Харесвате ли порасналите си деца?

• 7 273
  • 98
  •   1
Отговори
Малките сладки бебенца някак неусетно преминават през "ужасните две", щастливото детство и началното училище, после през тежкия (или не чак толкова) пубертет в прогимназията и гимназията, и в един момент пред нас стои един завършен човек, със собствено мнение и виждания за нещата от живота, със свой характер и поведение. Човек, който взима решения, и си носи последствията от тях. Човек, чиито нови приятели не познаваме, и когото виждаме все по-рядко, дори да живеем заедно.

Въпросът ми е към родителите на порасналите деца - харесвате ли ги като хора, като личности? Не питам дали ги обичате, моля да не се бъркат въпросите. Абстрахирайте се от това, че са ваши деца, че ги познавате. Погледнете ги съвсем отстрани, непредубедено.

Ако се върнете назад във времето, когато сте били на годините, на които са децата ви сега - бихте ли ги искали за приятели? Бихте ли се запознали с тях, бихте ли общували? Или да не се връщаме назад, а в настоящето - искате ли ги за колеги? За съквартиранти? За съседи? Смятате ли ги за добри хора, за интересни събеседници, за възпитани младежи? Или - искате ли ги за опоненти, бихте ли влезли в словесна схватка с тях? Бихте ли работили с тях - като работодател или под тяхно ръководстдво? Смятате ли, че имат собствен стил, че изглеждат добре, че са в най-добрата си форма? Мислите ли, че са добри партньори за гаджетата си, че могат да направят някого щастлив? Че биха били добри и грижовни съпруги или съпрузи? Имат ли навици, които ви дразнят?

Ще се радвам да се получат разнообразни отговори, по-натам може да напиша и какво ме накара да пусна темата Simple Smile

# 1
не одобравям всичко, което правят и начина, по който го правят, но това е нормално
все така съм влюбена в тях и в душите им, чудесни хора станаха

# 2
Да , да и да.
 Право на избор има всеки, не са мои копия,  и не трябва.

# 3
  • София
Тези, които вече са възрастни от тях, харесвам, уважавам и се гордея с начина, по който живеят живота си и постигат мечтите си.
Не всичко и винаги одобрявам, но виждам, че съм постигнала целта си - да станат мислещи, самостоятелни и независими.
Взели са пример от нас и са го надградили.
За работа нямам наблюдение, но виждам, че се доказват и развиват. Даже професията на едната бих я работила с удоволствие.
Те СА ми приятелки вече, а не просто деца.
Одобрявам избора им на спътници в живота, одобрявам решението им къде да живеят. Всичко.
Имат професии, семейства, образование, своя среда. Няма как да не ми допадат като хора, защото не се лутат в живота си и не чакат някой да ги обгрижва.
Леките забележки запазвам за себе си или им ги казвам, без да се налагам.
За третата дъщеря, която тепърва предстои да отлети от гнездото, се притеснявам повече, защото е по-голям интроверт, но това е тя и характерът ѝ, затова мога само да наблюдавам отстрани. Към изборите ѝ в живота нямам забележки, защото е устремена към целите си.
И искрено се моля момчетата да последват примера на каките си във всяко едно отношение.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 11:56 от Fever Ray

# 4
  • Бургас
Моето не е много възрастен човек. Само на 20 години е все още.
Добър човек, премерен, с чувство за хумор, изказва мнение. Обича животни. В същото време не тежък и скучен.
Вятър го вее на бяла кобила все още, но отлично се справя и с живота сам. Не живее с нас вече втора година. Работи и учи, защото иска да е самостоятелен доколкото е възможно. (Не се налага да работи, но това е негово решение и аз много се радвам).

Не съдим решенията му, не даваме акъли, освен, ако не потърси (не го прави често, но и не е безразсъден).

Абе, харесвам си го момчето.

Малкото има още дъъълго да расте, но от сега дава заявка на трудно човече. Дано и на него успеем да дадем това, което сме дали и на брат му.

# 5
  • София
Да, харесвам я голямата. Понякога е нервна и холерична, но по принцип е разбрана, умна, добър приятел, приятен за общуване човек. Интелигентна е, има какво да си кажеш с нея, адаптивна е, има интересни идеи, вдъхновяваща е.

# 6
Ние сме с много различни характери и доста от нещата бих ги направила по различен начин, но гледам да съм обективна и да не ги отчитам като минус, само защото не ми е копие. Не че не ѝ трия сол на главата понякога, ама и аз съм човек, и аз си имам недостатъци и един от тях прекалена критичност Trollface

На база отношенията ѝ с приятели, близки, съседи, колеги, работодател, гаджето и тяхното мнение за нея, като цяло съм доволна от резултата. Засега. Дано няма изненади напред, само на 20 г. е.

# 7
Тая тема трябва да се прекръсти на "Да похвалим децата си".

Разбира се, харесвам си детето, едва ли някой би казал нещо друго. Simple Smile

# 8
  • София
Май се събрахме набор 2004 тука. 😁

# 9
Тая тема трябва да се прекръсти на "Да похвалим децата си".

Разбира се, харесвам си детето, едва ли някой би казал нещо друго. Simple Smile
Определено, само суперлативи мога да напиша!
Но сериозно - да, наистина ги харесвам и се гордея с тях. Свестни родители - свестни деца, потвърждава се правилото. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 10
И аз като Ирис не мога да си представя, че някой ще каже, че не харесва децата си.

Аз това, което бих могла да кажа, е че за мен отглеждането на деца беше изключителна отговорност, която носех с всяка една стъпка,жест и действие. Донякъде това ми попречи да живея с идеята, че децата са най-голямата радост в живота, защото да, те са невероятна радост, но са и голяма отговорност, защото през цялото време трябва да внимаваш накъде ще поемат вследствие на твоето възпитание и отглеждане. Не вярвам в "такова дете ми се падна", "то си е такова", "през пубертета всички са нетърпими" и т.н.
Сега, когато децата ми са отраснали, голямата е студентка, а малкият - в последните години на гимназията, мога да си отдъхна, че целта ми да станат добри хора, е постигната.

# 11
  • София
Май се събрахме набор 2004 тука. 😁

Моите големите са са 1998, 1999 и 2006.

# 12
  • До хладилника, който обичам
Дотук добре - на 21г. стана добър човек, емпатичен, приятен за общуване характер, търсят я приятелки, забавен събеседник и т.н.
Само за съквартирант не бих я взела, защото сега живее с нас и не съм впечатлена. Като живееше на квартира с чужди хора, беше добре, но с родителите явно не е същото ниво на отговорност.

# 13
  • София
Синът ми го броя почти пораснал, на 17, и си го харесвам, много е добър, умен, възпитан, много добро чувство за хумор има, разностранни интереси и ми е интересно да си говорим. През много премеждия премина и мисля, че е доста по-зрял и разумен, отколкото бях аз на неговата възраст.
Иначе разбирам въпроса. Случва се в някои семейства детето с различен характер и като порасне отношенията стават формални.

# 14
И ако не ги харесваш, какво? Връщаш ги с обратна разписка?

Общи условия

Активация на акаунт