Живот на кантар - тема 1

• 40 541
  • 773
  •   1
Отговори
# 270
Някои от калкулациите ми се видяха много нелепи. Аз вероятно въобще нямаше да се трогна от такова нещо. Казва участник, че пиел едно кафе с 1 лъжичка захар на ден и му казват на колко били равни 365 лъжички захар годишно. Повечето хора, като ги гледам седнали на кафе, блъскат по 2 пакетчета захар в 60-100 мл кафе, и сигурно не им е единственото кафе за деня. Една лъжичка захар в кафето ми се струва пренебрежим фактор на фона на изяжданото от участниците. Също така, някоя от участничките казва, че ядяла един път седмично нещо си (дюнер, сандвич, пица, пилешки хапки.. забравих какво) и Нансито ѝ казва "Ау, ама ти знаеш ли, че ако ядеш всеки ден (365 дни годишно) това нещо,това са еди-колко си калории, еди-колко си килограма и трябва да отидеш до Луната и обратно с летене 8 пъти, за да ги изразходиш? Първо, че участничката не го консумираше всеки ден, второ, че живите организми са така - изисква се много енергия, за да продължат съществуване.

# 271
Тъкмо реших, че в предаването няма да има сеир и ето, тази отрупана маса. Много грозно спрямо участниците. Би трябвало да им предложат маса с плодове, зеленчуци, яйца, мляко, всеки според вкуса си да намери нещо, но не и храни, които категорично са противопоказания при отслабване, а иначе привлекателни. Волята можеха да им изпробват към края, при вече свалени кг, да им предложат разнообразна маса със "забранени" храни, Тогава те самите няма да имат потребност да посегнат към "изкушенията".
За плодовете-на някого понасят, на друг не. Аз закусвам с плодове десетки години наред, така ми харесва и се чувствам добре. В почивните дни, ако имам време за по-дълга закуска ям нещо различно. Не ям яйца, не пия мляко, но за друг напр едно, две варени яйца би била добра закуска. Всеки според вкуса си би могъл да намери нещо подходящо да не гладува и да не трупа килограми.

Аз съчувствам на хората, но друго ми е странно. Няма как да си напр 60кг и една сутрин да се събудиш 80,а след седмица 100.Тези хора как не са се усетили, ако не на петия излишен килограм, поне на десетия. Килограми се свалят по-лесно, когато са сравнително скорошни. Явно, нещо в психиката им се обърква, затова се надявам да има сериозна работа с психолог.

# 272
  • София
И аз мисля, че трябваше да кажат и височината. Много е важно все пак.

И още нещо. Чудесно е, че са съобразили резултатите да се измерват в % от теглото, а не като абсолютна стойност. И все пак, според мен е важно от къде тръгваш. Едно е да свалиш 10% ако си 140 кг, а друго е, ако си 90. Не че знам от опит, но от майка ми която все се мъчи да сваля. Казва, че ако много е качила, все някак успява да свали, но ако е по-близо до нормалното, все по-трудно или даже никак не ѝ се получава.

И като казах майка ми, се сещам, че все пак има на кого да прилича моето момиченце. Относно генетиката, може би трябва да се изясни нещо. Разбира се, че генът не идва, не прескача, от чичо към племенник. Идва по права линия родител-баба/дядо-прабаба и нагоре. Въпросът е, че не всеки ген се проявява у всеки. Помните уроците за рецесивния и доминантния ген при сините и кафявите очи, нали?
Затова, ако чичото е пълен, а родителите не са, то е защото той е проявил тази склонност, а те не. Бабата/дядото също може да не са пълни, но нагоре по веригата вероятно има такива хора. Появило се е при чичото, а не при таткото примерно. И в един момент комбинацията от гени на родителите включва тоя ген у детето д се прояви, нищо че те самите са с нормално тегло.
Разсъждавам на база общата си култура, не съм чела задълбочено по темата. Но се сетих, че майка ми е пълничка, а и едната ми баба по бащина линия. Чичо ми (лека му пръст) също беше с много излишни килограми и си замина рано. Значи все пак, моето момиченце с двама слаби родители, някак е получило тоя ген, тази склонност да трупа килограми, да не разгражда бързо приетите калории. Разбира се, не го е получило от чичо ми. Получило ги е от мен, аз съм го носила от мама, от баба, но не съм го проявила.
Ще прочета още по въпроса, за да знам какво можем да направим. Не искам да ѝ се подиграват в училище, но и няма как да подлагам дете на диети, разбира се. Започваме да я подтикваме към различни спортове, да има повече движение. Вредните храни отдавна са ограничени, макар и не напълно изключени. Дете е все пак, понякога купуваме сладолед, шоколад, картофки. Просто гледаме да е наистина рядко.

