Живот на кантар - тема 1

• 39 062
  • 773
  •   1
Отговори
# 435
Италианците се хранят доста по-често от нас с паста и поглъщат тесто постоянно. Американците (не всички, но масово) го удрят на полуфабрикати, не готвят, взимат готови неща, обожават пица, хамбургери, заведенията за фаст фуудс са издигнати в култ.
По време на пандемията посрещнахме наш приятел-българин, който живее в САЩ отдавна и дойде с американската си жена у нас за първи път. Тя не пожела да пробва ни супа, ни никаква домашно приготвена храна, искаше си фаст фууда. И като ги развеждахме из България, да види стария Пловдив, Копривщица и т.н.,  искаше да спираме като види по пътя MacDonalds, KFC, King Burger и подобни, чувстваше се в свои води, направо щастлива, че най-накрая е намерила храна.  Ако не й дадеш бургер или някаква форма на сандвич (2 филии и между тях нещо), сякаш я държиш гладна. Разглежда забележителности, всичко е amazing и пита дали има верига за бързо хранене наоколо, защото била гладна. А за разни азиатски заведения, с ориз, суши и т.н, забравѝ. "WTF is this?".

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 19:28 от diziler

# 436
Тука трябва да са водещи психолозите. Щом има зависимост. Много е тежък живота в България с надн. тегло, за жените особено. Естетиката е едно, но вече да вземе да ти тежи да си изпълняваш задълженията, вече е на друго ниво. Знам от опит, да се грижиш за дете трябва да си жизнен, да скачаш, тичаш и подобни. Да се влачиш и да те болят краката от 10 мин. ходене не е оферта.Лятото е ужас.

# 437
Пържени филийки и мекици ок,но не е само до българите. Например италианците не е като да не консумират тесто или пък американците KFC и макдоналдс Grinning
Всяка храна когато е с мярка не е вредна,както и при алкохола например. Едно е човек да изпие половин чаша вино от време на време ,съвсем различно става ,ако пие половин шише ракия всяка вечер.

# 438
Има си нации, които не можеш да си ги представиш дебели. Културата на хранене е друга.  И не говоря само за Източна Азия с морските храни. Бил съм в Мумбай, Индия... аз не видях дебел човек.
Скрит текст:
И не е заради беднотия. Всъщност това се води най-богатият град в страната, финансовата столица, пълно със скъпи коли, лъскави сгради, молове и всичко. Но хората са масово вегетарианци или ядат най-много пилешко.  Веднъж там влязох в Макдоналдс (на пътя между Мумбай и Матеран спряхме), имаше малко хора, и то чужденци. Единствено помолих в Кока Колата да не ми слагат лед (защото явно е от вода, сипана от чешмата), а капризният европейски стомах не е свикнал на техните бактерии, та за да няма стомашни проблеми, само бутилирана вода. Проблеми нямах.
Относно американците, мисленето в тази посока изначално е друго.
Скрит текст:
В предаването на ТЛС "90 дни до сватбата:  Наобратно" дават двойки, при които американецът/американката се премества на гости в конкретната държава, в която живее гаджето, в Източна Европа, Латинска Америка, Африка или някоя арабска страна... И винаги първият проблем е храната. Масово казват "при нас хората много работят и нямат време да готвят, но за сметка на това в Уолмарт и в супермаркетите по принцип има готово приготвена храна, купуваш и ядеш. Или просто поръчваш пица или бургер по телефона и ти носят кутията." Това е доста чуждо в по-бедните страни, в които те се преселват, заради половинката си.

# 439
Плевенчанката сама си го каза за отровата,след като гледаха клиповете с калориите на определени вредни храни.Мисля че след това за мазнините дето беше примера го каза.Иначе от визитката и помня само че няколко пъти каза,че мъжът и държи на пет степенно меню,което обеснява постоянното готвене от което тя се оплаква.
Психолог би трябвало да има,някой тук писа за ендокринолог,а все още не са го споменали и него.
За мен пък е полезно и мисля отрезвяващо двойните маси,нека видят разликата в калориите,в промото на всяка храна са сложили видях.

# 440
Приемам, че предаването има добра кауза. В България, а и практически в целия западен свят, затлъстяването е голям проблем, още от деца около една четвърт са с наднормено тегло. В Америка пък всеки пети е с диабет, пак от прекомерно ядене.

Обаче, предаването ми лъха на евтино желание за сеир, декорите за сега евтинки, всичко сякаш е снимано с телефон, звукът и той не е супер винаги. Водещата е симпатична, но говори само клишета и то с един такъв съжалително-стеотрог тон... Все едно гледам Наум от съседното реалити Grinning И все пита "как те кара се чувстваш това"... Много базов драматизъм ми идва.

