконлюшна ваксина (нали имаше увеличаване на случаите).  След 2 седмична кашлица не можех да си представя, ако ме беше нашазил коклюш.

А от тази кашлица направо си ме болеше в зоната на операцията.

ПП: Mila, бързо въстановяване 🍀 минала си през сложна интервенция 😔

# 8
Мерси, fotokod, да, сложно беше…
Всичко, което казваш за кашлицата е абсолютно вярно, то отначало не можех да си издухам носа, а всяко кихане и кашляне беше ужас. Много се пазя, защото всякакво напрежение на коремните мускули води до дърпане и болки.
Тъй че като излизам - маски, ограничила съм социални контакти и т.н.

# 9
Разбирам те напълно.. аз и за това планирах така операцията, спрях малкото от градина, голямото беше после ваканция + 5 дена добавих семейни причини .. точно с цел да не докарат вируси, както и  аз следоператоивно не бях в състояние да ги обгрижвам при нужда.. накратко устискахме някак..

# 10
Mila1331 на вас платно сложиха ли ви? Баща ми е с платно 30/30, колан носеше и след предната операция и сега веднага му го сложиха, аз още не съм го виждала, че бях с вирус тази седмица, утре ще отида да го видя, днес е станал сам до тоалетна, как е станал, как е стигнал, после бил бял като платно, добре, че тъкмо майка ми е отишла, с катетър и памперс е, но му е под достойнството да ходи в памперса и е събрал сили да стане, червата явно са тръгнали да работят...а в какво се изявяваше рецидива ви, какво се случи, че се наложи пак да ви оперират? Аз се притеснявам от тази диафрагмална херния, че мен все ми се подува стомаха, от нищото имам киселини, второто раждане беше по-тежко и с по-голямо бебе, напоследък ме боли корем високо горе от всичко, а може и от нерви да е не знам, но с какво се диагностицира тази диафрагмална херния, благодаря! Иначе баща ми хич не ми де мисли как ще се пази, не е от тези, дето чуват и лежат...ще видим как ще го плаша 😄

# 11
Ще му кажете, че сте говорили с две препатили 😌и съветите/впечатленията са от личен опит и споделени с добри намерения. Пък дано се вслуша 🍀

Скрит текст:
мен като не успяха да ме вдигнат т.е при първото раздвижване като яко ми прилоша и ме оставиха да легна, разтичаха се за един поднос, но устисках да не повърна (от болката ми прилоша)… Та по-късно ме поканиха пак, с идеята да ида по малка - отказах. Донесаха няксква подлога и сестрата ме “заплаши” с идеята за добро “да съм действала, че иначе ще слагат катетър” Simple Smile за късмет се справих..🫣

ПП: пазете го много от боледуване сега, че какво ли не се вихри..

# 12
Ще му кажете, че сте говорили с две препатили 😌и съветите/впечатленията са от личен опит и споделени с добри намерения. Пък дано се вслуша 🍀

Скрит текст:
мен като не успяха да ме вдигнат т.е при първото раздвижване като яко ми прилоша и ме оставиха да легна, разтичаха се за един поднос, но устисках да не повърна (от болката ми прилоша)… Та по-късно ме поканиха пак, с идеята да ида по малка - отказах. Донесаха няксква подлога и сестрата ме “заплаши” с идеята за добро “да съм действала, че иначе ще слагат катетър” Simple Smile за късмет се справих..🫣

ПП: пазете го много от боледуване сега, че какво ли не се вихри..

Ох да беше толкова лесно🙈а толкова послушен влезе, 🤣

# 13
То и аз си представях, че едва ли не 2-3 седмици и ще съм пушка, защото имах зад гърба си секцио и лапароскопия… Е, оказа се, че тази операция е далеч от всичко досега и искам - не искам, спазвам си предписанията. Баща ти и да иска са хукне, просто няма да може. То ходенето е трудно, пък камо ли нещо друго.
Но да - понаплаши го… 😂 Жената, която лежеше с мен в една стая ми разказа по телефона какво са ѝ казали на изписването - докторът я е питал дали няма да тръгне да се юрка с домакинска работа, особено да слага зеле 🤦🏻♀. И когато тя отговорила, че няма такива намерения, разказал и за някаква друга баба, дето слагала зеле 20 дни след операция… и как едвам ѝ зашили всички разкъсвания, които се получили като е вдигала тежко. Тъй че сподели с баща ти…
А при мен се получи брутален рецидив, аз лятото се оперирах планово лапароскопски, имах много малка херния (2 см), но имах постоянно киселини, вече никакви лекарства не помагаха, а бях на извънредно висока доза. Та се оперирах, голяма грешка. Така ми бяха стеснили всичко, че не можех да се храня нормално, засядаше ми храната и повръщах всеки ден. Та след 4 месеца повръщане, хернията се отворила и се озовах в събота вечер в спешното с херния 8 на 12 см, 2/3 от стомаха ми беше влязал в гръдната клетка след брутално повръщане. Не искам да разказвам за болката, само ще кажа, че лягайки на операционната маса след няколко часа размотавания по рентгени, скенери и нам кво си, за да се разбере какво ми се е случило, направо се молех със сълзи да ми сложат упойка, за да ме приспят…
Та така, иначе - установиха ми хернията с гастроскопия, но повярвай ми, не си е работа да се пипа изобщо такова нещо. Пробвай всичко възможно - диети, билки, лекарства, промяна в начина на хранене, дишане, всичко, преди да се решаваш на крайни мерки, ако изобщо това е проблема при теб. Съветвам те да идеш на гастроентеролог и да обсъдиш проблема.
Иначе - сега след операцията ще му е много трудно на баща ти ставането няколко дни, дори до WC, нормално да му се замотава главата, то там слагат много лекарства също така. Постепенно това ще се оправя, но наистина - седмици няма да е в състояние да прави много усилия, защото то боли. Разрезите са големи, то дори и като заздравее, дърпа много. Дори и сега след 3 месеца все още като се напрегна (например, ако вдигна нещо повече, при смях, плач, нещо) а дърпа и боли.
Тъй че баааавно. Ако е ненужно упорит - плашете го. 😂
В интерес на истината - моят хирург хубаво ме понаплаши, така че да не смея много-много да си правя свободни съчинения, а освен това въздействащо ми забрани да пуша и след 25 годишно пушене съм спряла цигарите.

Edit: при този вид хернии не се слага платно. Нямам, но докторът ми каза, че бая ме е зашил и след отворена операция се получават сраствания между вътрешните органи, които ще ги държат на мястото им, за да не стават повече такива бели… Дано, дай Боже.

# 14
Здравейте, а външните шевове след колко време зарастнаха напълно, а как се разбира отвътре дали всичко е зарастнало, днес му викам тъй и тъй, чета му от темата, а той ...абе то да зарастне раната веднъж, аз си знам🙈 тъй, че как да му обясня, че отвън и да зарастне, все тая, вътре ако не е, но него не го интересува

Общи условия

Активация на акаунт