# 273
  • Пловдив
Да, калкулациите от тоя тип нямат особен смисъл, само звучат впечатляващо и правят пълнеж с реплики.
Нещо не чак толкова информативно беше и груповото теглене - два тона тежите. Ама те са 16 човека. Поне можахме да сметнем средно.
Това като на журналистите - "Банда крадци осъдени общо на 37 години затвор".

Цитат
Въпросът е, че не всеки ген се проявява у всеки.
Аз точно това казах на потребителката - у родителя същото нещо може да е различно съчетано, затова и по различен начин проявено (или скрито), при теб да се прояви външно по-близо до вуйчо, дядо или брат, но това не значи, че си го наследил от вуйчо, а не от родител. Тя ми отговори, че науката генетика опровергавала това невярно твърдение.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 09:02 от Магдена

# 274
Ми, много лесно са се събудили 100 кг. Просто битието определя съзнанието. Когато около теб никой не гледа какво яде и имането на много ядене е признак на добруване и "берекет", не е сложно да се ударят многото кила.
За мен би било голяма червена лампа, ако трябва да сменя дънки с по-голям номер - значи не просто си попрекалил зимата, а направо си се олял. Но за тези хора явно това не е достатъчно, те са чакали да се появят здравословните проблеми.

# 275
  • Пловдив
Имането на много ядене да е признак на добруване и берекет, това си е като цяло природно заложено у нас, а не случаен дефект на отделни хора - селектирано в хилядолетията на полуглад. Wink

Цитат
Госпожата, която твърди убедено, че няма наследственост от баби, чичовци и прародители - моля, върнете се в училище и си отворете учебника по биология.
Въх, мари майко, тая невежа госпожа явно съм аз! Умирам от срам, какво друго да кажа... Grinning На коя страница в учебника да чета?

Не се наследява от чичо. Точка. Не се наследява от дядо и баба, БЕЗ да премине през родител. Кое в това просто И вярно твърдение не е ясно?

Това, че нещо не е проявено видимо или е проявено по друг начин у родителя, не значи, че не е наследено от него, ами е прехвръкнало по въздуха директно от прадядо, камо ли от чичо.

Заедно с чичо, племенник, брат може да наследим еднакви неща от общия прародител, всеки през собствените си родители, но НЕ аз от чичо си, точно както не аз от брат си.
Замислете се малко - как точно чичо ми ще ми предаде гените си, да му се не види?

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 09:30 от Магдена

# 276
  • Бургас
За мен показаното до тук спокойно можеше да се събере в един епизод. На практика ние,зрителите два пъти гледахме историята на всеки участник - веднъж при представянето му и втори път, когато я пуснаха пред другите участници и смятаха кое изядено колко става за година. Моето мнение също е, че е ОК, че ще се взема под внимание сваленото като % от общото тегло, но има и доста други фактори - височина, години и това от колко кг тръгваш. Аз например на 55 години тежа 70 и искам да сваля 5 кг/след менопаузата качих 10/ Е няма и няма! В този ред на мисли - жената, която тежи 90 и няколко килограма и не е млада ще свали най-трудно колкото и да е упорита.

# 277
Този Сонай, ако отслабне, ще стане много хубав мъж. Той и сега е симпатяга в лице, но просто килограмите го загрозяват доста.