Сигурно ще гледам някой и друг епизод, не повече. Успех на отслабващите !

# 441
Не знам за вас, ама аз от тази тема огладнях 😅

# 442
  • София
Отровата е в дозата. Всяко нещо в умерени количества е ок. Дори хората на режими имат чийт дей, който да чакат като стимул и мозъкът им да знае, че в крайна сметка не е нужно цял живот да са само на зеле и вода.
Обаче едно е да позволяваш на детето си от време на време умерено количество чипс и шоколад и съвсем различно да го свикнеш да се храни така и джънкът да е ежедневно присъствие в менюто.
Няма да забравя дъщеря ми като беше малка и се събирахме няколко майки от блока да си разхождаме децата с количките. Един ден гледам едната дава шоколад на 9-месечното си закръгленко бебе, което направо ме втрещи. Оплака се, че педиатърката сложила бебето на диета, защото вървяло доста наднормено, на нея й било много жал за детенцето, направо й се късало сърцето, че му били ограничили порциите и затова му давала шоколада.
Даде му да изяде цялото 50-грамово блокче. Dizzy Face

# 443
Досега четох последните страници в темата и малко късно се включвам по темата за отрупаната маса. За мен си е съвсем ок това представяне и дори всеки ден трябва да я има. Така виждат кой колко е мотивиран и колко са им слаби ангелите. Навън, в реалния живот е пълно навсякъде с нездравословна храна-вкъщи, по улицата, в работата, в ресторантите. Като си решил да не си буре с лой ще си налягаш парцалите и храната, която ти вреди няма въобще да я отчиташ. Ако нямаш воля е друг въпрос. Всичко останало е оправдание, но лъжеш само себе си. Дреме ми на мене Пенка, че е 100 кила. То си е за нея.

# 444
Имаме един познат на 45 години ,ерген живее с родителите си и е 130 кг
Майка му постоянно му прави някакви сандвичи за закуска между които слага цяло парче наденица
Дебел е ,изморява се лесно и не спира да се тъпче,мисли си че изгаря всичко защото ходи на фитнес,но от този фитнес никакъв резултат незнам защо го посещава

# 445

Д-р Емилова.... не знам какво да кажа, така че да не ме баннат. Ако нейното стомахче е като на котето ми и тя може да гладува със седмици, да го кара само на вода и чай, това не може да е "лечение" за огромна част от хората, които искат да отслабнат. Още 90-те беше издала книга "Целебен глад", баба ми я четеше и ми цитираше цитати от тази книга, казвах й да не ме занимава с тази откачалка. Ако е за гимнастички, балерини на по 14 г, може. Не и за повечето хора.
Книгата не е написана от Емилова и главната й цел не е отслабване, а лечение на тежки заболявания.

# 446
Д-р Емилова винаги е била едричка. Как и се "връзват" хората за мен е мистерия. Присвоила си е лечебното гладуване на Лидия Ковачева и печата кинтите от баламите. Както и Атанас Узунов си присвои режима измислен 1924 г и наивниците започнаха да му пълнят джобовете и да се кланят на новия Гуру. Маркетинг му се казва на това.

# 447
Връзват се такива хора,които нямат друг изход
Може и да не помогне ,но няма да навреди

# 448
Абе, не е сигурно, че няма да навреди.
При гладуването е важно захранването.
При протеиновите режими е важно разнообразието, готвенето и съчетаването на продукти.
То тез режими са цяла наука, а аз мога вече професор да стана, доктор на диетичното хранене. Joy
Най важното е да си уцелиш режима, защото на мен един режим действа и помага, на друг пък съвсем различен.
Затова е много важно да познаваш тялото си, кое ти действа и кое не, навиците си и това от кое можеш и от кое не можеш да се откажеш. Grinning

# 449
Връзват се такива хора,които нямат друг изход
Може и да не помогне ,но няма да навреди

Другият изход се казва здравословно хранене. Има диетолози (не шарлатани), които съобразяват режима ти с нещата, които обичаш, начина ти на живот и двигателната ти активност. С това гладуване само си разбутват метаболизма и после каквото и да правят не могат да отслабнат. Всичко с мярка.

Тези участници, както и всички, които искат да са с нормално тегло трябва да се съобразяват с даденостите си-фамилна обремененост, болести, начин на живот, движение, възраст, нива на стрес, колко време и кога спят и др.

Общи условия

Активация на акаунт