Пуснах темата, защото попаднах на една дискусия във фейсбук, в която много млади момичета (20-25) разказваха как майките им не ги харесват. Повечето започваха с думите "моята майка много ме обича, обаче...", или "майка ми никога не ми го казва директно, но аз знам, че не харесва в мен..." И се замислих за този феномен - майките твърдят, че харесват децата си, а в същото време много "деца" се чувстват нехаресвани от майките си.
Зачетох се после и в разни теми тук във форума - също има не малко хора в трудни отношения с родителите им, поради непрекъснато критикуване и осъждане.
Може би било интересно да се анкетират двойки - родители и деца, за да се види какъв процент от децата, които родителите твърдят, че харесват, всъщност не се чувстват харесвани. И дали не е някакъв бъг в отношенията - родителите да смятат, че харесването се подразбира, и да вербализират повече критиките и забележките?
Много се радвам на мненията, които чета в тази тема

Тук във форума попаднах на мненията на жена, която говори толква отвратително за детето си, и постъпва толкова безобразно с него, че докато я чета изпитвам цяла палитра от чувства - стъписване, гняв, съжаление, безсилие...
Нарочно слагам това в скрит текст, за да си остане темата позитивна.