# 278
Ако трябва да сме честни, хубавата, качествена храна е доста скъпа. Тъй наречените здравословни храни и те гонят небесата откъм цени. Работата е: твърде съм беден за диета. Sunglasses С уговорката, че сега диетите са хранителни режими, не се гладува, а се яде правилната храна в правилните количества. Едно време беше лесно, диетите включваха основно глад и бяха от рода на: 1ви ден едно яйце, втори ден половин яйце и после следват три дена, девет дена, четиридесет дена. Joy Малко черен хумор, ама...
Дебелеенето идва от тъпкане с евтини и вредни храни, фаст фууд и тем подобни алтернативи на нещо полезно, но скъпо.
Едно е да омахаш един хляб с картофена манджа, съвсем друго да си спретнеш нещо наистина добро, вкусно и.... скъпо.
Пп Та добруването и богатеенето дето уж го показвали, всъщност е средностатистически доходи и плющене на евтини, но обилни храни, пълнещи масата, окото и шкембето.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 09:24 от Джаста Праста

# 279
Да, така си е, по-скъпо е да ядеш месо и салати, с минимум въглехидрати.

Това с пълната маса не знам с какво ще им помогне. Аз съм така на ол-инклузив или хотели с голям избор от храни тип "шведска маса" и там не мога да се спра да не опитам, да не хапна повече от обикновено, да се натъпча дори и от нездравословните неща, та и като съм забелязала, масово хората, като отидат, са като мен. Затова избягвам ОИ. Но в ежедневието чудесно се спирам да не купя някои неща, да не влязат у нас, да не ги сготвя и пр.

# 280
  • София
Напълно съм съгласна с Джаста Праста. И давам пример от първо лице. Голямото ми дете учи в чужбина. Има ограничен бюджет и време. И колкото и да се старае да пазарува по промоции, най-евтино и бързо е пилуфабрикати или джънк. Прибира се качила килограми, тук за две-три седмици сваля и после пак. Аз, покрай здравословни проблеми и емоционално хранене, качих. Откакто се взех в ръце, определено забелязвам, че бюджетът за храна се е повишил.

Сега гледам втори епизод. После ще коментирам.

# 281
Трудно ми е да се съглася, че е скъпо да се храниш без боклуци. Порция месо със зеленчуци би струвала макс 6-7 лв. Колкото струва пакет чипс+1 шоколад. За дюнер даже няма да стигнат...

# 282
  • Пловдив
Ама чакайте сега - "човек природно има склонност да се чувства щастлив от храната" не е равно на твърдение "всяка храна е добра за ядене". Твърдя първото, не второто. Макар че никак не съм и на мнение, че "качествената храна е скъпа".

# 283
А, чудех се кога ще излезе някой с мнение, че качествената храна не е тъй скъпа. И да, мненията не закъсняха, ама хич няма и да споря.
Пп Скъпа си е и още как. Пакет ориз не може да се сравни с пържола от качествено телешко. Ориза ще го готвиш няколко пъти и ще изхраниш домочадието, с пържолата колко народ ще изхраниш.
Пп Няма какво да си говорим, хранителните режими изискват прилични средства(за да не се чувстваш като гаврош пред витрина на магазин) и слугинаж откъм снабдяване с продукти и готвене. Не става с "да грабна тоз пакет чипс и готово".

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 12:59 от Джаста Праста

# 284
  • Телиш/Плевен
Много ги разтеглят тези епизоди и още не сме стигнали до същността, за да видим какви са правилата, каква ще е ролята на тия отрупани маси и т.н. Те даже разпределението по отбори не дадоха снощи, а мислех, че в този епизод ще ги разпределят. В първия бяха визитките, бяха много подробни, което е хубаво, но във втория донякъде се повториха нещата и нямаше особен смисъл да го излъчват това. Ама да видим в следващия как ще е, там се надявам вече да е по същество, а да не отиде целия епизод само в тренировки например. Някой каза, че следват 1:1 чуждия формат, може би като за дебютен сезон на предаването не смеят да рискуват с нови идеи, а залагат на чуждите.

Общи условия

Активация на акаунт