ЗОНАТА и ние - тема 17

• 22 584
  • 530
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Ай 🤪 това ми звучи кат част висша математика Grin

# 331
Просто не мога да мръдна нито с килограми, нито със сантиметри, да малко по-малко гладна съм, но явно не правя нещо правилно. Аз всяка вечер правя зонова порция от 3 блока, но не броя салата, без която не мога. Вече ще броя и нея.

# 332
За да не ти излиза толкова обемна салатата може да сложиш нахут от консерва или царевица и да намалиш грамажа на останалото.
По Зоната всичко зелено не се брои, освен ако не е в много голям грамаж. Т.е. слагаш някоко листа маруля+ 1 стрък зелен лук и не ги броиш, поне аз знам така.
Давам ти идея за овчарска салата по Зоната - домат, краставица, царевица(нахут), яйце, шунка, кашкавал (или сирене), маслини(зехтин) и си готова с яденето. Може и филийка пълнозърнест хляб, зависи от грамажа на останалите блокове въглехидрати.

Просто не мога да мръдна нито с килограми, нито със сантиметри, да малко по-малко гладна съм, но явно не правя нещо правилно. Аз всяка вечер правя зонова порция от 3 блока, но не броя салата, без която не мога. Вече ще броя и нея.
Ако си гладна прави по 4 блока въглехидрати, мазнини и белтъци.
При мен нещата тръгнаха надолу чак след 7 дни по Зоната, преди това и грам не свалях. Не се обезсърчавай, а смятай и тегли.

# 333
Ами аз съм вече 15 дни и не тръгва нищо надолу. Решила съм да не се отказвам, за това мисля какво да променя. До сега салатата не я броях, сега ще си правя салата за 1 блок въглехидрат. А филийка лимецов хляб, колко трябва да тежи за 1 блок? Аз си пека хляба на Катина от лимецово брашно.

# 334
Злодеида, от колко време се храниш по зоната и по колко блока на ден?
Аз още на втората седмица усетих ,че съм в зоната - усеща се един прилив на енергия през целият ден, сънят ми се подобри ,не се събуждах по нощите, а сутрин със ставането се чувствах наспана и отпочинала.
Ако си сигурна,че смяташ точно,други причини да не сваляш е ако пиеш по-малко вода ,рибеното масло ти е малко или некачествено, приемаш по-малко блокове или пък блоковете са добре,но прекаляваш с червената зона или има грешка при мазнините.
И да не забравяме ,че идеята на зоната е главно да  сме здрави и да нормализира хормоните, свалянето става бавно ,та ако от скоро се храниш така не очаквай чудеса за седмица две.
Ако искаш напиши едно примерно меню какво консумираш за един ден да видим дали грешиш някъде.

# 335
И аз подкрепям идеята да пишеш дневното си меню тук и ще ти дваме съвети.

Аз филийка пълнозърнест хляб - 30гр я броя за 2 БВ.
Кисело мляко 2% (400гр) ти е балансиран продукт от 2БВ и 2ББ. Може да добавиш 6гр. чия или 6бр. бадеми или 1с.л. сусамов тахан за 2БМ и закуската ти е готова.
Имаш право на 2 бр. яйца на седмица. Белтъци може да ядеш колкото си искаш.

# 336
Благодаря ви момичета. Ще пиша по-често. На 11 блока дневно съм - 3 закуска, 3 обяд, 2 следобед и 3 вечер. Не съм точно в зелената зона, но исках да направя плавен преход към зоната. Ще напиша утре целия си ден какво съм хапвала. Рибеното ми масло сигурно не в качествено, евтино е от аптеката. Можете ли да препоръчате качествено такова?

# 337
Аз пия това по 4 бр дневно

# 338
  • Варна
Моите блокове от въглехидрат почти никога не са 11 за деня. А може би 8-9-10. Аз обичам зелени салати и си ги ям, е няма как да е 2 блока от зелена салата. Но със зеления лук и репичките става поносимо. Много лесно за изравняване е чаша вино, блок запарен ечемик/овес, който при мен е 50 гр. Още по-лесно е да изядете фурма или третинка банан, или да изцедите в салатата лимонов сок. Аз не се впечатлявам толкова от въглехидратите и да са по-малко, важно е протеините и мазнините да са налични и качествени.
Тъй като за обед бяхте добавили и вишни към салатата, сметките да кажем излизаха, затова попитах дали има и друг въглехидрат за вечеря, който не сте написали. За въглехидрата е най- лесно и редовно "практукувам" изравняване с чаша вино Simple Smile

# 339
Мда, много зависи имам ли време да си изям въглехидратите, имам ли настроение за вино и т.н. Затова казвам, че при мен са гъвкави въглехидратите като блокове.
Днес за закуска минах само с един блок от половин портокал и 3 блока  протеин и 3 мазнини.
За обяд ще си изям 4 блока от всичко - риба, маслини, салата от червени чушки и домат, и ягоди.
За вечеря също 4 блока - зелена салата със сушени домати, зелен лук и зехтин и 1 яйце и 6 белтъка на палачинки.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 13:57 от mama_na_nana

# 340
Това с намаляване на въглехидратите, някаква схема за излизане от плато ли е? Помня бях чела някъде,че когато е за излизане от плато имаше нещо с въглехидратите, но не съм сигурна Rolling Eyes

# 341
При мен не е за излизане от плато. Намаляват се въглехидрати и се увеличават мазнините най-общо казано.
А и има т.нар. фина настройка, при която може да се увеличи блок протеин и да се намали блок въглехидрат, според личните усещания за концентрация, глад и т.н.

# 342
И на мен понякога ми идват в повече въглехидратите и като нямам оранжев/червен под ръка също намалям салатата.Не е чак толкова фатално,важно е обаче протеина да не е по малко.
Аз си харесах един десерт от нета и го зонирах,доста е засищащ и вкусен,подходящ за лятото.
Скрит текст:
Охладена протеинова бискивита 6 ББ
3БП кварк/извара 165гр.
3БП изолат 27 гр.
6БВ банан 240 гр.
6БМ лешници 18 бр.
6БМ лешников тахан 18 гр.
Обърквам и намачквам всичко в купа,ядките ги смлях на булета предварително.Изсипах в тарталетените форми,6 бр. излязоха,понамазах с лешниковия тахан и сложих във фризера за час,после извадих една и изчаках 10 минути.Големият я хареса,леко е студена обаче,ако я оставите в хладилника ще се отпусне.

# 343
  • София
Минавам да споделя, че в Лидл има от това нискомасленото сирене, което взимам за пръв път. Както го сметнах, около 30 г са 1БМ. Нали е така, да не бъркам?

Вчера го комбинирах със салата от домати, днес ми беше за десерт, балансирано с круша. Гледах да е до 1  блок на хранене заради наситените мазнини и солта. Хареса ми, меко е, на вкус като неузрял кашкавал.

Мисля да го използвам и за зонова пица, с основа хляб от леща.

Иначе нямам с какво да се похваля. През последните два месеца се боря с куп домашни проблеми и не успявам да се придържам строго към Зоната. Хубавото е, че не съм качила килограми дори по празниците. Мисля да се стягам. Simple Smile

# 344
Мен не ми допада на вкус,иначе да така е 28 грама на блок протеин,като не добавяш мазнини за него има си.В салати с черита,краставици и зелен лук аз си режа моцарела лайт от лидълската,много засищаща и вкусна става.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 13:47 от Лещичка 💙💚

Общи условия

Активация на акаунт